Από εμφατική επιστροφή των αγοραστών, μετά την βραχύβια διόρθωση της Παρασκευής, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να διευρύνουν το ενδιαφέρον τους σε μεγάλο κομμάτι του ταμπλό και την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά και τους πλέον αισιόδοξους, ενώ αρκετοί επαγγελματίες του χώρου σημειώνουν πως τέτοιο σκηνικό «bull market», με βραχύβιες διορθώσεις, έχουν να δουν πολλά χρόνια.
Η εγχώρια αγορά κινείται με «καύσιμα» από τα deals που ανακοινώνονται, αυτά που φημολογούνται ότι κυοφορούνται, τις δημόσιες προτάσεις και την προσμονή αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου, αδιαφορώντας για την υπεραγορασμένη τεχνική εικόνα και το πιθανό πολιτικό ρίσκο.
Σε αυτό το μήκος κύματος και η πρόσφατη έκθεση της Optima Bank, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως, «η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τραπεζών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών, καθώς και για την αναβάθμιση του Χ.Α. σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς το 2024».
Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό χρηματιστήριο θα απασχολήσει μία άλλη κατηγορία επενδυτών, αυτών που δραστηριοποιούνται στις ανεπτυγμένες αγορές και οι οποίοι, στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να τοποθετηθούν, καθώς δεν τους το επιτρέπει το καταστατικό τους, προκαλώντας ένα κύμα εισροών νέων κεφαλαίων και την είσοδο ισχυρών αγοραστών, πιο μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.
Μέχρι τότε, θα συνεχιστεί το «rotation» σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, όπως και η αναζήτηση των «χαρτιών που έχουν μείνει πίσω».
Το «κλείδωμα» κάποιας ρευστότητας από γρήγορα χαρτοφυλάκια, μπορεί να θεωρηθεί κίνηση εντός προγράμματος.
Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, 2023 και 2024, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 5,5% το 2022, 1,2% το 2023 και 2,2% το 2024. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,3% το 2022 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 4,5% το 2023 και στο 2,4% το 2024.
Σύμφωνα με την Beta Sec., «τα καλά νέα για την αγορά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άνοδο των αποτιμήσεων, αλλά και με την σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία έχει εδραιωθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει τα αντανακλαστικά της αγοράς και παρά την αύξηση της ροής της ανεπίσημης πληροφόρησης και των διαψεύσεων που ακολούθησαν σε φήμες νέων εταιρικών συμπράξεων, η αγορά δείχνει να διατηρεί την αποτελεσματικότητά της, όπως φάνηκε και μετά την ανακοίνωση των μηνιαίων πωλήσεων της Jumbo, ή την προσθήκη της Motor Oil στο δείκτη Global Standard του MSCI. Επιπλέον η πορεία της αγοράς δείχνει να μην συναρτάται από την πορεία των ξένων αγορών, ενισχύοντας έτσι το βαθμό συμμετοχής και την έκταση των αποδόσεων σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων».
Η προσοχή των επενδυτών αύριο Τρίτη, καθώς θα δημοσιευθούν τα στοιχεία πληθωρισμού για τον μήνα Ιανουάριο (15.30 ώρα Ελλάδος) και η ανακοίνωση θεωρείται κομβικής σημασίας για μετοχές, ομόλογα και την στάση της Fed στην προσεχή συνάντηση νομισματικής πολιτικής (21/3).
Την ίδια μέρα, η Coca Cola HBC ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης, μέρισμα και την προοπτική του 2023, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ είναι προγραμματισμένη και η παρουσίαση της TITC στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Την ερχόμενη Παρασκευή, λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με την Beta Sec., «ακόμα και αν δοκιμαστούν τα επίπεδα των 1040 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι βραχυπρόθεσμα, η ορμή της ανόδου παραμένει ισχυρή και η άνοδος πλέον κοιτάζει το νέο επίπεδο αντίστασης που βρίσκεται στα υψίπεδα των 1100 μονάδων. Ουσιαστικά θα μιλάμε για αλλαγή τάσης, μόνο αν η αγορά χάσει τις 1000 μονάδες, κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται άμεσα εφικτό, αφού οι όγκοι είναι υποστηρικτικοί και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών βοηθά στην γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών βραχυπρόθεσμών κερδών».
Η αγορά έχει «πλάτη» και αυτό οφείλεται στην επανεπένδυση των γρήγορων κερδών και στην διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Μια καλή ένδειξη ολοκλήρωσης, ή κορεσμού της διόρθωσης, θα είναι μια συνεδρίαση ισορροπίας με μειωμένο τζίρο”.
Η Wood & Company αυξάνει τις τιμές - στόχους των ελληνικών τραπεζών, με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς να είναι τα νέα «top picks».
Για την Αlpha Bank, η σύσταση είναι «buy» και η τιμή - στόχος στα 1,80 ευρώ, από 1,50 ευρώ πριν.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση είναι «buy» και η τιμή - στόχος στα 3,40 ευρώ, από 2,5 ευρώ πριν.
Για τη Eurobank, η σύσταση είναι «buy» και η τιμή - στόχος στα 1,80 ευρώ, από 1,50 ευρώ προγενέστερα.
Για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση είναι «buy» και η τιμή - στόχος στα 6,2 ευρώ, από 5,20 ευρώ πριν.
Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 875,86 μονάδες (+4,36%) και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 863,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,84%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1.095,14 (+2,53%) και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 1.092,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,32% και σε νέα υψηλά 101 μηνών.
Ο τζίρος στα 142 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΑΛΦΑ (+4,94%), ΠΕΙΡ (+4,41%), ΑΡΑΙΓ (+7,04%), ΔΕΗ (+3,10%), ΕΛΧΑ (+3,09%), ΚΟΥΕΣ (+3,55%) και ΛΑΜΔΑ (+4,67%).
Δεν υπάρχει τίτλος του FTSE25, που να ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με αρνητική μεταβολή, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με ικανοποιητικές συναλλαγές για ΣΑΤΟΚ (+20%), ΒΙΣ (+15,68%), ΙΝΛΟΤ (+9,09%), ΒΙΟΚΑ (+8,43%) και ΚΟΥΑΛ (+7,55%)
Την αναβολή της γ.σ. των μετόχων της MIG (+0,12%) κατά 20 μέρες, ζήτησε ως μέτοχος μειοψηφίας ο Μάριος Ηλιόπουλος της SeaJets. Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές, έναντι 25 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.