Η μεταβλητότητα συνεχίστηκε για ακόμα μια εβδομάδα στο ΧΑ, αυτήν τη φορά το εύρος της κίνησης είχε αντίστροφη πορεία από αυτή που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινώντας από τα χαμηλά των 1.357 μονάδων χτίζοντας μια αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη ψηλότερα από το σημείο από το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.
Η αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων έδωσε τη θέση της σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο εστίασε σε αποτελέσματα και κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις σε κλάδους αιχμής. Η εικόνα αυτή δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, επιχειρηματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε τομείς που αφορούν την ενέργεια, τις υποδομές και τις παραχωρήσεις δίνοντας εναύσματα συγκρίσεων και προσαρμογής των αποτιμήσεων.
Οι ζυμώσεις, η φημολογία και οι πρόσφατες οριστικοποιημένες συμφωνίες έχουν προκαλέσει στην αγορά μια νέα μορφή μεταβλητότητας που ορίζεται από τα τιμήματα και τις προσδοκίες που έπονται αυτών των αποτιμήσεων. Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από «voladeality» και αν και αδόκιμος σαν όρος περιγράφει στο μεγαλύτερο βαθμό την διάθεση της αγοράς να πριμοδοτήσει κλάδους και εταιρίες με υπερτιμήματα που εκπορεύονται από προσδοκίες εξαγορών.
Παράλληλα η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων πλέον ενισχύει την εκτίμηση της υπέρβασης της περυσινής ιστορικής επίδοσης στη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών λειτουργώντας ανασταλτικά στην ένταση των πιέσεων. Ως τώρα στο 46% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δισ. ευρώ, ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ.
Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία, ενώ οι εταιρίες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΒΑΞ και Καρέλιας. Εκτιμάται ότι με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου θα υπερκαλύψουν τη διαφορά.
Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εταιριών: Το 94% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες ενώ μόλις 6% -δηλαδή 4 εταιρίες- είναι ζημιογόνες. Και σε αυτήν τη μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων εταιριών στο σύνολο του ΧΑ με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004.
Τεχνικά, το γύρισμα του Γενικού Δείκτη έχει καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου προς τις 1.420 μονάδες Το κλείσιμο πάνω από τις 1.398 μονάδες ξαναβάζει την αγορά σε ανοδική τροχιά έχοντας πλέον την ετυμηγορία των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη σύγκλιση με το μέρος των αγοραστών. Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει ένα ασθενές σήμα αγορών που έρχεται από χαμηλά επίπεδα και προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος μεταξύ 1395 και 1397 μονάδων το οποίο αποτελεί μια τοπικής φύσεως αντίσταση.
Η βασική ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1.420-1.425 μονάδες η οποία θα απαιτήσει και τη συνδρομή των ανάλογων υψηλότερων συναλλαγών αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο Γενικός Δείκτης έχει αστοχήσει τέσσερις φορές στην υπέρβαση της.
Συμπερασματικά τα τεχνικά δεδομένα είναι αισθητά βελτιωμένα δίνοντας τον πρώτο λόγο στους αγοραστές, η αγορά έρχεται από μια αξιόλογη διόρθωση και οι φορές τάσεις στις δεικτοβαρείς μετοχές έχουν εφεδρείες ανόδου που μπορούν να αντισταθμίσουν κινήσεις διόρθωσης.