Η Softweb, το νέο όνομα στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ
Shutterstock
Shutterstock

Η Softweb, το νέο όνομα στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ

Μετά από μια μακρά περίοδο ανομβρίας στο μέτωπο των δημοσίων εγγραφών το ρόδι έσπασε χθες με μια αξιόλογη εταιρεία πληροφορικής από τη Β. Ελλάδα. Πρόκειται για την εταιρεία Softweb η οποία εισήχθη στην κατηγορία της Εναλλακτική Αγορά Plus του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση τους στις 5.130.000 μετοχές με τιμή εκκίνησης τα 0,86 ευρώ, άρα μιλάμε για μια κεφαλαιοποίηση εκκίνησης 4,4 εκατ. ευρώ. Σύμβουλος ΕΝ.Α. για την ένταξη των μετοχών της Εταιρείας στην ΕΝ.Α. του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η «Koubaras Ltd».

Το αντικείμενο δραστηριότητας αφορά υπηρεσίες ανάπτυξης, εγκατάστασης, υποστήριξης λογισμικού αλλά και μηχανογραφικών συστημάτων. Η Softweb απασχολεί 26 εργαζόμενους και αναπτύσσει λύσεις για ένα πλήθος κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως καταναλωτικά αγαθά, φαρμακοβιομηχανία, μόδα και καλλυντικά, εστίαση, τουρισμός, βιομηχανική παραγωγή, παροχή υπηρεσιών, συνεργεία, εμπόριο κ.α. Το πελατολόγιό της έχει 950 εταιρείες μεταξύ αυτών τις Coca-Cola, Βιανεξ, Dromeas, Liafarm, Eurolamp, Isomat, Molho Group, Kechris, Auto Gs, Monoseto, Ianos, Vicko, Skag, Kyana, Ροδουλα, Zonioy, FDV, Karag κ.α.

Η Softweb ιδρύθηκε το 2008 και το 2023 είχε κέρδη προ φόρων 321 χιλ. ευρώ έναντι 113 χιλ. ευρώ το 2022 εμφανίζοντας αύξηση 185,3%. Η αύξηση οφείλεται στη γενικότερη αύξηση του κύκλου εργασιών, γεγονός που προκύπτει από την υπογραφή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών πληροφορικής με υπάρχοντες, αλλά και νέους πελάτες. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.512 χιλ. ευρώ έναντι 1.064 χιλ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 42%. Το κόστος πωληθέντων ανήλθε σε 746 χιλ. ευρώ ενώ το 2022 ήταν 627 χιλ. ευρών (αύξηση κατά 119 χιλ. ευρώ), τα έξοδα λειτουργίας διαθέσεως ανήλθαν σε 124 χιλ. ευρώ, ενώ το 2022 ήταν 104 χιλ. ευρώ, τα έξοδα λειτουργίας διοίκησης ανήλθαν σε 373 χιλ. ευρώ έναντι 314 χιλ. ευρώ το 2022. Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας η Softweb εμφάνισε κέρδη 244,3 χιλ. ευρώ από 106,9 χιλ. ευρώ το 2022.

Με βάση τα ανωτέρω το καθαρό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στο 16,16% από 10,04%. Οι συνολικές καθαρές δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων και των μισθώσεων στο τέλος του 2023 ήταν αρνητικές κατά 286 χιλ. ευρώ (καθαρό ταμείο) το οποίο σημαίνει ότι η εταιρεία είχε πολύ ικανοποιητική ρευστότητα στον ισολογισμό της. Oι ελεύθερες ταμειακές ροές για τη χρήση του 2024 ήταν θετικές κατά 205 χιλ. ευρώ συμβάλλοντας στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων. 

Τα ίδια Κεφάλαια το 2023 ήταν 625 χιλ. ευρώ από 380,4 χιλ. ευρώ στο τέλος του 2022 και παρουσίασαν απόδοση 39,1% έναντι 28,1% το 2022. Με την ΑΜΚ των 880 χιλ. νέων κοινών μετοχών τα ίδια Κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 756,8 χιλ. ευρώ προσεγγίζοντας τα 1,4 εκατ. ευρώ. 

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι το 2024 η κερδοφορία της θα παρουσιάσει αύξηση σε σχέση με το έτος 2023, τόσο μέσω της βελτίωσης και ανάπτυξης των προσφερόμενων υπηρεσιών της και της συνεχούς βελτιστοποίησης των λειτουργικών της εξόδων κάτι το οποίο θα της επιτρέπει ν’ ανταπεξέλθει στις τρέχουσες δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δραστηριότητα της. Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για τη χρήση του 2024 είναι η ανάπτυξη των πωλήσεων σε νέες αγορές και η ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων λογισμικού, η βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους καθώς και η Αειφόρος ανάπτυξη.

Η Εναλλακτική Αγορά είναι εξ ορισμού μια αγορά χαμηλής ρευστότητας παρέχει ωστόσο τη δυνατότητα γνωριμίας των επενδυτών με εταιρείες που έχουν μικρά μεγέθη αλλά βρίσκονται σε κλάδους με αρκετό ενδιαφέρον. Η Εναλλακτική Αγορά Plus απευθύνεται σε εταιρείες με ιστορικό λειτουργίας τουλάχιστον δύο ετών, έχει ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, λιγότερους κανόνες και κόστος παραμονής και διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. 

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα εξαγοράς εταιρειών E-Net και Entersoft από τον κλάδο της πληροφορικής ξεκίνησαν από την εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά και δείχνουν τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσουν τέτοια εγχειρήματα αρκεί η διοίκηση των εταιρειών να έχει το κατάλληλο πλάνο για να εκμεταλλευθεί τον παράγοντα «Αγορά». Ωστόσο, δεν είναι μόνο η πληροφορική ο κλάδος που μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον.

Η Alpha Trust ολοκλήρωσε τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά ενώ σε πορεία μετάταξης βρίσκονται και οι εταιρείες Real Consulting και Performance. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη και εμπλουτισμός του ΧΑ με νέες εταιρείες έστω και με μικρά μεγέθη μετά από μια έντονη περίοδο αποχωρήσεων και διαγραφών μονό ως θετική κίνηση μπορεί να εκληφθεί.