Ο προβληματισμός των ξένων επενδυτών σχετικά με την απουσία εισαγωγών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στο πρόσφατο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Αυτό ανέφερε προς το Liberal ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτικών οίκων εκτιμούν ότι στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορούσαν να είναι εισηγμένες, τόσο εταιρείες του αμιγώς τουριστικού τομέα, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφει σημαντικές επιδόσεις, αλλά και εταιρείες του ναυτιλιακού τομέα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντόπουλος, σχολιάζοντας την ελληνική παρουσία στο συνέδριο, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε ειδικό βάρος στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου.
Αξιοσημείωτη, επίσης ήταν και η παρουσία των CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και συγκεκριμένα του Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank, του Φωκίωνος Καράβια της Eurobank, του Παύλου Μυλωνά της Εθνικής και του Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς.
Και οι τέσσερεις ανωτέρω επεσήμαναν την αλλαγή πολιτικής των τραπεζών ιδιαίτερα στον τομέα της χορήγησης δανείων καθώς προσέχουν περισσότερο να μην δανείζουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές» σε μια περίοδο που προσπαθούν να μειώσουν δραστικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τα «κόκκινα δάνεια».
Σημαντική ακόμη έκρινε ο κ. Κοντόπουλος και την παρουσία του οικονομικού συμβούλου στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Πατέλη, στη συζήτηση που είχαν με τον ίδιο, αλλά και στις επαφές που είχε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με επενδυτικούς οίκους.
Το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, εστιάστηκε κυρίως στις τράπεζες και στις εταιρείες που έχουν σχέση με την ενέργεια, καθώς και στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μέσω του Χρηματιστηρίου. Ακόμη, ενδιαφέρον έδειξαν και για το χρόνο επανόδου της Ελλάδας στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών καθώς και την επικείμενη αποεπένδυση ΤΧΣ από τράπεζες.
Αυξημένο ενδιαφέρον για το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο έδειξε και το Bloomberg, το οποίο μάλιστα επικεντρώθηκε και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, γενικότερα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος, η επιτυχία του συνεδρίου και το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτικών οίκων και θεσμικών επενδυτών, οδήγησε στην εξέταση του ενδεχόμενου να διοργανώνεται σε ετήσια βάση.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του συνεδρίου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 280 σύνεδροι, εκπρόσωποι από 96 θεσμικούς επενδυτές και πραγματοποιήθηκαν 527 επενδυτικές συναντήσεις.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 29 εισηγμένες εταιρείες, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή δύο μη εισηγμένων εταιρειών, της PeopleCert και της Noval Property.
Όπως ανέφερε, ακόμη, ο κ. Κοντόπουλος, εκτός από την καθιέρωση του ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου στους στόχους του Χ.Α είναι και η αναβάθμιση του με τη διεξαγωγή του σε νέες περιοχές ενδιαφέροντος όπως οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή και η Ασία.