Συνεχίστηκε η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη σε υψηλά 14 ετών την εβδομάδα που πέρασε καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από τον Τραπεζικό κλάδο σε άλλες δεικτοβαρείς εμποροβιομηχανικές μετοχές που είχαν υποαποδώσει από την αρχή του έτους. Το ράλι συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες και η απόδοση της αγοράς ξεπέρασε το 5% από το ξεκίνημα της χρονιάς με ευρεία πλέον συμμετοχή και πολύ ικανοποιητικούς τζίρους.
Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται και από τον βαθμό υπερκάλυψης της Alter Ego Media η οποία εξέπληξε θετικά και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον εμπλουτισμό του ΧΑ με νέες εταιρίες ανακόπτοντας την εικόνα φθοράς των τελευταίων ετών. Η αύξηση της συμμετοχής έχει βελτιώσει τον βαθμό αποτελεσματικότητας της αγοράς υποκινούμενη και από τη σημαντική ροή των θεμελιωδών αναλύσεων για επιμέρους εταιρίες οι οποίες στο σύνολο τους υπονοούν ένα επίπεδο δίκαιων αποτιμήσεων στην περιοχή των 1.750 μονάδων του Γενικού Δείκτη συνιστώντας ένα περιθώριο το οποίο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο μπορεί να θεωρηθεί.
Στο εξωτερικό η προσοχή την εβδομάδα που πέρασε επικεντρώθηκε στις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία του, τις οποίες οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι δηλώσεις του, αντί να αυξήσουν τις αβεβαιότητες φαίνεται να δημιουργούν περισσότερη αισιοδοξία καθώς υποστηρίζουν επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, μια ήπια στάση στα επιτόκια και την πρόθεση να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας την προσφορά πετρελαίου πιέζοντας έτσι το ενεργειακό κόστος.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με τον S&P 500 να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Παράλληλα οι Ευρωπαϊκές Αγορές δείχνουν πιο ανθεκτικές σε σχέση με το κοντινό παρελθόν συνεχίζοντας τη θετική πορεία τους από την αρχή του έτους φορτισμένες από την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων που φέτος περιλαμβάνει και τον τραπεζικό κλάδο. Οι ζυμώσεις που διενεργούνται σε κορυφαίο επίπεδο έχουν αντανάκλαση και στις ελληνικές τράπεζες καθώς η διάσπαρτη μετοχική βάση και οι φθηνές αποτιμήσεις ενδέχεται να προσελκύσουν ενδιαφέρον εκτός συνόρων.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ανοδικά αφού διόρθωσε μετριοπαθώς στο μέσον της εβδομάδας σε ένα διήμερο οριακών απωλειών που αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι ήταν σε ζώνες υπερβολής. Ανάλογο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί το Φεβρουάριο του 2024 όταν ο Γενικός Δείκτης έτρεχε ένα μεγάλο σερί συνεχόμενων θετικό εβδομαδιαίων αποδόσεων που τερματίστηκε στις 7 εβδομάδες.
Η διαφορά με εκείνη την περίοδο εντοπίζεται στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα τα οποία δεν έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που θα έθετε σε ετοιμότητα περισσότερα χαρτοφυλάκια ενόψει μιας πιο γενικευμένης διόρθωσης.
Οι μακρινές και επισφαλείς ως προς την προβλεπτική ιδιότητα τους αντιστάσεις τιμών που έρχονται από το 2011 στη ζώνη 1.550 - 1.600 αποτελούν ένα θεωρητικό επίπεδο αύξησης της προσφοράς. Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε ενδείξεις ισχυρού κορεσμού της τάσης θα αναμέναμε η άνοδος των τιμών να συνεχιστεί εξετάζοντας ωστόσο την ημερήσια δυναμική των συναλλαγών αλλά και το βάθος των τοπικών διορθώσεων που πιθανόν να μας έδιναν πληροφορίες για μια διόρθωση μεγαλύτερου φάσματος.