Οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και οι ενδείξεις για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ βάρυναν το χρηματιστηριακό κλίμα περαιτέρω οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις στο ΧΑ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Η ελληνική αγορά παρέμεινε ευθυγραμμισμένη με την τάση του εξωτερικού καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να «κλειδώσουν» κέρδη ή να απέχουν από την ανάληψη νέων θέσεων, αναμένοντας την κατάσταση στο εξωτερικό να σταθεροποιηθεί. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ανέβηκαν στο υψηλότερο σημείο (4,3%) από τις 7 Νοεμβρίου του 2007, ενώ το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο άρχισε να αποκτά υπολογίσιμες πιθανότητες (44%) έναντι των εκτιμήσεων που επικρατούσαν την προηγούμενη εβδομάδα (30%). Υπό αυτό το πρίσμα η αγορά δεν έμεινε ασυγκίνητη, τα καλά αποτελέσματα πέρασαν στο παρασκήνιο και οι πωλητές σε μια αγορά που οι βασικοί συμμετέχοντες, μάλλον βρίσκονται σε διακοπές, επικράτησαν με άνεση.
Η πίεση από το εξωτερικό έρχεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει σοβαρό αντίβαρο εγχώριας οικονομικής ειδησεογραφίας. Τα αποτελέσματα των εταιριών ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερα από τα αναμενόμενα (οι τράπεζες στο σύνολο τους ξεπέρασαν με ένα εντυπωσιακό 11% της εκτιμήσεις της αγοράς), η προοπτική για το υπόλοιπο της χρήσης παραμένει αισιόδοξη, αλλά η δυναμική των φρέσκων ειδήσεων απουσιάζει χαρακτηριστικά.
Αναμενόμενα η εστίαση θα παραμείνει στο εξωτερικό, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα όταν και επανεκκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου και πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου. Τεχνικά, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην από το τέλος Ιουλίου. Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες τάσεις έχουν γυρίσει πτωτικοί με κομβική συνεδρίαση αυτήν της 11ης Αυγούστου.
Πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με τη πλαγιοανοδική γραμμή τάσης που ξεκινάει από τις αρχές Οκτωβρίου και εφάπτεται των τιμών στα μέσα Απριλίου. Το ραντεβού συγκλίνει προς τις 1.230 -1.220 μονάδες το οποίο εκφράζει επί του παρόντος την εξάντληση της καθοδικής διόρθωσης της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022. Σε αυτό συμφωνούν και οι αναλογίες διόρθωσης αυτής της περιόδου με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1218 μονάδες.
Οι τέσσερις πτωτικές εβδομάδες έχουν αποκλιμακώσει αισθητά τους ταλαντωτές στα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα, ενώ ο MACD έδωσε σήμα πώλησης στην εβδομάδα για πρώτη φορά μετά 9 μήνες. Η διαγραμματική εικόνα δεν είναι βραχυπρόθεσμα αισιόδοξη και η όποια αντίδραση ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένεται αφού δοκιμαστούν υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές.
Η προβολή των δεικτών σε αυτό το ενδεχόμενο συμπίπτει με την περιοχή των 1.250 - 1.230 μονάδων. Συμπερασματικά θα αναμέναμε τη συνέχιση της πτώσης προς τις 1.250 μονάδες την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η έλλειψη εγχώριων καταλυτών ή νέων λόγω και της εποχικής συγκυρίας δεν βοηθά στην ανοδική αυτονόμηση της αγοράς και ως εκ τούτου ο διεθνής παράγοντας θα παραμείνει κυρίαρχος στη διαμόρφωση της τάσης.