Διατηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και σημαντικός αριθμός ξένων διαχειριστών έχει στρέψει την προσοχή του στην Κίνα και τη διαχείριση της νέας έξαρσης της πανδημίας, καθώς οι αγορές δεν θα ήθελαν να ενταθούν, εκ νέου, τα προβλήματα στο μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Δεν είναι ιδιαίτερα φορτωμένη η ατζέντα της εβδομάδας και έτσι οι ξένοι επενδυτές θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην Τετάρτη (δημοσιεύονται τα πρακτικά της Fed) και την Παρασκευή (ανακοίνωση πληθωρισμού στην ευρωζώνη και στοιχείων από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ).
Το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, εκμεταλλεύτηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου και κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές υψηλότερα των 940 μονάδων και σε νέα υψηλά εννέα μηνών, συνεχίζοντας την αργή του αναρρίχηση.
Για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας, μένει να φανεί αν το Χ.Α. θα διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα και αν ο γενικός δείκτης θα επιχειρήσει να αναμετρηθεί με τις 944 - 950 μονάδες, επίπεδο το οποίο έχει αποδειχθεί δυσκολοκατάβλητο, σε πολλές ανοδικές προσπάθειες του παρελθόντος.
Για να συμβεί αυτό απαιτείται συνεχής βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, όμως το τελευταίο δεν είναι καθόλου βέβαιο και λόγω του επερχόμενου εορταστικού τριημέρου (αργία την Παρασκευή λόγω των Θεοφανίων).
Σε περίπτωση διόρθωσης, μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί η κατοχύρωση των 930 μονάδων και στις επόμενες συνεδριάσεις, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της εβδομάδας, ώστε κατόπιν να μπει μπροστά ο νέος στόχος που είναι οι 950 - 970 μονάδες.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, “τα θετικά μηνύματα που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη (δείκτης PMI στη μεταποίηση, πληθωρισμός στην Γερμανία), καθώς και τα σενάρια για κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, διατηρούν το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά.
«Από τέλη Νοεμβρίου συσσωρεύουμε στα ίδια επίπεδα, αλλά η οποιαδήποτε εκτόνωση απαιτεί και βελτίωση όγκου συναλλαγών. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ, το επόμενο διάστημα, τοποθετείται μεταξύ των 970 και 880 μονάδων», σύμφωνα με την Leon Depolas Sec.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με δημοσίευμα του Stockwatch, «η Eurobank υπολείπεται ακόμη ένα ποσοστό 0,8%, για να συμπληρώσει ποσοστό 30% και να διατυπώσει δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής, σύμφωνα με τον περί δημοσίων προτάσεων εξαγοράς νόμο του 2007».
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και οι περισσότερες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές σε μη τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όταν εμφάνισαν ενδείξεις κόπωσης οι τραπεζικές μετοχές.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 659,06 μονάδες (+1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 654,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,70%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 944,36 (+0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 943,82 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,82%.
Ο τζίρος στα 51 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΟΛΠ (+1,87%), ΔΕΗ (+4,04%), ΜΟΗ (+3,02%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,93%), ΟΠΑΠ (+2,20%), ΣΑΡ (+2,28%), ΕΛΠΕ (+1,72%), ΜΥΤΙΛ (+1,09%) και TITC (+1,31%).
Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-0,97%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,72%), ΕΕΕ (-0,49%), ΕΥΔΑΠ (-0,29%), ΚΟΥΕΣ (-0,62%), ΟΤΟΕΛ (-0,39%) και ΜΠΕΛΑ (-0,06%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΣΑΤΟΚ (+16,67%), ΙΑΤΡ (+9,96%), ΠΕΡΦ (+3,44%), ΞΥΛΚ (+3,02%) και ΦΡΙΓΟ (+2,30%).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.