Διαθέσεις να δώσει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση, επέδειξε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, πετυχαίνοντας επιστροφή υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, κάτι που όμως τελικά δεν κράτησε στο τέλος, σε μία συνεδρίαση που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, την ώρα που οι περισσότεροι από τους διεθνείς δείκτες – σηματωρούς κατέγραφαν ήπια άνοδο.
Σύμφωνα με αναλυτές, «με την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων να βαίνει προς ολοκλήρωση, δίνοντας τη θέση της σε μια περίοδο μείωσής τους, τεράστια κεφάλαια δείχνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις μετοχικές αγορές και σε όλη την επενδυτική βιομηχανία». Από την άλλη, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εγχώριες εισηγμένες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι μεσοπρόθεσμα, η ανοδική τάση παραμένει κραταιά στο Χ.Α., κάτι το οποίο επιβεβαίωσε μόλις χθες και η JP Morgan, διατηρώντας τη στάση «overweight» που τηρεί στον τραπεζικό κλάδο.
Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, ο γενικός δείκτης θέλει επιστροφή με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.407 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1.428 – 1.431 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, η UBS εκτιμά ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής μακροοικονομικής ιστορίας παραμένουν σε καλό δρόμο και επικαιροποιεί τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της για την Ελλάδα. Προβλέπει τώρα ανάπτυξη 2,5% το 2024, μετά από 2% το 2023.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.407,68 μονάδες (+0,85%) και έκλεισε στις 1.399,87 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,29%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 178 εκατ., από τα οποία τα 22,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από εκεί και πέρα, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά να μην δείχνουν τη δυναμική προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων, το ενδιαφέρον των traders περιορίστηκε στην κίνηση επιμέρους μετοχών, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως αυτή η εικόνα της πλάγιας κίνησης μπορεί να διατηρηθεί μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Υπενθυμίζεται ότι μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) θα πραγματοποιηθεί το triple witching Μαρτίου (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές), ενώ στις δημοπρασίες θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell. Το βράδυ της ίδιας μέρας η Moody’s θα πάρει την «σκυτάλη» από την DRBS, σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη οι Alpha Bank (+1,44%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,05%), Σαράντης (+4,19%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,31%), Lamda Development (+1,16%), Cenergy (+1,68%)
Αντίθετα, με τις μεγαλύτερες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Quest (-1,18%), Motor Oil (-1,95%), TITC (-1,18%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Κυριακούλης (+17,18%), Centric (+12,82%), Κρι Κρι (+4,82% και νέα ιστορικά υψηλά) και ΦΒΜΕΖΖ (+3,58%).