Η αδρεναλίνη πάντα χτυπάει κόκκινο όταν πρόκειται για μετοχές με καλά αποτελέσματα, αλλά μέτρια ή χαμηλή εμπορευσιμότητα. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν πλέον πολλά μονοψήφια ΡΕ που συνοδεύονται από μερίσματα που αν μη τι άλλο κινούν την περιέργεια για το αν έχουν επενδυτικό νόημα.
Οι μετοχές αυτής της κατηγορίας έχουν μια άγρια ομορφιά αφού στη διαπραγμάτευσή τους η συμμετοχή των επενδυτών είθισται να είναι περιορισμένη ή υπάρχουν μπλοκ μεγαλοεπενδυτών που λειτουργούν ως ανάχωμα στην άνοδο της μετοχής λόγω της πολυετούς αδράνειας τους. Επομένως ένα δεύτερο επίπεδο εξέτασης επιβάλλεται καθώς μια θέση πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας ευέλικτης εξόδου αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν θετικά και οι προσδοκίες δεν επαληθευτούν.
Μετά από αυτήν τη βαρετή, αλλά αναγκαία εισαγωγή από τα 51 μονοψήφια ΡΕ της αγοράς ξεχωρίσαμε οκτώ εταιρείες που έχουν κάποιο ειδικό ενδιαφέρον και που η παρουσία τους στο ταμπλό έχει μια στοιχειώδη εμπορευσιμότητα.
Ίλυδα: Μετά από αρκετές χρήσεις η εταιρεία κατάφερε να γυρίσει σε θετικό ταμείο αποπληρώνοντας το δανεισμό της εμφανίζοντας κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ μοιράζοντας μέρισμα 2 λεπτών ανά μετοχή. Αν και ο κύκλος εργασιών της είναι μικρός και το αντικείμενο των υπηρεσιών πληροφορικής αρκετά εστιασμένο σε συγκεκριμένους κλάδους (φαρμακεία, πανεπιστήμια) η ευταξία του ισολογισμού δείχνει ότι μάλλον έχουν ξεπεραστεί οι «αμαρτίες» του παρελθόντος.
Γεν. Εμπορίου: Εκτός του ότι η εταιρεία δημοσιεύει από τις πρώτες τα τελευταία χρόνια πλέον έχουμε μια συστηματική συνέπεια διανομής μερίσματος. Ανάλογα νοικοκυρεμένες είναι οι δανειακές υποχρεώσεις οι οποίες μειώθηκαν κατά 69% σε μόλις 605 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία επηρεάζεται από τις τιμές του χάλυβα, ωστόσο λόγω της εξειδίκευσής της στο αντικείμενο των υδραυλικών σωλήνων από χάλυβα έχει διαπραγματευτική ισχύ που διατηρεί τα περιθώρια της σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Revoil/Elinoil: Οι δύο αλυσίδες πρατηρίων εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο την περυσινή συγκυρία εμφανίζοντας κέρδη ρεκόρ και φέτος θα μοιράσουν μέρισμα. Ο τουρισμός αποτελεί τον έμμεσο αλλά προφανή καταλύτη για την υποστήριξη των φετινών πωλήσεων καθώς το δίκτυο τους απλώνεται και εκτός των αστικών κέντρων. Στα συν της φετινής χρονιάς η σταδιακή μείωση των αναγκών στα κεφάλαια κίνησης που οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά την περυσινή χρονιά.
Έλτον Χημικά: Η Έλτον πραγματοποιεί συνεχόμενα ρεκόρ σε ρεκόρ τροφοφοτούμενες από την παρουσία της στο εξωτερικό. Οι δραστηριότητες του Ομίλου είναι κυρίως στην Ελλάδα (59%) ενώ δραστηριοποιείται και στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία (σε παύση από πέρυσι). Εκτός από τα χαμηλά ΡΕ η διαπραγμάτευση της μετοχής γίνεται χαμηλότερα από την καθαρή θέση της 31.12.2022
Βιοκαρπετ: Η Βιοκαρπέτ έχει πλέον τέσσερις τομείς δραστηριότητας (Μεταλλουργία, Κλωστοϋφαντουργία, Ενέργεια και πληροφορική) με το σημαντικότερο μέρος της κερδοφορίας να έρχεται από τον τομέα μεταλλουργίας (8,9 εκατ. ευρώ). Μέρισμα για το 2022 δεν θα δοθεί ωστόσο οι προοπτικές για το 2023 προδιαγράφονται αισιόδοξες για τη Διοίκηση του Όμιλου καθώς οι επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2022 αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη το 2023.
Flexopack: Πρόκειται για μια ισχυρή εξαγωγική επιχείρηση με το 90% των πωλήσεων να διοχετεύεται στο εξωτερικό που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συστηματική αύξηση πωλήσεων παρά τα συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ επιδόσεων. Για τα περυσινά κέρδη ρεκόρ θα διανεμηθεί μέρισμα 15 λεπτών ανά μετοχή. Η εμπορευσιμότητα της μετοχής καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συγχρονισμό αύξησης ή μείωσης θέσης γεγονός που αντανακλάται στην αποτίμηση της.
Πλαστικά Θράκης: Μετά τα ιλιγγιώδη κέρδη ρεκόρ στις χρήσεις 2020/2021 το 2022 ήταν ένα έτος κανονικότητας στο οποίο η εταιρεία εμφάνισε 25,8 εκατ. καθαρών κερδών. Η φετινή χρονιά θα κινηθεί στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα κερδοφορίας με τη διοίκηση να δηλώνει αισιόδοξη για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Ο δανεισμός σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν (21 εκατ. ευρώ) ενώ το πλάνο ανάπτυξης περιλαμβάνει και εξαγορές εταιριών με συμπληρωματικό χαρακτήρα.