Χρηματιστήριο: Παίρνει ανάσες ή ξέμεινε από οξυγόνο;
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο: Παίρνει ανάσες ή ξέμεινε από οξυγόνο;

Σκόνταψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη διαδρομή του προς τις 1.500 μονάδες. Οι σημαντικές διαγραμματικές αντιστάσεις πάνω από τις 1.430 μονάδες, δεν επέτρεψαν την καταγραφή νέων υψηλών. Ωστόσο, η εικόνα παραμένει θετική, με τον ΓΔ να καταγράφει ήδη κέρδη της τάξης του +10% από την αρχή του έτους.

Το γεγονός της οπισθοχώρησης του Γενικού Δείκτη και της παραμονής του πέριξ των 1.400 μονάδων, έχει δύο εντελώς διαφορετικές αναγνώσεις. Η πρώτη ανάγνωση διαπιστώνει το «λαχάνιασμα» του χρηματιστηρίου και την ανάγκη να πάρει τις απαραίτητες ανάσες για να συνεχίσει. Η δεύτερη ανάγνωση αναφέρεται στην εμφάνιση αρνητικών ειδήσεων και δεδομένων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τη θετική πορεία της πραγματικής οικονομίας, κάτι που καθρεφτίστηκε άμεσα στις τιμές των μετοχών. Με την αγορά να ξεμένει από το απαραίτητο «οξυγόνο» των νέων κεφαλαίων.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; 

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στο +10% από την αρχή του έτους, με τον Τραπεζικό Δείκτη να βρίσκεται και αυτός στο +16%. Η μέχρι τώρα διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες έχει προσελκύσει νέα κεφάλαια ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ύψους σχεδόν 785 εκατ. ευρώ, ήταν σύμφωνα με το Bloomberg η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή που έχει γίνει στην Ελλάδα από το μακρινό 2000. 

Οι προαναφερθείσες συναλλαγές αποτέλεσαν σημεία ορόσημα για το Q1 του 2024, αφού πέρα από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά τους, δηλαδή το ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν και τον αριθμό των επενδυτών που συμμετείχαν, υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Όπως είναι οι νέοι θεσμικοί και στρατηγικοί επενδυτές που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Η τοποθέτηση κυρίως αμερικανικών funds σε ελληνικές μετοχές επισφραγίζει την αλλαγή σελίδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην πραγματική οικονομία.

Και καθώς οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, βλέπουμε ότι η κεφαλαιοποίηση, δηλαδή η συνολική αποτίμηση ή «αξία» των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ. Παράλληλα βλέπουμε ότι ο αριθμός των ενεργών χρηματιστηριακών κωδικών, δηλαδή των επενδυτών που προβαίνουν έστω και σε μια χρηματιστηριακή πράξη μέσα σε ένα μήνα, πλησιάζει τις 24 χιλιάδες, από 15 χιλιάδες που ήταν πέρσι τέτοια εποχή. 

Έτσι η πρώτη ανάγνωση της υποχώρησης του Γενικού Δείκτη, αποτιμά με θετικό τρόπο όλα όσα έχουν συμβεί και εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο η χρηματιστηριακή αγορά πρέπει να αφομοιώσει τις εξελίξεις και να επιτρέψει σε όσους έχουν εμφανίσει ισχυρά κέρδη να τα ρευστοποιήσουν και σε όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν, να το κάνουν χωρίς βιασύνη. Και είναι λογικό, μετά από την παραζάλη από deals, ιδιωτικοποιήσεις, δημόσιες εγγραφές, κέρδη και υπεραξίες, να απαιτηθεί χρόνος ηρεμίας, αποτίμησης και περισυλλογής. Χρόνος που θα επιτρέψει στην αγορά να πάρει τις απαραίτητες ανάσες της.

Όπως προαναφέραμε, υπάρχει και η δεύτερη ανάγνωση σύμφωνα με την οποία η χρηματιστηριακή αγορά έχει ξεμείνει από οξυγόνο. Δηλαδή από θετικές ειδήσεις και από διαθέσιμα κεφάλαια.

Η αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας κατά μόλις 4% μέσα στο 2023, έναντι του 15,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, σίγουρα δεν αποτελεί ένα θετικό σημάδι. Το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο 2023, φαίνεται ότι θα βρίσκεται στο 2%, δηλαδή χαμηλότερα των προβλέψεων του προϋπολογισμού (2,4%), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2,3%) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2,2%), δεν είναι ενθαρρυντικό. 

Και παρ’ όλο που το +2% της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είναι υψηλότερο από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες ανάπτυξης, εμφανίζονται ενστάσεις για το κατά πόσο αυτό το +2% είναι επαρκές για να καλύψει την απόσταση από τις υπόλοιπες οικονομίες της Δύσης. Και εάν είναι επαρκές για να έχει η ελληνική οικονομία τη δυνατότητα να εξυπηρετεί με άνεση τις δανειακές της υποχρεώσεις, που εξακολουθούν να αυξάνονται, παρόλο που ο δείκτης Δημόσιο Χρέος / ΑΕΠ, μειώνεται.

Πράγματι λοιπόν, στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν ειδήσεις και δεδομένα που στερούν τις αγορές από πολύτιμο «οξυγόνο». Το ίδιο συμβαίνει και με τις εισαγόμενες ειδήσεις από τα παγκόσμια μακροοικονομικά και γεωπολιτικά δεδομένα.

Όσον αφορά το πραγματικό «οξυγόνο» των χρηματιστηρίων, δηλαδή τα διαθέσιμα κεφάλαια, που θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία των αγορών, τι μπορούμε να περιμένουμε; Εάν και εφόσον δεν διαταραχθούν οι ισορροπίες στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Wall Street, οι εισροές των ξένων κεφαλαίων προς το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχιστεί.

Και θα επιταχυνθεί εάν ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προσφέρει σήμερα στην ελληνική οικονομία, το ιερό δισκοπότηρο της επενδυτικής βαθμίδας. Κάτι που θα ενεργοποιήσει την εισροή νέων κεφαλαίων από «passive funds», δηλαδή από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού που επενδύουν σύμφωνα με τις αξιολογήσεις και τις βαθμολογίες της Moody’s, της S&P Ratings και της Fitch.