Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες μετοχές βρίσκονται ψηλότερα από το 2011
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες μετοχές βρίσκονται ψηλότερα από το 2011

Τα υψηλά των 1600 μονάδων της ελληνικής αγοράς έχουν αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία δίνοντας περισσότερες αφορμές να «ψαχτεί» το ταμπλό και προς τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ως προς τα περιθώρια που έχουν οι μετοχές.

Το «ξύπνημα» της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης αποδίδεται σε πολλές περιπτώσεις στο άνοιγμα της ψαλίδας που παρατηρείται όταν τα βαριά χαρτιά ανοίγουν βήμα και δημιουργείται η αίσθηση ότι ένα μέρος του ταμπλό έχει μείνει πίσω. Βέβαια, οι αποδόσεις δεν είναι ομοιόμορφες όπως δεν είναι ομοιόμορφες και οι επιχειρηματικές επιδόσεις κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης είχε ξαναπατήσει σε αυτά τα επίπεδα. 

Γεγονός είναι ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η σύγκριση των τιμών τότε και τώρα έχει στην πλειοψηφία της κερδισμένες τις μετοχές του ΧΑ σε αναλογία 2 προς 1. Παραδόξως οι πιο κερδισμένες εταιρίες είναι από το μεσαίο χώρο χωρίς να λείπουν τα δυνατά εμποροβιομηχανικά «χαρτιά» της αγοράς. Με εξαίρεση τις Τράπεζες αλλά και την Ελλάκτωρ (λόγω και των σημαντικών επιστροφών κεφαλαίου) οι υπόλοιπες εταιρίες είναι σε θετικό έδαφος αποδόσεων.

Η Cenergy (+1450%) ηγείται των αποδόσεων στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ως διάδοχος της Σωληνουργίας Κορίνθου με τη Σαράντης (+618) να αποτελεί την πιο στιβαρή περίπτωση μετοχής του ΧΑ με διαδοχικά θετικά κλεισίματα έτους αλλά και συνεχή μερίσματα. Metlen (555%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+528%) ακολουθούν με ανάλογη εικόνα ανάπτυξης στα μεγέθη τους. Αν θεωρήσουμε το κόστος ευκαιρίας για μια επένδυση στο Χρηματιστήριο 5%, τότε η προσδοκώμενη απόδοση δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη 97%.

Οι τράπεζες είναι φυσικά οι πιο χαμένες λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων που έλαβαν χώρα μετά το 2011. Ωστόσο, πέρα από τις τράπεζες υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως βρίσκονται σε μια μάλλον αδικαιολόγητη απόκλιση. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι 59,5% χαμηλότερα όπως και η Ε.Υ.Α.θ (-33%). Μικρότερες αλλά σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζουν οι Φουρλής (-30%) και η ΕΧΑΕ (-18,5%). Η Austriacard είναι 10,4% χαμηλότερα (πρόκειται ωστόσο για μια διαφορετική εταιρία) η Flexopack -1% και ο ΟΠΑΠ στο +1%.

Για τις δύο τελευταίες ωστόσο έχουν μεσολαβήσει μερίσματα που δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των αποδόσεων: Η Flexopack έχει μοιράσει αθροιστικά 1,056 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ έχει μοιράσει 15,16 ευρώ σχεδόν το 90% από όσο γράφει η τιμή του σήμερα στο ταμπλό χωρίς να υπολογίζεται η απόδοση στο ενδεχόμενο επανεπένδυσης. 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η διασπορά και τα μερίσματα είναι κριτήρια για τη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου που ακόμα και αν μεσολαβήσουν ακραία γεγονότα μπορούν όχι μόνο να σώσουν το κεφάλαιο αλλά να δώσουν και αξιόλογες αποδόσεις. Και στην ελληνική αγορά τα ακραία φαινόμενα που μεσολάβησαν δεν ήταν και λίγα.