Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε και εξελίχθηκε με τα βλέμματα στο Παρίσι και στις πρώτες αντιδράσεις των αγορών, μετά την ανακοίνωση του πρώτου γύρου των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Γαλλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποτελέσματα του α’ γύρου αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική μιας ακροδεξιάς πλειοψηφίας στη γαλλική βουλή.
Παρά την καθαρή επικράτηση της Λεπέν, οι αγορές φαίνεται ότι προτίμησαν, αρχικά, να δουν πιο αισιόδοξα το βραχυπρόθεσμο σενάριο, ποντάροντας στην προσδοκία ότι το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα δεν θα πάρει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Την ανοδική αντίδραση του γαλλικού CAC 40, αλλά και του ευρώ, ακολούθησαν, από σχετική απόσταση και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κίνηση που ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, με επικεφαλής τους τραπεζικούς τίτλους, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,50% του τραπεζικού δείκτη.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το Χ.Α. ξεκίνησε τον νέο μήνα και το δεύτερο χρηματιστηριακό εξάμηνο με το δεξί, μετά από ένα δίμηνο πιέσεων, αλλά με τόσο φορτωμένη την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, η μεταβλητότητα δείχνει σαν το επικρατέστερο σενάριο, βραχυπρόθεσμα.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, σημειώνοντας την θετική σημερινή κίνηση της αγοράς και την σχετική απομάκρυνση του γενικού δείκτη από τις 1.400 μονάδες, όμως για τους πιο συντηρητικούς συστήνουν την σταδιακή μείωση της έκθεσης στην αγορά, κυρίως σε τίτλους με μεγάλη τεκμαρτή, ή ιστορική μεταβλητότητα. Και αυτό, για να αποφύγουν αφενός έντονη νευρικότητα στα χαρτοφυλάκιά τους, αφετέρου να μην εγκλωβιστούν σε μια αγορά που έχει δώσει νωρίς τα σημάδια ανησυχίας της.
Σύμφωνα με τους ίδιους, «οι τέσσερις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι την επόμενη Κυριακή, 7 τρέχοντος, θα εξελιχθούν με χαρακτηριστικά την επιφυλακτικότητα – προεξόφληση - μεταβλητότητα. Από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Ιουλίου εκτιμάται ότι η εικόνα θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη».
Από την άλλη και παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, η ελληνική κεφαλαιαγορά διατηρεί ισχυρές προοπτικές για το 2024, με θετική εκτίμηση από διεθνείς επενδυτές και αναλυτές. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η στρατηγική αναβάθμισης της αγοράς, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τις μελλοντικές επιδόσεις του Χ.Α. και αυτό δεν τελεί υπό αμφισβήτηση, παρά το όποιο βραχυπρόθεσμο volatility.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από σχετικά χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών και από μικρή αύξηση του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.423,46 μονάδες (+1,37%) για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 1.420,83 μονάδες (+1,18%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 119 εκατ., από τα οποία τα 26 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Aegean Airlines (-1,11%) και TITC (-1,37%).
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+4,43%), Eurobank (+3,76%), Εθνική (+2,06%), Πειραιώς (+5,40%), Viohalco (+3,51%), Coca Cola (+1,40%), Metlen (+1,43%), Autohellas (+1,06%), Cenregy (+2,61% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Ελλάκτωρα (+1,01%), ΕΛΧΑ (+7,48%) και Σαράντη (+1,67%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Μινέρβα (+10,58%), Ιντρακόμ (+5,92%), Ίλυδα (+3,92%) και Revoil (+4,49%).
Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Μύλοι Λούλη (-2,20%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,12 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,114 ανά μετοχή).