Εβδομάδα τριών συνεδριάσεων, αυτή που ξεκίνησε για το ελληνικό χρηματιστήριο και μένει να φανεί αν και κατά πόσο το Χ.Α. θα επηρεαστεί από την εορταστική ραστώνη.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχει η αργία της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη και η αργία της Μ. Παρασκευής, ενώ το Χ.Α. επιστρέφει σε συναλλαγές την Τετάρτη του Πάσχα, σε μια περίοδο που παραδοσιακά πέφτουν οι συναλλακτικοί ρυθμοί.
Πάντως η πρώτη «γεύση» που έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, έδειξε την αναμενόμενη υποχώρηση του τζίρου, με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία σε συναλλαγές και ενδιαφέρον.
Με τα παραπάνω δεδομένα, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό του επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, ανάλογα με τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το 2023, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα για το 2024 (αύριο Τράπεζα Πειραιώς και Coca Cola και μεθαύριο η Εθνική).
Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης κατοχύρωσε το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 1425 μονάδων και κινείται προς τις 1510 μονάδες, σε ένα πολύμηνο ανοδικό μοτίβο».
Στο εξωτερικό, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (1/5, κλειστή η Λεωφ. Αθηνών), καθώς η απόφαση για την μη παρέμβαση στα επιτόκια είναι λίγο - πολύ ειλημμένη. Κρίσιμη παραμένει η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει ο Τζερόμ Πάουλ, ώστε να αποσαφηνιστεί το μέγεθος της απόκλισης των αποφάσεων από τις προ μηνών δεσμεύσεις, καθώς και το τι αναμένεται από εδώ και πέρα.
Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, το οποίο διαμόρφωσαν οι τελικές δημοπρασίες, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε ισχυρό ανοδικό momentum, οπότε μένει να φανεί αν θα υπάρξει βραχύβια διόρθωση και αν αυτή θα εκληφθεί σαν ευκαιρία νέων αγορών από τους «long».
Σύμφωνα με την Beta Sec., «η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων πλέον, ενισχύει την εκτίμηση της υπέρβασης της περυσινής ιστορικής επίδοσης στην λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών. Το ενθαρρυντικό των ημερών η επανεργοποίηση διαχειριστών ξένων funds, με διακριτές εισροές σε συγκεκριμένα blue chips».
Στα επίσης ενθαρρυντικά των ημερών, η επάνοδος στο προσκήνιο σημαντικών συμφωνιών και επιχειρηματικών διεργασιών, ικανών για να συντηρήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε κλάδους και επιμέρους τίτλους, από όλο το εύρος του ταμπλό.
«Tο γεγονός ότι η Mytilineos επιλέγει, μεταξύ άλλων, το Λονδίνο (LSE) ως listing venue, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη Βρετανική αγορά, με την κίνηση να επιτρέπει στην εταιρεία να επωφεληθεί από το διαφοροποιημένο γεωγραφικά χαρτοφυλάκιό δραστηριοτήτων της. Η κίνηση θα προσέφερε μεγαλύτερη ρευστότητα για τους επενδυτές και θα επέτρεπε η Mytilineos να συνεχίσει να επεκτείνει την διεθνή παρουσία της», σημειώνει η Edison.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.457,04 (+0,14%) και 1.447,12 μονάδων (-0,54%), για να κλείσει στις 1.455,48 μονάδες (+0,03%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 117 εκατ., από τα οποία τα 12 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αξιοσημείωτες απώλειες οι Alpha Bank (-1,70%), Πειραιώς (-1,91%), ΔΕΗ (-1,22%), Ελλάκτωρ (-1,34%), HelleniQ Energy (-1,67%), Quest (-1,17%), ΟΠΑΠ (-3,47%, από σήμερα, οι μετοχές του ΟΠΑΠ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,610525649 ανά μετοχή, - καθαρό ποσό: €0,579999366 ανά μετοχή).
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+1,81%), Viohalco (+2,29%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,70%), ΕΛΧΑ (+1,14%), Motor Oil (+2,18%), Jumbo (+1,81%), Cenergy (+3,70%, νέο ιστορικό υψηλό), TITC (+2,60%) και Σαράντης (+1,36%, νέο ιστορικό υψηλό).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Doppler (+8,72%), Attica Group (+7,08%), Ευρωσύμβουλοι (+8,66%), Ιντρακάτ (+5,74%), ΚΛΜ (+5,66%) και Ιντρακόμ (+5,08%).