Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη δίνη των διεθνών ρευστοποιήσεων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη δίνη των διεθνών ρευστοποιήσεων

Πιέσεις προκάλεσε σήμερα στις αγορές η χρεοκοπία του κινεζικού κολοσσού ακινήτων, Evergrande με χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την πιο υπερχρεωμένη κατασκευάστρια ακινήτων στον κόσμο. Η Κίνα ανακοίνωσε πακέτο στήριξης της χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, αλλά δε βοήθησε ιδιαίτερα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Κινητών Αξιών της Κίνας ανακοίνωσε μείωση στο κόστος συναλλαγών, στήριξη της επαναγοράς μετοχών και άλλα μέτρα στήριξης. Μέσα σε αυτό το κλίμα και μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η εγχώρια αγορά δε μπόρεσε να διαφοροποιηθεί και ακολούθησε τις ξένες αγορές στην πτώση.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός επιβεβαίωσε την πτωτική του πορεία και διαμορφώθηκε για τον Ιούλιο στο 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο, αλλά οι δομικές πιέσεις συνεχίζονται και αναμένεται να συνεχίσει να προβληματίζει τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα θετικά της ημέρας η ανάλυση της HSBC για τις ελληνικές μετοχές, στην οποία προτείνει 7 μετοχές με σύσταση αγοράς και υψηλά περιθώρια ανόδου από 20% έως περίπου 50%. Για την Εθνική Τράπεζα, δίνει τιμή στόχο τα 7,95 ευρώ,  για την Eurobank τα 1,95 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4 ευρώ και για την Alpha Bank τα 2,2 ευρώ και την ξεχωρίζει καθώς έχει το μεγαλύτερο ανοδικό περιθώριο. Δίνει για τον ΟΠΑΠ τα 20 ευρώ, για τη Jumbo τα 33 ευρώ και την Aegean τα 16,30 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες 1,57% και στις 1,263,34 μονάδες έχοντας γράψει χαμηλό ημέρας στο -1,62% και υψηλό στο -0,14%. Από το ξεκίνημα άρχισε η πίεση και η διολίσθηση. Μόλις 27 μετοχές έκλεισαν με άνοδο και 94 υποχώρησαν. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μόλις 3 μετοχές έκλεισαν με άνοδο και συγκεκριμένα η Τέρνα Ενεργειακή (+1,12%), ο ΟΤΕ (+0,84%) και η Jumbo (+0,22%),

Τις μεγαλύτερες απώλειες 3,80% κατέγραψε η Τιτάν και ακολούθησε η Πειραιώς με 3,76%, η Aegean με 3,71% και η Alpha Bank me 3,03%. Άλλα έξι βαριά χαρτιά είχαν απώλειες άνω του 2% (Σαράντης, ΔΕΗ, Quest, Ελβαλχαλκορ, Viohalco και Ελλάκτωρ).

Οι συναλλαγές κρίνονται σχετικά καλές για την εποχή αφού ανήλθαν στα 88,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 4 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένες. Από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση η Foodlink κατέγραψε νέες μεγάλες απώλειες 9,21% και ακολούθησαν Βιοτέρ, Intertech, Τρία Άλφα και Φιερατέξ με επίσης αξιόλογη υποχώρηση. Με άνοδο έκλεισαν CNLCapital, Ξυλεμπορία και ΕΚΤΕΡ.

Η πορεία της εγχώριας αγοράς και την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει την πορεία των διεθνών αγορών, με τις εξελίξεις από την Κίνα να παραμένουν στο επίκεντρο.