Η ελληνική αγορά δεν μας αφήνει να πλήξουμε, η χρονιά είναι πλούσια σε στατιστικά και φαινόμενα που χρήζουν λίγο περισσότερο ψάξιμο από μια επιφανειακή προσέγγιση των αριθμών. Έτσι, λοιπόν ο φετινός Νοέμβριος έκλεισε με εκροές 467,76 εκατ. ευρώ από τους αλλοδαπούς επενδυτές, τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί από το 2010.
Λίγο πριν το τέλος του μήνα πέρασαν από την αγορά τα πακέτα της Τέρνα προς τη Masdar και θα ανέμενε κανείς οι εισροές των ξένων να είναι μακράν οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στο ΧΑ. Ωστόσο, φαίνεται ότι η δομή της συναλλαγής έχει ιδιαιτερότητες και μια από αυτές είναι το ελληνικό ΑΦΜ του κωδικού της Masdar, η οποία απέκτησε τα πακέτα των 1,6 δις ευρώ από τους βασικούς μετόχους της Τέρνα.
Η υποψία αυτή ενισχύεται και από το γεγονός της συμμετοχής των «Ελλήνων επενδυτών» στις συναλλαγές του μήνα. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών έχει υποχωρήσει στο 44% όταν όλη τη χρονιά κινείται μεταξύ 50,8% και 65,7% και είναι η χαμηλότερη μέτρηση σε βάθος δεκαετίας και πιθανόν και παραπάνω, αφού δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα στοιχεία.
Επίσης, οι χώρες προέλευσης των μεγαλύτερων συναλλαγών του Νοεμβρίου διαφέρουν από τη συνήθη σύνθεση, καθώς περιλαμβάνουν στις πρώτες θέσεις την Κύπρο (εκροές 191,2 εκατ. ευρώ /καθαρές πωλήσεις 157,55 εκατ. ευρώ), την Ελβετία από λογαριασμό omnibus (108.4 εκατ. ευρώ /καθαρές πωλήσεις 106,5 εκατ. ευρώ) και το Λουξεμβούργο (εκροές 89,02 εκατ. ευρώ /καθαρές πωλήσεις 84,98 εκατ. ευρώ).
Κατά τα λοιπά: Με τις εισροές των ξένων επενδυτών η χρονιά έπεσαν στα 246 εκατ. ευρώ στο 11μηνο. Οι συναλλαγές εκτοξεύθηκαν στα 4,15 δις ευρώ που είναι η καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Μάιο του 2014 (4,89 δις ευρώ). Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές με τη συνεισφορά των πακέτων ανέβηκαν στα 197 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας παράλληλα το μέσο όρο της χρονιάς στα 139,5 εκατ. ευρώ (+26% σε σχέση με το 2023).
Οι ενεργοί κωδικοί μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με τον Οκτώβριο υποχωρώντας στους 21.416, ενώ δημιουργήθηκαν 1.236 νέες μερίδες ανεβάζοντας το σύνολο της χρονιάς στους 27.485 νέους κωδικούς έχοντας ήδη υπερβεί το σύνολο του 2023 (25.090).
Με απόλυτη βεβαιότητα πλέον ο Γενικός Δείκτης θα καταγράψει την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βελτίωσης των μέσων ημερήσιων συναλλαγών σε συμφωνία με τη θετική απόδοση της αγοράς. Η επόμενη χρονιά θα έχει απέναντι της μια χρήση που είναι γεμάτη από διαθέσεις ποσοστών, δημόσιες προτάσεις και αυξήσεις κεφαλαίου και θα χρειαστούν είτε ανάλογου βεληνεκούς εταιρικές πράξεις είτε αναβαθμίσεις που θα λειτουργούν ως καταλύτες εισροών.