Με αισιοδοξία ξεκίνησαν οι πρώτες συνεδριάσεις του 2025 για το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς ο Γενικός Δείκτης υπερέβη για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2011 τις 1.520 μονάδες συμπληρώνοντας παράλληλα τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Η συνδρομή του τραπεζικού κλάδου σε αυτή την κίνηση είναι καθοριστική καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση της επίτευξης (αν όχι υπέρβασης) των στόχων κερδοφορίας για τη χρήση του 2024.
Μάλιστα, οι ημερομηνίες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου έχουν προγραμματιστεί την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση της αγοράς. Εκτός από την οριστικοποίηση του μερίσματος της χρήσης η επενδυτική κοινότητα αναμένει την επικαιροποίηση των επιχειρηματικών πλάνων σε βάθος τριετίας καθώς και τις πρώτες ενδείξεις από τις βασικές τάσεις της χρονιάς ειδικά στο θέμα της πιστωτικής επέκτασης.
Παράλληλα η κινητικότητα σε άλλα επιχειρηματικά μέτωπα (λιμάνια, ενέργεια, κατασκευές) έχει διευρύνει το πλήθος της συμμετοχής των εταιριών στην ανοδική κίνηση ενώ ο απεγκλωβισμός κεφαλαίων σε εταιρίες που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν διαθέσει σημαντικά πακέτα μετοχών ενίσχυσε τη συναλλακτική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς το ΧΑ καταγράφει μέσες ημερήσιες συναλλαγές 124,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36,7% σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, γεγονός που θα αποτελέσει μια βασική συνθήκη φέτος για το ΧΑ καθώς πολλές κερδισμένες θέσεις έρχονται από ένα πολυετές ράλι τεσσάρων συνεχόμενων ετών.
Στο εξωτερικό τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διασκέδασαν τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού και επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του κλίματος αβεβαιότητας μετά την πτώση της αγοράς στις αρχές Ιανουαρίου.
Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη δ’ τριμήνου από μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης στη βελτίωση του κλίματος και πλέον η επενδυτική κοινότητα θα εστιάσει στις ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας που κορυφώνονται στις αρχές Φεβρουαρίου με τα μεγέθη του κλάδου τεχνολογίας. Δεδομένου του σημαντικού ρόλου της παραμέτρου των εταιρικών κερδών στην απόδοση της Wall Street κατά το περασμένο έτος, τα αποτελέσματά πιθανότατα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης των μεγάλων αμερικανικών δεικτών και κατ’ επέκταση και της διαμόρφωσης κλίματος σε όλες τις αγορές.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε τη δυναμική της ανοδικής τάσης που είχε αναπτυχθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου καταγράφοντας νέο υψηλό 14 ετών στις 7 Ιανουαρίου για να ακολουθήσουν δύο ακόμα ιστορικές επιδόσεις με την υψηλότερη να καταγράφεται στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το ανοδικό μοτίβο υποστηρίζεται από όλο το σετ των μεσοπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων, έχει κλιμακούμενο τζίρο το οποίο βοηθά την απορρόφηση των πιέσεων ενώ σε ημέρες αδυναμίας του Γενικού Δείκτη η προσφορά φαίνεται ελεγχόμενη χωρίς να απειλεί ευαίσθητα τεχνικά σημεία της τάσης.
Η πρόσφατη σύντομη στάση τις 1.480 - 1.490 μονάδες οριοθετεί ένα νέο επίπεδο βραχυπρόθεσμης στήριξης ενώ πρακτικά δεν υπάρχει κάποιο κρίσιμο επίπεδο αντίστασης δεδομένης της ανακολουθίας των διαγραμμάτων της αγοράς μετά το 2015. Παρόλα αυτά οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και ενδεχομένως η διάρκεια διαπραγμάτευσης τους μέσα σε αυτές να κινητοποιήσει κάποια βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. Με βάση τις αναλογίες διόρθωσης που έχουν παρατηρηθεί στο κοντινό παρελθόν οι 1.550 μονάδες μπορούν να θεωρηθούν μια πιθανή περιοχή έναρξης μιας τοπικής διόρθωσης ειδικά αν έρθουν στο τρέχον κύμα ανόδου της αγοράς.