Παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα οι πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο γενικός δείκτης βρέθηκε να δοκιμάζει και τιμές χαμηλότερα των 1.330 μονάδων, για να αντιδράσει στη συνέχεια, αλλά χωρίς να επιστρέψει σε θετικό έδαφος.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.346,18 (+0,04%) και 1.327,28 μονάδων (-1,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.333,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,87%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,5 εκατ., από τα οποία τα 11,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,40%, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Δεν έδειξαν να προβληματίζονται οι παράγοντες της αγοράς, τόσο από τη σημερινή διόρθωση στο Χ.Α., όσο και από την αδυναμία υπέρβασης των 1.350 μονάδων, εκτιμώντας πως σύντομα θα υπάρξει ο καταλύτης που θα επαναφέρει τους αγοραστές στο ταμπλό, παρά το γεγονός ότι πλησιάζει στο «peak» της η θερινή σεζόν.
Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι 1.350 μονάδες έχουν αποκτήσει, ψυχολογικά, κομβικό ρόλο και τυχόν υπέρβασή τους, θα βάλει σε δεύτερες σκέψεις τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς.
Η εικόνα των διεθνών αγορών παραμένει ευνοϊκή και μένει να φανεί πότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεφύγει από τις συνεδριάσεις μειωμένου ρίσκου και σχετικά χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και οι βασικοί του δείκτες θα διεκδικήσουν νέα πολυετή υψηλά. Ωστόσο, και ενώ απομένει μόλις μία συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του Ιουλίου και του χρηματιστηριακού 7μήνου, το Χ.Α. εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων σε αποδόσεις αγορές, διεθνώς και το πρώτο μεταξύ των αγορών με σταθερό νόμισμα.
Σύμφωνα με την άποψη έμπειρου αναλυτή, «μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση, το χρηματιστηριακό ταμπλό είχε καλύτερη εικόνα από τις επιδόσεις του γενικού δείκτη, λόγω της συνεχιζόμενης κινητικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Είναι φαινόμενο που εμφανίζεται σε πολύ ισχυρές τάσεις, καθώς οι traders έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τους «μεγάλους» του ταμπλό και αρχίζουν να ανοίγουν το ρίσκο τους, βλέποντας μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Το Χ.Α. βιώνει μία σημαντικά παρατεταμένη ανοδική φάση, με σημαντικές αποδόσεις για μεγάλο αριθμό τίτλων και για όλα τα επενδυτικά γούστα και η γενικότερη κινητοποίηση στο ταμπλό σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, «εξασφαλίζει» ότι το ενδιαφέρον μπορεί να έχει, τουλάχιστον, μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Αυτό αποδίδεται στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και την προαναγγελία μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, από τις διοικήσεις των εισηγμένων τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και οι αποδόσεις που προβλέπεται να δημιουργήσουν. Ο επόμενος καταλύτης, εκτός από την επενδυτική βαθμίδα, είναι η δρομολογημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες».
Σύσταση «buy» και νέες τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Eurobank Equities. Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή θέτει τιμή - στόχο στα 2,03 ευρώ για την Alpha Bank, στα 7,46 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 4,30 ευρώ για την Πειραιώς. Η τελευταία, μάλιστα, παραμένει ως η κορυφαία επιλογή (top pick), χάρη στην ελκυστική αποτίμηση και την πιθανή προσθήκη στον δείκτη MSCI Standard Greece (στις αρχές Αυγούστου οι σχετικές αποφάσεις).
Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους Ελλάκτωρ (+2%) και ΕΥΔΑΠ (+1,92%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες τους Alpha Bank (-1,22%), Eurobank (-1,28%), Mytilineos (-1,09%), Aegean Airlines (-2,37%), Viohalco (-2,37%), Coca Cola (-1,22%), HelleniQ Energy (-1,14%), Quest (-1,67%), Autohellas (-1,17%), TITC (-2,06%), Εθνική (-1,09%), Πειραιώς (-1,98%), ΕΛΧΑ (-3,45%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,55%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν θετικά οι Δομική Κρήτης (+16,36%), Ίλυδα (+4,97%), Q&R (+4,90%), Entersoft (+3,68% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και Revoil (+4,26%).