Απομένουν 15 ημερολογιακές ημέρες για την λήξη της σχετικής προθεσμίας δημοσίευσης αποτελεσμάτων εξαμήνου και οι 34 εισηγμένες εταιρίες που έχουν δώσει εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου μισού της χρονιάς δείχνουν ότι θα πάμε σε επιβράδυνση στις βασικές γραμμές της κερδοφορίας.
Τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα κατά 17,4% στα 4 δισ. ευρώ ενώ μειωμένα κατά 12,4% εμφανίζονται και τα λειτουργικά αποτελέσματα 29 εισηγμένων εμποροβιομηχανικών εταιριών. Τα έκτακτα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο «χαμήλωμα» των φετινών επιδόσεων και χρήζουν επισήμανσης αφού στρεβλώνουν καθοδικά την εικόνα της κερδοφορίας των εταιριών περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Στη διύλιση, κλάδος με σημαντικό ειδικό βάρος στο σύνολο των εταιριών, η Helleniq Energy έχει αρνητική διαφορά από αποτίμηση αποθεμάτων, δικαιώματα εκπομπών ρύπων και λοιπόν αποτιμήσεων «mark to market» 168 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι είχε θετική διαφορά 606 εκατ. ευρώ.
Το «όλον» αθροίζει στα 774 εκατ. ευρώ από μη οργανικές εγγραφές σε ένα μόνο εξάμηνο. Αντίστοιχα στη Motor Oil πέρυσι είχαν καταγραφεί θετικές διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων 234 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος καταγράφεται λογιστική ζημιά 67 εκατ. ευρώ. Στη Motor Oil επίσης από την εκτεταμένη συντήρηση του διυλιστηρίου «χάθηκε» πάνω από ένας μήνας κανονικής λειτουργίας, μάλιστα για μία εβδομάδα η λειτουργία της βασικής μονάδας περιορίστηκε στο 10% της ονομαστικής της δυναμικότητας. Αθροιστικά ο κλάδος διύλησης καταγράφει «δέλτα» μη οργανικών εγγραφών 1,07 δις ευρώ.
Στην Ελβαλχαλκόρ οι αρνητικές διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων είναι της τάξεως των 30,3 εκατ. ευρώ (30% στα φετινά λειτουργικά κέρδη), ενώ πέρυσι η διαφορά ήταν θετική κατά 47 εκατ. ευρώ. Στην Τιτάν υπάρχουν 10 εκατ. ευρώ λιγότερα έκτακτα έσοδα από την μετάφραση των ισοτιμιών σε σχέση με πέρυσι. Και η ΔΕΗ έχει εγγραφή μη οργανικών εξόδων 10 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα η MIG παρουσιάζει το υψηλότερο μη επαναλαμβανόμενο έσοδο από την πώληση της Attica Holdings ανεβάζοντας τα κέρδη της κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι τράπεζες με την σειρά τους είχαν τις εξής έκτακτες εγγραφές από πωλήσεις θυγατρικών και κέρδη από ασφάλιση ομολόγων στο περυσινό εξάμηνο: Eurobank 570 εκατ. ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 667 εκατ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα 301 εκατ. ευρώ ενώ στην Alpha Bank τα έσοδα από διαπραγμάτευση τίτλων ήταν μειωμένα κατά 60% στα 43 εκατ. ευρώ από 108 εκατ. ευρώ το 2022.
Η τελική εικόνα πάντως του εξαμήνου μπορεί να περιορίσει τις διψήφιες διαφορές με την προσθήκη κλάδων όπως οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Παρά την υστέρηση που παρατηρείται η χρονιά έχει ακόμα πολύ δρόμο. Τα διυλιστήρια αναμένεται να «μαζέψουν» πολύ στο τρίτο τρίμηνο από το χαμένο έδαφος ενώ τα 1,8 δισ. ευρώ των τραπεζών στο α’ εξάμηνο θα είναι πολύ περισσότερα λόγω της αύξησης των επιτοκιακών περιθωρίων στο τέλος της χρονιάς. Ακόμα η κερδοφορία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.