Μόλις χθες ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 14 ετών, δοκιμάζοντας τιμές Μαρτίου 2011, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση αρκέστηκε σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο και να εξασφαλίζουν το τελικό θετικό πρόσημο και γράφοντας ξανά νέα υψηλά.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι traders επέλεξαν να δώσουν κάποιες «ανάσες», στην ανοδική κίνηση και τις τρέχουσες αποτιμήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι «long» έχασαν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, ή ότι η ποιότητα της ανόδου έπαψε να είναι ο πρωταγωνιστής.
Αυτά μέχρι την τελευταία ώρα των συναλλαγών, καθώς από εκεί και πέρα οι αγοραστές πήραν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, ο γενικός δείκτης μονιμοποιήθηκε σε θετικό βηματισμό και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 14 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.604,02 (-0,68%) και 1.625,41 μονάδων (+0,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.625,4 μονάδες (+0,64%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 147 εκατ., από τα οποία τα 19,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το momentum εξακολουθεί να είναι θετικό με την ψυχολογία της αγοράς να είναι υπέρ των αγοραστών, οι οποίοι ελέγχουν την κατάσταση, παρά την άνοδο όλου του τελευταίου διαστήματος. Οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία επανατοποθέτησης σε τεχνικές στηρίξεις που ο καθένας έχει προϋπολογίσει, καθώς οι ρευστοποιήσεις έχουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών και όχι αποεπένδυσης, ή μεταστροφής της ισχύουσας ανοδικής τάσης.
Πυξίδα για την αγορά θα είναι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που θα κρίνουν και τη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου γενικότερα στις αγορές. Κλάδος - κλειδί και λόγω βαρύτητας, παραμένει ο τραπεζικός, καθώς συγκεντρώνει σημαντικό μέρος του «γρήγορου χρήματος» και παράλληλα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα τη διανομή κερδών (2024), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων.
Από την άλλη, το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης κρατάει τα πρόσφατα κεκτημένα και συνεχίζει την αργή αναρρίχησή του προς νέα πολυετή υψηλά, επιβεβαιώνει ότι το πλεονέκτημα στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων παραμένει στην πλευρά των «long».
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Κύπρου (+4,49% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που επέτρεψε στο ταμπλό του Χ.Α.) ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 508 εκατ. ευρώ το 2024, εκ των οποίων τα 107 εκατ. ευρώ αφορούσαν το δ’ τρίμηνο. Παράλληλα, η διοίκηση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 211 εκατ. ευρώ (0,48 ευρώ ανά μετοχή) και την επαναγορά μετοχών ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Στις 20 τρέχοντος μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα χρήσης 2024 από την Metlen.
Από την άλλη, συνολικά 4,5 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και των Ρώσων ανώτατων αξιωματούχων στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε τόσο το Ουκρανικό, όσο και οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Εθνική (+1,15%), Eurobank (+1,63%), Aegran Airlines (+2,13%), Coca Cola (+1,84%), OPTIMA (+2,19% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΔΑΑ (+1,78%), ΕΛΧΑ (+1,69%), ΟΤΕ (+2,15%).
Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο οι Jumbo (-1,37%) και TITC (-1,76%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, Κυριακούλης (+13,15%), EVR (+11,55%), Vidavo (+9,89%), ΑΤΕΚ (+9,63%), ΚΤΗΛΑ (+8,43%).