Συνεδρίαση συσσώρευσης, με τον γενικό δείκτη του Χ.Α. να αλλάζει πρόσημα και να διακρατεί τα πρόσφατα κεκτημένα και την επαφή με τις 1.420 μονάδες.
Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΓΔΧΑ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το θετικό ξεκίνημα, που τον έφερε πάνω από τις 1.430 μονάδες, αλλά ούτε και τις θετικές διαθέσεις που επέδειξαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα αποτελέσματα – θετική έκπληξη που ανακοίνωσε η Nvidia.
Η εναλλαγή σε ρόλο ημερήσιου πρωταγωνιστή πολλών δεικτοβαρών μετοχών, καταφέρνει να απορροφήσει τις πιέσεις που ασκούνται ενδοσυνεδριακά σε κάποια blue chips, όμως από την άλλη παραμένει ζητούμενο ο κλάδος που θα ηγηθεί της επόμενης ανοδικής κίνησης και η οποία θα φέρει ψηλότερα δείκτες και επιμέρους τίτλους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η επενδυτική ορατότητα, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., θα αυξηθεί μετά το placement της Τράπεζας Πειραιώς καθώς, στην παρούσα φάση, αρκετοί θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, ώστε να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία». Από την άλλη, δεν φαίνεται να απειλούνται τα υψηλά 13 ετών, παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί το 2023 και στο πρώτο δίμηνο του 2024.
Συνεχίζουν να καταγράφονται διαρκείς αναβαθμίσεις τίτλων, από ξένους και εγχώριους επενδυτικούς οίκους, με αποτέλεσμα πολλές μετοχές εισηγμένων εταιρειών να βρίσκονται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, τα οποία συνοδεύονται από συνεχή ανοδική πορεία των θεμελιωδών μεγεθών, που υποστηρίζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Εν τω μεταξύ, οι όποιες διορθώσεις δείχνουν απόλυτα ελεγχόμενες και σύμφωνα με αναλυτές, «δεν διαταράσσουν τα τεχνικά κεκτημένα και την ψυχολογία των αντισυμβαλλομένων».
Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ (-2,66%) ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 562,7 εκατ. ευρώ (+4,1% σε σύγκριση με το 2022) και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (533 εκατ. ευρώ) και ένα πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ. Μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης για 0,67 ευρώ.
«Εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ» σύμφωνα με πρώτη ανάλυση της Eurobank Equities, στην οποία επισημαίνεται ότι η ανταμοιβή των μετόχων θα είναι ελαφρά υψηλότερη από αυτή της περασμένης χρονιάς. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο τα 15,1 ευρώ και σύσταση «hold».
Επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% τον Ιανουάριο του 2024, από 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023, έδειξαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός εμφάνισε πτώση 0,9% στην Ελλάδα.
Σε ανοδική αναπροσαρμογή της τιμής - στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα €4,90 από €3,92 προηγουμένως προχώρησε η Alpha Finance, συνεκτιμώντας τις θετικές προοπτικές που αναπτύσσονται χάρη στη δυναμική τάση των εσόδων (που ωφελείται από το ευνοϊκό μίγμα καταθέσεων και τη ρευστότητα του ομίλου) και στη διαρκή προσπάθεια του ομίλου να ενισχύσει τα έσοδα που λαμβάνει από προμήθειες.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.431,08 (+0,76%) και 1.418,10 μονάδων (-0,15%) και έκλεισε στις 1.419,25 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,07%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 112 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι TITC (+1,36%), Aegean Airlines (+1,13%), HelleniQ Energy (+2,37%) και Σαράντης (+3,19%). Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Quest (-2,25%), Jumbo (-1,29%) και ΟΤΕ (-2,66%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των ΑΣΤΑΚ (+5,77%), Παπουτσάνη (+3,88%), Βιοκαρπέτ (+2,51%) και Ιντρακάτ (+2,45%).