Με ευδιάκριτη τη νευρικότητα και με κύριο χαρακτηριστικό τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τον ΓΔΧΑ, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, με μικρό αριθμό δεικτοβαρών μετοχών να διακρατεί τα πρόσφατα κεκτημένα και τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με διαχειριστές, «αυτό που εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των επενδυτών είναι ότι ο Τραμπ φαίνεται να κινείται σε αχαρτογράφητα, ακόμη και για τα δικά του δεδομένα, ύδατα. Εκφράζονται φόβοι ότι η οικονομική πολιτική Τραμπ οδηγεί ολοταχώς σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγική δραστηριότητα και νέα έξαρση του πληθωρισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τις επόμενες κινήσεις της Fed».
Από την άλλη, η ανθεκτικότητα της εγχώριας αγοράς έχει ξαφνιάσει ευχάριστα επενδυτές και αναλυτές, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενδεχόμενη συνέχιση των πιέσεων στις διεθνείς αγορές, θα είναι δύσκολο να μην έχει αντίκτυπο και στη Λεωφόρο Αθηνών.
Όπως επισημαίνει η Beta Securities, «οι διεθνείς πιέσεις κλιμακώνονται, λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση, εμπορικό πόλεμο και γεωπολιτικές αβεβαιότητες», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Στήριξη παρέχει στο Χ.Α. η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s στο investment grade, με την ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου («Ba1» με θετικό outlook) να αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή.
Από εκεί και πέρα και στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης αναλώθηκε σε συνεχείς αλλαγές προσήμων, με τους traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στις διεθνείς αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, οι αγοραστές επιχείρησαν να ωθήσουν τον ΓΔΧΑ σε νέα υψηλά 14ετίας, αλλά η επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ανέβαλε την εν λόγω προσπάθεια για τις επόμενες συνεδριάσεις.
Από την άλλη και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επέδειξε σαφώς καλύτερη εικόνα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζει να κινείται σε ρυθμό οικονομικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών εξελίξεων και φημών για νέα deals, αλλά και των εκθέσεων των επενδυτικών οίκων με όλο και ψηλότερες τιμές – στόχους, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, «με τον τραπεζικό δείκτη σε ''φόρμα'', η ποιότητα της ανόδου είναι εμφανής τόσο ως προς το παρατεταμένο του θέματος και την ανθεκτικότητα, όσο και ως προς τους όγκους συναλλαγών. Ο ΓΔ φαίνεται να κινείται ανενόχλητος σε ένα επιθετικά ανοδικό μοτίβο, με στόχο τη ζώνη των 1.700 μονάδων. Η εκ νέου αναβάθμιση από DBRS (αναμένεται με ενδιαφέρον από Moody’s) ανανεώνει την καλή εικόνα της ελληνικής χρηματαγοράς και μάλιστα σε ένα σημείο, όπου επίκεινται σοβαρές ανακατατάξεις σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο στην ευρωζώνη».
Εν τω μεταξύ, η S&P Global Ratings επισημαίνει ότι «τα σχέδια των ελληνικών συστημικών τραπεζών να αντιστρέψουν τις δομές των ομίλων συμμετοχών τους, θα μπορούσαν να προσφέρουν βελτίωση της αξιολόγησης των χρεογράφων που εκδίδονται σήμερα από τις μη λειτουργικές εταιρείες συμμετοχών (NOHC)».
Η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ προτείνει νέα υψηλότερη τιμή - στόχο για τον ΟΤΕ, στα 18 ευρώ ανά μετοχή. «Από το πρόσφατο conference call, είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι εντός του β’ τριμήνου φέτος η κινητή ρουμανική επιχείρηση θα πωληθεί και τα έσοδα θα διανεμηθούν στους μετόχους ως έκτακτο εφάπαξ μέρισμα. Επιπλέον, το σενάριο αναφέρουν ρουμανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που υπαινίσσονται προγενέστερη οριστικοποίηση της συμφωνίας», επισημαίνει η χρηματιστηριακή στην ανάλυσή της.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.622,15 (-0,36%) και 1.635,95 μονάδων (+0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.624,34 μονάδες (-0,22%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 214 εκατ., από τα οποία τα 37,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+2,37%), Eurobank (+1,24%), Jumbo (+1,14%), συνολικά, στους δύο πρώτους μήνες του 2025, οι πωλήσεις του ομίλου, καταγράφονται αυξημένες κατά 15%, περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Viohalco (-1,41%), HelleniQ Energy (-1,91%), TITC (-1,25%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,51%), Ελλάκτωρ (-2,13%), ΕΥΔΑΠ (-1,35%), ΟΠΑΠ (-1%) και Σαράντης (-1,86%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η OPTIMA BANK (+0,82%).