Ισορροπία και αισθητή κάμψη του ενδιαφέροντος ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας του μήνα. Έστω και οριακά ο Νοέμβριος έκλεισε θετικός και παρά το δυνατό ξεκίνημα με τις συναλλαγές του MSCI τη Δευτέρα, η εικόνα δεν είχε την ανάλογη συνέχεια.
Η στάση αναμονής που κρατούν οι επενδυτές συνδέεται με το θέμα μιας ενδεχόμενης φορολόγησης της κερδοφορίας των τραπεζών, ενδεχόμενο το οποίο παρά τις αρχικές διαψεύσεις, διατηρείται στην επικαιρότητα λειτουργώντας ανασταλτικά στον «κλάδο ατμομηχανή» της αγοράς. Ο προβληματισμός της επενδυτικής κοινότητας είναι δικαιολογημένος, καθώς μετά την έκτακτη φορολόγηση των Διυλιστηρίων και των εταιριών Ενέργειας άλλη μια κατηγορία επιχειρήσεων με σημαντικό ειδικό βάρος στην διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας «απειλείται με τιμωρία» για τις φετινές επιδόσεις ρεκόρ. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα δοθούν απαντήσεις που θα ξεκαθαρίζουν την υπόθεση από επίσημες πηγές, πολύ πιθανόν η στιγμή αυτή να έρχεται με το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας.
Κεντρικό γεγονός της εβδομάδας που πέρασε ήταν η ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης του 67% στην Τέρνα Ενεργειακή από την Masdar, η οποία συνιστά το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η Δημόσια Πρόταση αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα μετά την εκκαθάριση της συναλλαγής, καθώς έχουν ικανοποιηθεί οι αιρέσεις της απόκτησης του ποσοστού στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή. Η συναλλαγή αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την ελληνική αγορά και αποτελεί μια επίσημη δήλωση για τις δυνατότητες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου όταν ικανοποιούνται βασικά επενδυτικά κριτήρια.
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που έλαβαν χώρα φέτος και πέρασαν μέσα από 11 εισηγμένες εταιρίες έφθασαν τα 5,2 δις ευρώ (συμπ. Ελληνική Τράπεζα), ενώ αν ληφθεί υπόψη και ο δανεισμός που συνόδευε τις αποτιμήσεις, η βελόνα ανεβαίνει στα 9,08 δις ευρώ. Παρά την ισχυρή κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από την αγορά ακόμα και σε μια λογική μερικής αναπροσαρμογής των αποτιμήσεων με οδηγό τα τιμήματα των εξαγορών. Στην αναιμική κίνηση πάντως της εγχώριας αγοράς έπαιξαν ρόλο και οι ήπιες τάσεις στο εξωτερικό λόγω των αργιών της Wall Street αλλά και της αναμονής ενόψει των επενδυτικών συνεδρίων με έντονο ελληνικό χρώμα που θα ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Η μεταβλητότητα της αγοράς θα αυξηθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, καθώς μια σειρά βασικών οικονομικών δεικτών που αφορούν τον δείκτη μεταποίησης (Δευτέρα, ΡΜΙ Νοεμβρίου εκτ. 47,5) και την αγοράς εργασίας (Παρασκευή Επιδόματα 200 χιλ. νέες θέσεις) στις ΗΠΑ μπορεί να επαναφέρουν τη συζήτηση γύρω από την επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης της 18ης Δεκεμβρίου δίνοντας και τα ανάλογα εναύσματα.
Τεχνικά δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα από την περασμένη Παρασκευή, αφού ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε για μια ακόμα εβδομάδα σε στενό εύρος διακύμανσης (μόλις 13 μονάδες) χωρίς να δοκιμάσει κάποια ζώνη τιμών με αξιώσεις διάσπασης. Η συσσώρευση διατηρήθηκε χωρίς να υπάρξουν νέες αναγνώσεις, ενώ ο καθαρός τζίρος υποχώρησε αισθητά στο τέλος της εβδομάδας. Το κλείσιμο της Παρασκευής βρήκε το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται εκ νέου στην ζώνη της ουδετερότητας κρατώντας ίσες αποστάσεις σε ότι αφορά την κατεύθυνση της τάσης και δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι το εύρος μεταξύ 1.390 και 1.410 μονάδων είναι η ζώνη της αδιαφορίας.
Η συνεχής μείωση της μεταβλητότητας από εβδομάδα σε εβδομάδα υποδηλώνει στάση αναμονής, ίσως και αμηχανίας, καθώς επί του παρόντος καμία πλευρά δεν φαίνεται ισχυρή να ωθήσει δυναμικά το Γενικό Δείκτη σε νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου όσο διατηρείται η ανακωχή στις 1.400 μονάδες, δεν υπάρχουν και νέα τεχνικά δεδομένα για την βραχυπρόθεσμη εκτίμηση της αγοράς.