Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα υψηλά ημέρας με οριακές απώλειες και θερινό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα υψηλά ημέρας με οριακές απώλειες και θερινό τζίρο

Να αντιπαρέλθει μία σειρά σημαντικών εταιρικών πράξεων, προσπάθησε σήμερα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αντισυμβαλλομένων και από απόλυτα αποκαρδιωτικό τζίρο, ο οποίος δεν αποκλείεται να συνεχίσει στους ίδιους συναλλακτικούς ρυθμούς, καθώς πλησιάζει το «peak» των καλοκαιρινών διακοπών.

Ξεκινώντας από τις εταιρικές πράξεις ημέρας, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Εθνικής (-3,96%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό των 0,364 ευρώ ανά μετοχή, οι μετοχές του ΟΛΠ (-5,82%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό 1,34 ευρώ ανά μετοχή και της Άβαξ (-2,36%) χωρίς το ποσό των 0,03 ευρώ ανά μετοχή, ενώ εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 11.250.000 νέες μετοχές της ΕΚΤΕΡ (-3,43%), που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών.  

Χωρίς ιδιαίτερες βοήθειες από τις ευρωπαϊκές αγορές, που συνεχίζουν να κινούνται με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου είχε να αντιμετωπίσει τις αποκοπές μερισμάτων και πολύ περισσότερο την επιφυλακτική στάση των περισσότερων traders, με αποτέλεσμα να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1.462,81 μονάδες (-0,44%) και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας και στις 1.468,01 μονάδες (-0,08%), ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 68 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Υπενθυμίζεται ότι ακολουθούν καθοριστικής σημασίας ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα εισηγμένων β΄ τριμήνου – α΄ εξαμήνου με σημαντική βαρύτητα στους κλαδικούς δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, την αρχή κάνει σήμερα το απόγευμα, μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., η ΕΧΑΕ και ακολουθούν την Τρίτη (30/7) η Entersoft και η Marfin Investment Group. Τις επιδόσεις τους για το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024 γνωστοποιούν την Τετάρτη (31/7) η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η TITC και η Mermeren. Την Πέμπτη (1/8) την «σκυτάλη» παίρνουν η Εθνική Τράπεζα και η Optima Bank και την Παρασκευή (2/8) ολοκληρώνεται το μπαράζ των ανακοινώσεων με την Alpha Bank.

Εννοείται ότι με αυτή τη συναλλακτική δραστηριότητα, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., με την κοντινότερη στήριξη να εντοπίζεται στις 1.450 μονάδες και την πρώτη αντίσταση, πριν τις 1.505, στις 1.487 μονάδες. Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Attica Bank (+2,88%), «η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε 1 κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση».

Δεν αποτέλεσε εξαίρεση και η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά το συνεχιζόμενο χαμηλό ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, κάτι που μειώνει έτι περαιτέρω τις «συγκινήσεις» στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτες απώλειες μόνο οι Εθνική (-3,96%) και Ελλάκτωρ (-1,46%). Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil (+1,20%) και ΟΤΕ (+1,22%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν θετικά οι Attica Bank (+2,88%), Performance (+2,65%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,82%).