Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με κέρδη 0,83%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με κέρδη 0,83%

Στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, μετά τη χθεσινοβραδινή σημαντική υποχώρηση στην Wall Street και το σημερινό παγκόσμιο black out στα συστήματα της Microsoft, με αποτέλεσμα να καταγραφεί τεχνικό πρόβλημα, μεταξύ άλλων και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, πέτυχε να βγάλει άμυνες το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα χαμηλά ημέρας οι απώλειες στο Χ.Α. ήταν ήπιες και έτσι, οι περισσότερες πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν οι αγοραστές, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και στον βαρύδεικτο τραπεζικό κλάδο, είχαν σαν αποτέλεσμα το γύρισμα του γενικού δείκτη σε θετικό πρόσημο και το κλείσιμο με μικρά κέρδη και στα υψηλά ημέρας.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές την ώρα που η Goldman Sachs εκτιμά ότι «μετά από ένα ισχυρό ράλι στις μετοχές το πρώτο εξάμηνο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποχώρησης των τιμών των μετοχών το καλοκαίρι, λόγω του συνδυασμού των ασθενέστερων στοιχείων για την ανάπτυξη, των ήδη πιο ήπιων προσδοκιών για τις μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed και της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., κύριο χαρακτηριστικό όλων των τελευταίων συνεδριάσεων είναι η φθίνουσα πορεία του τζίρου οι κινήσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα τόσο από την πλευρά των πωλητών, όσο και από την πλευρά των αγοραστών, αλλά και η εντύπωση πως οι αγοραστές συνεχίζουν να ελέγχουν την ημερήσια τάση, με κινήσεις που λαμβάνουν χώρα στο δεύτερο μισό των ημερήσιων συναλλαγών.

Από την άλλη, ασταμάτητο δείχνει το κρεσέντο των αναβαθμίσεων για τις τράπεζες που έχει λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες από εγχώριους και ξένους επενδυτικούς οίκους, κάτι που ίσως «χτίσει» εκ νέου αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Για ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, αυτή η εξέλιξη μπορεί να δώσει ώθηση στον γενικό δείκτη, όμως όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνοδευτούν και με σταδιακή επιστροφή του τζίρου, προς αξιοπρεπέστερα επίπεδα. Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.449,65 (-0,55%) και 1.464,4 μονάδων (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.464,39 μονάδες (+0,46%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 0,83%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο οι Σαράντης (-1,25%) και Cenergy (-1,64%).

Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική (+1,22%), Πειραιώς (+1,27%), Eurobank (+1,39%), HelleniQ Energy (+1,55%), Lamda Development (+1,09%), Motor Oil (+1,32%), Metlen (+1,58%) και ΔΕΗ (+1,14%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,66%), Κέκροψ (+4,61%), Ικτίνος (+3,79%), Πλ. Θράκης (+2,91%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,18%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (-0,77%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,07 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).