Μόλις χθες ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 14 ετών, ή 167 μηνών, δοκιμάζοντας τιμές Μαρτίου 2011, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση δέχτηκε ελεγχόμενες πιέσεις, από κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων, αλλά και λόγω της επιφυλακτικής εικόνας η οποία επέστρεψε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις νέες δηλώσεις Τραμπ, για πιθανή επιβολή δασμών της τάξης του 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η στάση των πιο βραχυπρόθεσμων παικτών, αφενός λόγω των ικανοποιητικών αποδόσεων που έχουν προηγηθεί από την αρχή του έτους και αφετέρου λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των διεθνών αγορών.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι traders στο ΧΑ επέλεξαν να δώσουν κάποιες «ανάσες», στην ανοδική κίνηση και τις τρέχουσες αποτιμήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι «long» έχασαν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, ή ότι η ποιότητα της ανόδου έπαψε να είναι ο πρωταγωνιστής.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για το 2024, με τη Metlen να τα δημοσιοποιεί αύριο, ενώ η επόμενη εβδομάδα ανήκει στις τράπεζες, με αναλυτές και επενδυτές να αναμένουν τις ανακοινώσεις, αλλά και την επικαιροποίηση των business plans.
Οι χρηματιστές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία του ΧΑ, τουλάχιστον όσο ο Γενικός Δείκτης αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.600 μονάδων, επισημαίνοντας ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει την ανοδική της κίνηση, με βραχύβια διορθωτικά διαλείμματα.
Πυξίδα για την αγορά θα είναι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που θα κρίνουν και τη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου γενικότερα στις αγορές. Κλάδος - κλειδί και λόγω βαρύτητας, παραμένει ο τραπεζικός, καθώς συγκεντρώνει σημαντικό μέρος του «γρήγορου χρήματος» και παράλληλα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα τη διανομή κερδών (2024), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων».
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «σε περίπτωση διόρθωσης, για επανατοποθετήσεις θα πρέπει να προτιμώνται οι μετοχές που ήδη «τρέχουν» και έχουν εξασφαλίσει μετοχική βάση, και έπειτα εκείνες που «έχουν μείνει» πίσω, με την πεποίθηση ότι έχουν μείνει πίσω για κάποιον λόγο. Ακόμα και αν δεν τον βλέπουμε. Αυστηρότερα, καμία μετοχή δεν «χρωστάει» να ακολουθήσει την άνοδο κάποιων άλλων, ακόμα και αν νομοτελειακά της «αξίζει» μια καλύτερη αποτίμηση».
Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων (εξάμηνα), ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,19%, σημαντικά μειωμένη από το 2,45% της προηγούμενης δημοπρασίας, που είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.105 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,21 φορές.
«H διοίκηση της CocaCola HBC έχει καταφέρει παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην πενταετία 2020 - 2025 (πανδημία, πληθωριστικές πιέσεις στα κόστη, εισβολή στην Ουκρανία και Ρωσικές αποφάσεις για τις ξένες επενδύσεις εντός του εδάφους τους) να είναι κοντά στο μακροπρόθεσμο guidance», αναφέρει η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ στην έκθεσή της για τη μετοχή, στην οποία δίνει τιμή - στόχο τα 42 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.629,8 (+0,27%) και 1.610,72 μονάδων (-0,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.613,78 μονάδες (-0,71%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 151,5 εκατ., από τα οποία τα 17,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετική μεταβολή μόνο οι HelleniQ Energy (+0,25%), Jumbo (+1,31%), TITC (+0,12%).
Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Alpha Bank (-1,46%), Εθνική (-1,11%), ΔΑΑ (-1,82%), ΔΕΗ (-1,54%), ΟΤΕ (-1,97%), Motor Oil (-1,50%), Cenergy (-1,05%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, Vidavo (+10%), ΑΤΕΚ (+8,78%) και Ιντρακόμ (+2,87%)