Ήπια ανοδικό ξεκίνημα μέχρι τις παρυφές των 1.100 μονάδων, αλλά γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατήρησαν μέχρι τέλους, πλην του γενικού δείκτη που έκλεισε με οριακά κέρδη και με τους επαγγελματίες του χώρου να θεωρούν εντός προγράμματος τις σημερινές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά τη σημαντική άνοδο των προηγούμενων ημερών.
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καλούνται να δείξουν να η εγχώρια αγορά διαθέτει τις απαιτούμενες δυνάμεις, προκειμένου να υπερβεί το ορόσημο των 1.100 μονάδων, ή θα συνεχιστεί το «profit taking», που θα αποφορτίσει την τεχνική εικόνα δεικτών και επιμέρους τίτλων.
Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, όλα δείχνουν ότι η εγχώρια αγορά συνεχίζει να διατηρεί την δυναμική που προεξοφλεί τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προσδοκίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες, - ανεπτυγμένες αγορές, αλλά και από τα κυοφορούμενα - φημολογούμενα deals.
Αναλυτές σημειώνουν πως είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις όπου, μολονότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεν έχουν σταματήσει οι επιχειρηματικές εξελίξεις και αυτό μόνο θετική απήχηση μπορεί να έχει για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τους ενεργούς traders να αναζητούν την επόμενη «επενδυτική ευκαιρία», προκειμένου να τοποθετήσουν τα κέρδη τους, από την άνοδο που έχει προηγηθεί, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να διαμορφώνει την τάση.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, όπως σημειώνει η HSBC, έπειτα από συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο. Η βρετανική τράπεζα επισημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι ισχυρό, ενώ οι τοποθετήσεις φαίνονται να είναι σημαντικές.
Όπως τονίζει HSBC, «η πλειοψηφία των επενδυτών που συνάντησε, είναι τοποθετημένοι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ κάποιοι long only επενδυτές που δεν ήταν τοποθετημένοι, σκέφτονται να το κάνουν. Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις, σε σχέση με το σύνολο του κλάδου, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο και έχει μετατοπιστεί το τελευταίο διάστημα σε αυτούς τους δύο τίτλους, από τις Eurobank και Εθνική όπου ήταν πριν και οι οποίες σημείωσαν ισχυρό ράλι».
Να σημειωθεί η ανοδική κίνηση της MIG (+29,94%), που υπερέβη την τιμή της δημόσιας πρότασης, που έχει απευθύνει η πλευρά της Πειραιώς, στα 0,1668 ευρώ ανά μετοχή.
Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 865,18 (+0,25%) και 843,69 μονάδων (-2,24%) και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 853,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,22%.
Μεταξύ 1.098,38 (+0,50%) και 1.086,54 μονάδων (-0,58%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.093,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.
Ο τζίρος στα 128 εκατ., από τα οποία τα 22,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΠΕΙΡ (+3,21%), ΕΕΕ (+4,39% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,33%), ΕΛΧΑ (+2%), ΟΛΠ (+2,54%) και TITC (+1,63%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΕΤΕ (-3,22%), ΕΥΡΩΒ (-1,88%), ΑΡΑΙΓ (-1,45%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,36%), ΜΥΤΙΛ (-1,22%), ΟΠΑΠ (-1,98%) και ΤΕΝΕΡΓ (-2,10%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με ικανοποιητικές συναλλαγές για ΑΝΕΠΟ (+19,55%), ΚΟΡΔΕ (+6,67%) και ΤΖΚΑ (+5%).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.