Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές απώλειες 0,08% με φόντο το διεθνές επιφυλακτικό κλίμα
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές απώλειες 0,08% με φόντο το διεθνές επιφυλακτικό κλίμα

Έπειτα από τέσσερις ημέρες ανόδου, το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα προχώρησε σε ήπια και απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση, ακολουθώντας το διεθνές κλίμα που δείχνει νέα επιφυλακτικότητα, εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας.

Κάτι μάλλον αναμενόμενο, αφενός για την ανασύνταξη δυνάμεων και αφετέρου λόγω της εποχικότητας, καθώς πλησιάζουν οι αργίες του Πάσχα (καθολικό και ορθόδοξο συμπίπτουν φέτος).

Στα θετικά, το γεγονός ότι η όποια προσφορά βγήκε, απορροφήθηκε χωρίς να χρειαστεί επιβεβαίωση χαμηλότερων στηρίξεων, ένδειξη πως η αγοραστική διάθεση παραμένει ενεργή, με τους δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας.

Οι τράπεζες, οι οποίες ηγήθηκαν της ανόδου στο ξεκίνημα της εβδομάδας, δέχθηκαν πιέσεις, ενώ σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έδωσε ο τίτλος της Coca Cola (+1,97%), που κινήθηκε με θετικό πρόσημο, καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι αναλυτές, σπεύδουν να τονίσουν πως «τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν νέα ''επεισόδια'' σε αυτόν το ιδιότυπο πόλεμο δασμών, που απειλεί να διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές και να ανατρέψει νόρμες και σταθερές δεκαετιών. Η επιλογή της μερικής κατοχύρωσης θέσεων θεωρείται λογική, συνεκτιμώντας την υπεραπόδοση της εβδομάδας με τις αργίες που ακολουθούν».

Εν κατακλείδι, οι διεθνείς αγορές δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη δασμολογική αβεβαιότητα που κυριαρχεί και από τη χαμηλή ορατότητα στην εμπορική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με τον εμπορικό πόλεμο ήδη να έχει προκαλέσει τις πρώτες μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία, εντείνοντας τις ανησυχίες για μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Εννοείται ότι μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα και θα συνεχίσει να επηρεάζεται, έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, «η αγορά χρειαζόταν μία στάση για κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών της και η οποία ενεργοποιήθηκε και εν όψει των επερχόμενων αργιών. Η εγχώρια αγορά προσπαθεί να ξαναβρεί τις ισορροπίες της, ενώ τεχνικά πολλά θα κριθούν από τις δυνάμεις που θα έχει ο γενικός δείκτης, προκειμένου να πετύχει την ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1680 - 1700 μονάδες».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει και η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών ποντάρει σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ στο Χ.Α. και στην αγορά παραγώγων, λήγουν τα συμβόλαια Απριλίου.

Η προσοχή και στον «χρησμό» της Standard and Poor’s, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις 18 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία με «BBB-» και θετικό outlook.

Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με χρηματιστές, «κυρίως δύο είναι οι τακτικές που ακολουθούνται για την ώρα. Η μία αφορά αυτούς που βλέπουν κάθε ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θεωρώντας πως η ''ταλαιπωρία'' των αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη εκείνους που προσβλέπουν σε προοπτική σταδιακής εκτόνωσης της ακραίας πτωτικής έντασης  και σπεύδουν να τοποθετηθούν».

Εν τω μεταξύ, προσφορές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό περισσότερο από πέντε φορές υποβλήθηκαν στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου 3,875% του ελληνικού δημοσίου, λήξεως Μαρτίου 2029. Συγκεκριμένα,  οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 5,19 φορές την προσφορά στα 200 εκατ. ευρώ. Η απόδοση υποχώρησε ελαφρώς στο 2,34%, από το 2,38% της αντίστοιχης διαδικασίας τον Οκτώβριο (16/10/2024).  

Στις κορυφαίες της επιλογές από το ταμπλό του Χ.Α. διατηρεί τη μετοχή της Titan η Eurobank Equities, όπως αναφέρει σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση buy και την τιμή-στόχο των 48,5 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.638,13 μονάδες (-1,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.655,51 μονάδες (-0,06%), ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 119,5 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Coca Cola (+1,97%), Lamda Development (+1,73%), Optima (+2,14%), Cenergy (+2,72%), TITC (+1,24%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-2,13%), Εθνική (-1,10%), ΕΛΧΑ (-1,73%), Jumbo (-1,46%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, ΕΚΤΕΡ (+5,20%), ΟΛΠ (+4,45% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΑΣΤΑΚ (+4,43%), ΟΛΘ (+3,79%).