Ο χρηματιστηριακός Μάιος πλησιάζει στο τέλος του, με τον Γενικό Δείκτη να έχει χάσει προς ώρας τη δυναμική του, που θα τον οδηγούσε ξανά πάνω από τις 1500 μονάδες. Για «mini διόρθωση» ομιλούν ορισμένοι. Σε «τέλος εποχής», αναφέρονται κάποιοι άλλοι μετά και από την πρόσφατη ολοκλήρωση των μεγάλων placements. Πού βρισκόμαστε λοιπόν και πού πάμε;
Ας τοποθετήσουμε αρχικά τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα σωστά χρονικά του πλαίσια. Πέρα από τις κινήσεις του τελευταίου μηνός, για να αποκτήσουμε ξανά την ολοκληρωμένη εικόνα που απαιτείται. Ο Γ.Δ. μετά από τη βύθιση που είχε υποστεί μαζί με όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, έχει ακολουθήσει μια σταθερή ανοδική πορεία από τις 1111 μονάδες μέχρι σήμερα, καταγράφοντας μια ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 33%.
Πότε αμφισβητήθηκε έκτοτε η ανοδική τάση; Μόλις τον περασμένο Απρίλιο όταν η δυναμική του Γενικού Δείκτη δοκιμάστηκε στα επίπεδα των 1360 μονάδων, οι οποίες όμως «ήταν πολύ σκληρές για να πεθάνουν», όπως είχαμε αναλύσει εδώ. Η δοκιμασία του Απριλίου έφερε καθαρά εξωγενή χαρακτηριστικά, αφού οφειλόταν εφ’ ενός στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και στον φόβο γενικευμένης ανάφλεξης και αφ’ ετέρου στην παραπομπή των μειώσεων των επιτοκίων από την πλευρά της Fed, στις καλένδες.
Εκεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντέδρασε ώριμα και θετικά, διασπώντας στο τέλος ανοδικά το επίπεδο αντίστασης των 1500 μονάδων, που κρατούσε από το 2011. Τα επίπεδα πέριξ των 1500 μονάδες αποτελούν και τον τοπικό πυθμένα του Γενικού Δείκτη του 2009, όταν κάπου εκεί είχε τερματιστεί η καθοδική διαδρομή που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2007 από τις κορυφές των 5200 μονάδων.
Τοποθετώντας λοιπόν τις 1500 μονάδες στις πραγματικές τους διαστάσεις, ας δούμε που βρισκόμαστε. Σίγουρα το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, καθώς η ακόρεστη ζήτηση για μετοχικούς τίτλους από το εξωτερικό, ικανοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά από τα placements που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του χρόνου. Και η ζήτηση αυτή, δεν συνάντησε προσφορά μέσα από το «ταμπλό» και την υπόλοιπη επενδυτική κοινότητα, αλλά από τους μεγαλομετόχους των εταιρειών. Που είτε ήταν ιδιώτες, είτε το ίδιο το κράτος μέσω των ελεγχόμενων -μέσω του ευρύτερου Δημοσίου- πακέτων μετοχών.
Δηλαδή από εκεί που η ζήτηση για μετοχές θα οδηγούσε τις τιμές ίσως ακόμα υψηλότερα, βρήκε προσφορά χαμηλότερα. Μια προσφορά που συνοδεύτηκε από ισχυρούς όγκους. Οπότε είναι απολύτως λογικό, να υποχωρήσει τόσο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., όσο και ο όγκος των συναλλαγών. Το μέγεθος των placements είναι πρωτοφανές για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Και είναι μια κίνηση που ικανοποιεί τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, αυξάνει το free float και βελτιώνει την εικόνα της αγοράς στο εξωτερικό. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, ίσως μετά από την ολοκλήρωση των placements να οριοθετούνται εκ νέου και τα περιθώρια κίνησης του Χρηματιστηρίου, όσον αφορά τη δυνατότητα του να δημιουργήσει μια νέα ζήτηση για μετοχές.
Με καθαρά τεχνικούς και διαγραμματικούς όρους, αυτό θα φανεί στον τρόπο που θα αντιδράσει η αγορά στις 1450 μονάδες όσον αφορά τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών. Ένα επίπεδο που δεν είναι απίθανο να δοκιμαστεί. Και ακολουθεί το επόμενο επίπεδο των 1420 μονάδων. Εάν αυτά τα σημεία στήριξης λειτουργήσουν. Τότε ο στόχος των 1540 μονάδων σε πρώτη φάση και των 1640 μονάδων σε δεύτερη φάση, δεν είναι ανέφικτος. Ποιο είναι το ζητούμενο σε αυτά τα επίπεδα στήριξης; Ο τερματισμός των ρευστοποιήσεων και η εκ νέου εμφάνιση αγοραστών που να συνοδεύεται από επαρκή όγκο.
Εντάξει, με τις εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις των ξένων επενδυτών. Με τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών τι γίνεται; Εξακολουθούν οι ελληνικές μετοχές να είναι ελκυστικές, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές;
H ιστοσελίδα “worldperatio”, που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το P/E Ratio του “Global X MSCI Greece ETF”, γνωστότερου ως GREK ETF, το οποίο μέσω της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου του, ακολουθεί την πορεία του δείκτη MSCI Greece, όπως είχαμε παρουσιάσει εδώ, υπολογίζει το τρέχον Ρ/Ε Ratio στο 7,57 και χαρακτηρίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως «undervalued», δηλαδή ως υποτιμημένο.
Και μάλιστα μέσω του highcharts.com, παρουσιάζει το ακόλουθο γράφημα με σύγκριση με τα Ρ/Ε του Χρηματιστηρίου Αθηνών (GREK ETF) με γαλάζιο χρώμα, των Αναδυόμενων Αγορών με πράσινο χρώμα και των Παγκόσμιων Αγορών με μπλε χρώμα. Όπως παρατηρούμε, το Ρ/Ε του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι το πιο χαμηλό.
Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, το Ρ/Ε των Παγκόσμιων Αγορών είναι 19,49, το Ρ/Ε των Αμερικανικών Αγορών βρίσκεται στο 23,48, το Ρ/Ε των Αναπτυσσόμενων Αγορών βρίσκεται στο 14,41, ενώ το Ρ/Ε των Αναπτυγμένων Αγορών (πλην ΗΠΑ) είναι 16,13.
Τέλος, σε σύγκριση με το Ρ/Ε των Ευρωπαϊκών μετοχών, οι Ελληνικές μετοχές παραμένουν και εδώ πιο ελκυστικές. Όπως παρατηρούμε και στο ακόλουθο γράφημα το τρέχον Ρ/Ε των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι 15,09.
Επομένως, το καλό σενάριο είναι «business as usual». Ωστόσο, όπως ανέφερε και η Μαίρη Βενέτη στο άρθρο, στη μεν Ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης PMI παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, κάτι που καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα, στις δε ΗΠΑ η διαφαινόμενη περαιτέρω χρονική απομάκρυνση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των μετοχικών αγορών. Οπότε ο δυσοίωνος εξωγενής παράγοντας είναι πάντα έτοιμος να παίξει τον ανατρεπτικό του ρόλο.