Γιατί «σκόνταψε» το Χρηματιστήριο Αθηνών;
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί «σκόνταψε» το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Το ψυχολογικό επίπεδο των 1.300 μονάδων δεν κράτησε. Με έναν ικανό τζίρο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ η αγορά δεν άντεξε τις πιέσεις των πωλητών. Υπήρξε άραγε κάποια συγκεκριμένη αρνητική αφορμή που οδήγησε σε πιεστικές ρευστοποιήσεις; Υπήρξε άραγε κάποιο νέο το οποίο προσέδωσε μια πτωτική δυναμική στο Χρηματιστήριο;

Δυο ήταν οι κομβικές ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας. Η πρώτη αφορούσε την αναθεώρηση της σύνθεσης του Δείκτη της MSCI. Και η δεύτερη αφορούσε τη διαδρομή της χώρας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η αναθεώρηση του Βασικού Δείκτη της MSCI, οδήγησε στην ένταξη σε αυτόν της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς και στην αποχώρηση της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και την παράλληλη μετακίνηση της στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η αναθεώρηση ήταν αναμενόμενη λόγω της αύξησης της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς σε επίπεδα άνω των 4 δισ. ευρώ και την υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Η αλλαγή της διάρθρωσης του Δείκτη θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, οπότε μέχρι τότε θα έχουν  κινητοποιηθεί και οι θεσμικοί επενδυτές (passive funds) που ακολουθούν τους δείκτες της MSCΙ και οι οποίοι θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν ανάλογα και τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, αγοράζοντας μετοχές της Τράπεζες Πειραιώς και ρευστοποιώντας μετοχής της  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. 

Και συγκεκριμένα σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley, οι εισροές κεφαλαίων  προς τη μετοχή της Τράπεζες Πειραιώς θα είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις με βάση τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, ενώ οι εκροές κεφαλαίων από τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα ανέρχονται στα 65 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 10 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Επομένως, ούτε η πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς κατά - 2,77% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά ούτε και η εκ νέου υποχώρηση της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κατά -4,71%, και η συνολική πτώση της από τα 21 ευρώ στα 16,60 ευρώ δικαιολογούνται, από την προαναφερθείσα αναδιάρθρωση του Δείκτη της MSCI.

H δεύτερη είδηση που όπως είπαμε αφορούσε στη διαδρομή της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα, ήρθε από έκθεση της βρετανικής τράπεζας Barclays Bank, σύμφωνα με την οποία η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας είναι πολύ πιθανή, αλλά όχι δεδομένη. Κάτι που σημαίνει πως ίσως υπάρξει μια επιμήκυνση της χρονικής περιόδου που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.  

Όπως γνωρίζουμε ο κύκλος των εκ νέου αξιολογήσεων ανοίγει στις 15 Σεπτεμβρίου με τη Moody’s. Ωστόσο, το δικό της “investment grade” απαιτεί τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις. Η αξιολόγηση του S&P είναι τοποθετημένη στις 20 Οκτωβρίου και του Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Αμφότερες οι βαθμολογίες τους, βρίσκονται μόλις ένα σκαλί, πριν από την επενδυτική βαθμίδα. 

Τα σημεία κλειδιά για την αναβάθμιση είναι δύο. Το πρώτο είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και το δεύτερο είναι η δημοσιονομική πειθαρχία. Η Ελλάδα κινείται με συνέπεια και στις δυο κατευθύνσεις. Οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν να έχει επιτύχει ήδη το “investment grade”. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Είναι η πολυπόθητη επίσημη σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης που απαιτείται από μια μεγάλη σειρά ξένων θεσμικών επενδυτών, ώστε να ενεργοποιηθούν από την πλευρά τους αγορές ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και δη ομολόγων και μετοχών.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν το Χρηματιστήριο Αθηνών να «σκόνταψε» πάνω στην πιθανότητα της χρονικής μετάθεσης της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας. Η δοκιμασία με ισχυρές τεχνικές και διαγραμματικές στηρίξεις και η μάχη με σημαντικά επίπεδα τιμών μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα.