Η χθεσινή απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, έδωσε νέα ώθηση στις ελπίδες ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί και αυτό τιμολογήθηκε θετικά από τις αγορές, ξεκινώντας από την Wall Street και συνεχίζοντας σε Ασία και Ευρώπη.
Το θετικό κλίμα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ελληνικό χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης του οποίου συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ανακαταλαμβάνοντας το επίπεδο των 1.200 μονάδων και φθάνοντας στις παρυφές των 1.220 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση αφενός από τις εκτιμήσεις των ξένων επενδυτών για πιθανή ολοκλήρωση της επιτοκιακής σύσφιγξης από τις κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, αλλά και από τα αισιόδοξα εταιρικά μεγέθη που ανακοινώνουν οι εγχώριες εισηγμένες.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας πως «η απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και οι αναφορές αξιωματούχων της μπορούν να οδηγήσουν σε ράλι ανακούφισης. Και αυτό γιατί φαίνεται πως φτάνουμε στο κλείσιμο του κύκλου σύσφιξης και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια αγορά, σε επίπεδο δείκτη, έδειχνε μία διάθεση μη περαιτέρω υποχώρησης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, κάνοντας μικρά ανοδικά βήματα και με το σημερινό ανοδικό «ξέσπασμα» των ξένων αγορών, της δόθηκε η ευκαιρία να κάνει την ανοδική υπέρβαση, παρά το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από την αποκοπή του προσωρινού μερίσματος του ΟΠΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-3,54%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €1,001771387 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,951682818 ανά μετοχή).
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αύξηση της κινητικότητας σε περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κάλυψαν τις απώλειες του ΟΠΑΠ, αλλά και η σχετικά καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Η προσοχή των ενεργών traders, πάντα στραμμένη στις διεθνείς αγορές με τις τελευταίες, μετά το αρχικό σοκ και την εκτόξευση του γεωπολιτικού ρίσκου, δείχνουν να διαχειρίζονται επαρκώς ψύχραιμα τη νέα πραγματικότητα, περιμένοντας τις εξελίξεις χωρίς διαθέσεις «ξεπουλήματος» των assets.
Όσο διαρκεί αυτή η εικόνα στο διεθνές περιβάλλον, δεν αποκλείεται στο ελληνικό χρηματιστήριο να συνεχιστούν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται, αλλά και κάποιων επιχειρηματικών ειδήσεων.
Από την άλλη και όπως δείχνει η συναλλακτική δραστηριότητα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, φρέσκα κεφάλαια δεν εισρέουν στο Χ.Α., αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια, με συνεχείς αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1.219,99 μονάδων (+1,96%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+3,79%), Εθνική (+3,13%), Πειραιώς (+4,58%), Aegean Airlines (+5,84%), Lamda Development (+5,01%), Motor Oil (+4,55%), Jumbo (+3,16%), Mytilineos (+2,14%), Cenergy (+2,80%), ΔΕΗ (+2,08%), Ελλάκτωρ (+4,17%), ΕΛΧΑ (+3,94%), ΟΤΕ (+3,24%) και Τέρνα Ενεργειακή (+3,55%).. Από τους υστερήσαντες, με απώλειες μόνο οι ΟΠΑΠ (-3,54%) και Coca Cola (-0,81%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι Q&R (+6,25%), Κέκροψ (+5,76%), Intrakat (+5,08%) και ΚΛΜ (+4,90%).