Συνεχίστηκε η διολίσθηση, αλλά βγήκαν αγοραστές στα χαμηλά
Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η διολίσθηση, αλλά βγήκαν αγοραστές στα χαμηλά

Διορθωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε η εγχώρια αγορά, με τους αγοραστές πάντως να δείχνουν καλύτερα αντανακλαστικά και να προσπαθούν να δημιουργήσουν «αναχώματα» λίγο πριν τη σημαντική στήριξη των 1.260 μονάδων. Το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού ήταν σταθεροποιητικό, αλλά οι επενδυτές στην Ελλάδα εμφανίστηκαν με ουρά πωλήσεων από την περασμένη Παρασκευή.

Έτσι μετά το -2% της περασμένης Παρασκευής, γρήγορα σήμερα ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να χάνει έως και -1,76% και να διολισθαίνει στις 1.264,22 μονάδες. Εκεί οι αγοραστές ανέκοψαν την πτωτική κίνηση περιορίζοντας σταδιακά τις απώλειες με επιλεκτικές αγορές σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως Coca Cola, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Jumbo. Με τις μετοχές αυτές να γυρνάνε ανοδικά και να καταγράφουν αξιόλογη άνοδο η πτώση περιορίστηκε ακόμα και στο -0,30%.

Σημειώνεται πως η Coca Cola κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος. Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% και στις 1.278,87 μονάδες με το τζίρο λόγω και των προσυμφωνημένων συναλλαγών να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα να ανέρχεται στα 101,6 εκατ. ευρώ με τα πακέτα να διαμορφώνονται στα 22,6 εκατ. ευρώ.

 Συνεχίζονται από εγχώριους και ξένους αναλυτές οι θετικές εκθέσεις για ελληνικές μετοχές. Σήμερα πήρε σειρά η Jefferies, η οποία αναφέρει για τις ελληνικές τράπεζες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα έδωσαν ώθηση στις επιδόσεις τους το β' τρίμηνο του 2023.

Οι αναλυτές του οίκου αύξησαν την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα σε 7,40 ευρώ από 7,30 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς, ενώ έχουν σύσταση διακράτησης για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, με τιμές στόχους τα 3,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,70 ευρώ και αμετάβλητη τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ για τη Eurobank. Όσον αφορά την Alpha Bank, οι αναλυτές διατηρούν τη σύσταση underperformance με αμετάβλητη τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ.

Από την άλλη η DBRS πάλι για τις ελληνικές τράπεζες κάνει λόγο για βελτιωμένη λειτουργική απόδοση και προφίλ κινδύνου και τα εν λόγω στοιχεία θα στηρίξουν την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Πειραιώς) ανακοίνωσαν αθροιστικά καθαρά κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, μειωμένα κατά 22% σε ετήσια βάση (ΥοΥ), αν και το Α΄ εξάμηνο του 2022 περιλάμβανε σημαντικά θετικά έκτακτα στοιχεία που αποδίδονται σε εμπορικά και λοιπά έσοδα, σημειώνεται στην έκθεση. Τα υψηλότερα βασικά έσοδα, ο έλεγχος του κόστους και το χαμηλότερο πιστωτικό κόστος στήριξαν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2023.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Ελλάκτωρ -3,46%, η Autohellas και η Motor Oil -2,81%, τα ΕΛΠΕ -2,67%, ο ΟΤΕ -2,45%, η Alpha Bank -2,39%, η Eurobank -2,12% και η Πειραιώς -1,90%. Στον αντίποδα η Cenergy ενισχύθηκε 2,04%, η Coca Cola 1,98%, η Εθνική 1,51%, η Jumbo 1,31% και ο ΟΠΑΠ 0,78%.

Η πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε και συγκεκριμένα 78 κινήθηκαν με απώλειες και 40 με άνοδο. ΕΚΤΕΡ, Intertech, Καρέλιας και Μαθιός ξεχώρισαν από τις ανοδικές και από τις πτωτικές Κεπενού, Frigoglass, Κορδέλλου και Δρομέας είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες.