Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό και απώλειες 0,53%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό και απώλειες 0,53%

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις πιστώθηκαν οι εν δυνάμει πωλητές, για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τους αγοραστές να εμφανίζονται απρόθυμοι για αγορές, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πωλήσεις, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η βαρύτητα που έχουν οι τραπεζικές μετοχές στους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, δικαιολογεί μία γενικότερη πτώση της επενδυτικής ψυχολογίας, ωστόσο η κίνηση της αγοράς παραπέμπει μάλλον σε γενικότερη μείωση θέσεων από ξένους διαχειριστές, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ελληνική αγορά «πληρώνει» τη μεγάλη της τραπεζική εξάρτηση. Από την άλλη, σε περιόδους με θετικό momentum, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που ηγείται στις περισσότερες περιπτώσεις των ανοδικών κινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα θεμελιώδη των εισηγμένων παραμένουν ισχυρά, οπότε οι προϋποθέσεις ανάκαμψης υπάρχουν και μένει να φανεί αν υπάρχουν ενδιαφερόμενες δυνάμεις που θα εκμεταλλευτούν την υποχώρηση των αποτιμήσεων και θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, σημειώνοντας πως «και σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές δείχνουν πιο συγκρατημένοι, περιμένοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου, που θα καθορίσει την πορεία όχι μόνο της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, όπως και τους νέους συσχετισμούς σε συναλλαγματικές ισοτιμίες και εμπόριο. Αρνητικά επιβαρύνουν την αγορά και τα πρόσφατα placements, καθώς μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας τέθηκε ‘εκτός κυκλοφορίας’, αναγκαζόμενο σε επενδύσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα».

Τεχνικά, πολλά θα κριθούν στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1.400 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1370 μονάδες, την ώρα που συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις από ξένους και εγχώριους επενδυτικούς οίκους.

«Η πρόσφατη πτώση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου», σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan, η οποία διατηρεί την «overweight» σύσταση για τον κλάδο και δεν προχωρά σε κάποια αλλαγή των τιμών - στόχων.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν η «αγαπημένη επιλογή» των αναλυτών της JP Morgan για την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Στο τρέχον διάστημα προτιμά τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς σε σύγκριση με αυτές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων της τιμής - στόχου της Metlen, για τα επόμενα έτη, προχώρησε η Alpha Finance, η οποία διαμορφώνεται στα 47,70 ευρώ ανά μετοχή, από 31,40 ευρώ προηγουμένως, καθώς η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι οι συνέργειες μεταξύ των κλάδων του και το καθετοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης, επιτρέπουν στον όμιλο να επιτυγχάνει υψηλή διατηρήσιμη κερδοφορία υπό διαφορετικές συνθήκες. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της Alpha Finance, ο Όμιλος προετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα εισαγωγής στο Λονδίνο, θέτοντας ως στόχο να αναπτυχθεί στο εξωτερικό, με τις αγορές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να αποτελούν τις κύριες αγορές δραστηριοποίησης.

Εν τω μεταξύ, στις αγορές βγήκε σήμερα η ΔΕΗ, με έκδοση επταετούς senior ομολόγου, μη ανακλήσιμου πριν την τριετία, με την επιχείρηση να αποσκοπεί στην άντληση 500 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει με τις αρχικές σκέψεις για την τιμολόγηση (ΙΡΤ) να κινούνται στην περιοχή του 5%, για να υποχωρήσει, στη συνέχεια, στην περιοχή του 4,75% (+/- 12,5 μονάδες βάσης).

Από την άλλη, στο 2,71% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη δημοπρασία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η απόδοση ήταν στο 2,85%. Στη δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές, ύψους 1.060 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,12 φορές.

O γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.419,95 (+0,37%) και 1.405,39 μονάδων (-0,65%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.407,14 μονάδες (-0,53%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 119 εκατ., από τα οποία τα 20,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή μόνο οι Aegean Airlines (+0,39%), Coca Cola (+0,42%), ΟΤΕ (+0,06%)  και Σαράντης (+0,18%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,91%), Eurobank (-3,05%), Viohalco (-1,08%), Metlen (-1,08%), TITC (-1,97%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Βιοτέρ (+5,42%), Ικτίνος (+3,03%), Profile (+1,92%), Intralot (+1,89%).

Σημειώνεται πως, σήμερα, οι μετοχές της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (-9,01%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό: 0,38 ευρώ ανά μετοχή).