Χρηματιστήριο Αθηνών:  Έκανε το «4 στα 4» με κέρδη 0,33%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το «4 στα 4» με κέρδη 0,33%

Ανεβάζουν σταδιακά στροφές οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, διατηρώντας τον γενικό δείκτη σε ανοδική τροχιά, για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και για δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά, χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, καθώς δεν υπήρξε Ελληνική μετοχή που να εισέρχεται, ή να αφαιρείται σε κάποιο δείκτη.

Από την άλλη, σε «ΒΒΒ-» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).

Σήμερα ολοκληρώθηκε η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του MSCI. Υπενθυμίζεται ότι, χωρίς αλλαγές παρέμεινε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (MSCI Greece Standard), ο οποίος απαρτίζεται από τις εξής μετοχές: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo. Από τον MSCI Small Cap αποχώρησε η Ελλάκτωρ (+2,94%).

Ευνόητο είναι το rebalancing να φέρει σημαντική αύξηση στον ημερήσιο τζίρο.

Από εκεί και πέρα, στο τελευταίο πτωτικό κύμα, η αγορά πιέστηκε σημαντικά με αρκετές μετοχές να κυλούν σε χαμηλά έτους, ή και σε πολυετή χαμηλά, κάτι που όμως, πρωτίστως, δεν οφείλονταν στα θεμελιώδη των εταιρειών, αλλά στην ευρύτερη ατμόσφαιρα ανασφάλειας και ανησυχίας και την κατακόρυφη αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, λόγω κλιμάκωσης της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία.

Από την άλλη, και αυτό μπορεί να έχει τη σημασία της, στις τέσσερις συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο τζίρος, πλην του σημερινού rebalancing, ήταν σαφώς μικρότερος από αυτόν που καταγράφηκε στην πτώση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την υποαπόδοση του Χ.Α. σε τρεις κυρίως λόγους: Στην περιστασιακή ενασχόληση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων με την ελληνική κεφαλαιαγορά, στην καχεξία της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας και κυρίως στην αμφισβήτηση του «βασικού σεναρίου», σχετικά με την πορεία της οικονομίας και των εισηγμένων εταιρειών το 2025, λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων που κατακλύζουν το διεθνές περιβάλλον

Προφανώς, η γεωπολιτική παράμετρος επηρεάζει τους επενδυτές, πλην όμως έπειτα από μία σειρά αλλεπάλληλων κρίσεων, οι αγορές έχουν αναπτύξει προσαρμοστικότητα και ικανότητα σχετικής απορρόφησης των «κραδασμών».

Με αυτά τα δεδομένα, για το Χ.Α. ο τραπεζικός παραμένει κλάδος-σηματωρός, που θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα - διακυμάνσεις.

Από την άλλη, «δεν πρόκειται να μπει έκτακτος φόρος στις τράπεζες», επισήμαναν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας πληροφορίες που κυκλοφόρησαν και ήθελαν την κυβέρνηση να σχεδιάζει έκτακτη φορολογική επιβάρυνση στα τραπεζικά κέρδη.

Παρά τις παραπάνω δηλώσεις, η εικόνα στον βαρύδεικτο τραπεζικό κλάδο, ήταν και σήμερα αδύναμη.

Σύμφωνα με αναλυτές, «ο γενικός δείκτης διαφεύγει του κινδύνου μόνο με πειστικά κλεισίματα πάνω από τις 1420 μονάδες, όπου και ενισχύθηκαν οι πωλήσεις που οδήγησαν στο πρόσφατο ''sell off''»

Εν τω μεταξύ, η NBG Securities παραμένει θετική για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και εξηγεί ότι τέσσερις ελληνικοί συστημικοί όμιλοι επιβεβαίωσαν με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ότι οι προοπτικές για το σύνολο του 2024 αλλά και των επόμενων ετών είναι υψηλές.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.400,51 (-0,08%) και 1.410,67 μονάδων (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.406,2 μονάδες (+0,33%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 208 εκατ., από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Lamda Development (-1,38%) και ΟΠΑΠ (-1,52%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Aegean Airlines (+1,88%), Cenergy (+2,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,68%), Ελλάκτωρ (+2,94%) και ΕΛΧΑ (+2,56%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Προοδευτική (+8%), Ίλυδα (+6,90%), Doppler (+4,50%), Intralot (+4,49%), Ιντρακόμ (+3,96%).