Την ανάπαυλα των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, επιχειρώντας ανοδική αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, αλλά με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα, τον τελευταίο λόγο έδειξαν να τον έχουν οι εν δυνάμει πωλητές.
Στα θετικά της συνεδρίασης, η συμμετοχή στην προσπάθεια αντίδρασης από τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στα αρνητικά η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και η συνεχιζόμενη απαξίωση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αν οι αγοραστές κέρδισαν το θετικό πρόσημο της συνεδρίασης, οι πωλητές κέρδισαν τις τελευταίες εντυπώσεις, καθώς έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔΧΑ και FTSE25) στο χαμηλό ημέρας.
Ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε δύσκολος μήνας, δικαιώνοντας την παράδοση που τον θέλει, μαζί με τον Οκτώβριο, ως τους χειρότερους μήνες για τις αγορές εδώ και δεκαετίες.
Άλλωστε, οι περισσότερες από τις διεθνείς αγορές σημειώνουν διψήφιο ποσοστό απωλειών το Σεπτέμβριο, ενώ από την αρχή του 2022 υπάρχουν δείκτες, σε Ευρώπη και Wall Street που ξεπερνούν σε πτώση ακόμη και το 20%.
Με τα παραπάνω δεδομένα, όλο και περισσότεροι αναλυτές αναγκάζονται να αναγνωρίσουν ότι οι αγορές εισέρχονται σε φάση «bear market» και δεν αποκλείουν περαιτέρω υποχώρηση των αποτιμήσεων, καθώς το αυξανόμενο κόστος χρήματος, αναπόφευκτα, θα επηρεάσει αρνητικά επιχειρήσεις και πραγματική οικονομία.
Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλο, οι ξένοι οίκοι αναπροσαρμόζουν, επί τα χείρω, τις τις εκτιμήσεις τους, κάτω από τα νέα δεδομένα που φέρνουν η γενικευμένη αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια και ο φόβος για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση.
Ύστερα από το μακροβιότερο «bull market» όλων των εποχών, εύλογα τα χρηματιστήρια «ανακρούουν πρύμναν», με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη, περιμένοντας τις εξελίξεις με αυξημένη ρευστότητα και με πρώτο μέλημα την προστασία του κεφαλαίου, την ώρα που η πρώτη προτεραιότητα των κεντρικών τραπεζών παύει να είναι η ρευστότητα στο χρηματιστηριακό σύστημα, αλλά ο έλεγχος του πληθωρισμού, με κάθε κόστος.
«Το πρόσφατο sell off έχει δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη. Θα είμασταν αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή» επισημαίνει η Piraeus Securities.
«Οι αυξημένες διακυμάνσεις για το επόμενο διάστημα αποτελούν πρόβλημα, αλλά και ευκαιρία. Εξετάζουμε ενίσχυση των θέσεων μας, αλλά δεδομένου του κλίματος, αυτό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και πάντα κατά περίπτωση τίτλου. Σημειώνουμε ότι οι πιθανές ανοδικές αντιδράσεις, είναι δύσκολο να εδραιώσουν μια ανοδική τάση στην παρούσα φάση. Υπενθυμίζουμε ότι το κάτω εύρος των εκτιμώμενων τιμών για τον ΓΔΧΑ τοποθετείται στην περιοχή των 770 μονάδων», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Leon Depolas Sec.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 538,86 μονάδες (+2,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 529,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,95%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, με υψηλό ημέρας στις 805,35 μονάδες (+1,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 798,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,72%.
Ο τζίρος στα 62 εκατ., από τα οποία τα 7,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΤΕ (+2,05%), ΤΕΝΕΡΓ (+5,57%), ΣΑΡ (+3,45%), ΛΑΜΔΑ (+2%) και ΜΟΗ (+2,43%)
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,66%), ΑΡΑΙΓ (-1,60%) και ΟΤΕ (-1,53%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΕΛΤΟΝ (+5,83%), ΠΛΑΘ (+4,62%), ΑΒΕ (+3,10%) και ΕΣΥΜΒ (+3%).
Καλή η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών και 7 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 5.864.662 νέες (ΚO) μετοχές της Ideal Holdings (-7,61%) που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, με εισφορά σε είδος. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 37.339.921.