Όπως δείχνουν τα πράγματα το Χρηματιστήριο οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανόδου. Στις 12 συνεδριάσεις που απομένουν για να λήξει το χρηματιστηριακό 2023 λίγα μπορούν να αλλάξουν και η ελληνική αγορά πηγαίνει στήθος με στήθος με τον Nasdaq για την κατάκτηση της πρώτης θέσης παγκοσμίως των Χρηματιστηρίων που έχουν σταθερό νόμισμα αναφοράς (αν και σε όρους δολαρίου το ΧΑ προηγείται).
Η επίδοση αυτή δεν θα έλεγε κάτι αν δεν συνοδεύονταν από τις σημαντικές επιτυχίες στα κρίσιμα μάκρο της χώρας αλλά και στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων. Είναι αλλιώς να σε πηγαίνει το ρεύμα της ανόδου των ξένων αγορών και αλλιώς να έχεις τα προσόντα να «κολυμπήσεις» κόντρα στη διεθνή τάση.
Η επιτυχία αυτή έρχεται να καταρρίψει ένα διαρκές επιχείρημα από την πλευρά των απαισιόδοξων: «Τι θα γίνει αν έρθει η ύφεση στην Αμερική, τι θα γίνει αν η Ευρώπη πατήσει φρένο;». Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό αφού πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η επιβράδυνση θα είναι πιο έντονη, γεγονός που προεξοφλείται ήδη στις ενεργειακές τιμές. Στο παρελθόν η ελληνική αγορά είχε έντονη ροπή προς τη μεταβλητότητα. Το «φτάρνισμα» των δεικτών της Wall Street ισοδυναμούσε με κρυοπαγήματα και καταστάσεις πανικού στο ταμπλό του ΧΑ.
Η απάντηση στο ερώτημα δόθηκε πέρυσι και φέτος. H ασυμμετρία των αποδόσεων που παρατηρήθηκε ξαναέβαλε την ελληνική αγορά στο χάρτη των περιφερειακών αγορών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια αδύναμη παγκόσμια οικονομική συγκυρία.
Η διαφοροποίηση αυτή βοηθάει στο εγχείρημα της εισόδου της ελληνικής αγοράς στα σαλόνια των ανεπτυγμένων αγορών. Μια αγορά με δικό της περιεχόμενο που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τα καλά νέα δικαιούται να έχει καλύτερη απόδοση από το υπόλοιπο σύστημα των αγορών. Και επειδή ακριβώς το φεγγάρι που διανύει η ελληνική οικονομία θα παραμείνει ευνοϊκό και το 2024 δημιουργείται ένα «μαξιλαράκι» νέων απορρόφησης των κραδασμών από έξωθεν αναταράξεις.
Όχι, δεν υποτιμούμε το ενδεχόμενο αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου ή έναν επίμονο δομικό πληθωρισμό που θα αναβάλει τα χαμηλότερα επιτόκια, επισημαίνουμε την πρόοδο που έχει γίνει στη βελτίωση των αντανακλαστικών των συμμετεχόντων και τον επαναπροσδιορισμό του πώς αντιλαμβάνονται το ΧΑ στο εξωτερικό.
Πρωτιά λοιπόν και το 2023 μετά το 2019. Εντάξει υπάρχει φέτος από πάνω μας η Αργεντινή και η Βενεζουέλα με αποδόσεις 366% και 201%. Αλλά ποιος τολμάει να βάλει τα χρήματα του εκεί;
Αποδόσεις Χρηματιστηρίων 2021-2023 σε όρους USD
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή, bloomberg