Στο Δεκέμβριο του 2014 παραπέμπει το σημερινό κλείσιμο του γενικού δείκτη, με το αμέσως προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2014 (1.035,08 μονάδες), καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να εκμεταλλεύεται το θετικό διεθνές κλίμα, πετυχαίνοντας την ανοδική διαφυγή που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το όριο ψυχολογίας των 1.000 μονάδων, εκεί που η εγχώρια αγορά θα κληθεί να αλλάξει επίπεδο.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, «το Χ.Α. κρατάει όλα του τα τεχνικά κεκτημένα κάνοντας, κατά κύριο λόγο, μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, την ώρα που οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται, ενώ βγαίνουν και ρευστοποιήσεις σε τίτλους που έχουν βραχυχρόνια κέρδη. Αυτό οφείλεται και στο υποστηρικτικό διεθνές κλίμα, με τα ξένα χρηματιστήρια να έχουν αποτιμήσει πλήρως την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων των κεντρικών τράπεζων, το αμέσως επόμενο διάστημα και να βλέπουν ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα χαλαρώσει στην πορεία, με βοήθειες από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».
Οι αγορές μετοχών συνεχίζουν να «βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο». Ποντάρουν ότι η πτωτική πορεία του πληθωρισμού θα οδηγήσει γρήγορα σε κορύφωση του ανοδικού κύκλου επιτοκίων και θα ακολουθήσει η αποκλιμάκωσή τους. Κόντρα στις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της FED ότι πρόκειται για μαραθώνιο και όχι για αγώνα ταχύτητας. Η πιθανότητα για μία ύφεση στην παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα υπαρκτή, αλλά πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι αν εμφανιστεί, αυτή δεν θα είναι μεγάλη σε ένταση και διάρκεια.
Η ελληνική αγορά δείχνει να βρίσκεται σε διαφορετικό timing, συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, ενώ στη σημερινή χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, ρόλο έπαιξε και η αργία στην Wall Street (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ).
Συμπερασματικά και ξεκινώντας από τα αισιόδοξα στοιχεία, σε αυτά μπορούν να προστεθούν η πιθανή επιστροφή των μερισμάτων από τις τράπεζες, η συνεχής αναβάθμιση των κερδών των επιχειρήσεων και ο σημαντικός αριθμός των deals που φημολογούνται και τα οποία θα φέρουν ανακατατάξεις σε αρκετούς κλάδους.
Στα λιγότερο αισιόδοξα, μπορεί να είναι η μεταβλητότητα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από πιθανή παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ο φόβος του «πληθωρισμού» των τραπεζικών μετοχών από την έναρξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ για τον τραπεζικό τομέα και οι κίνδυνοι από τα παγκόσμια μακροοικονομικά, τα οποία θα μπορούσαν να επιβαρύνουν αρνητικά το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Εν τω μεταξύ, mandate για τη διενέργεια δημοπρασίας νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς έδωσε ο ΟΔΔΗΧ. Το mandate δόθηκε σε Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale, με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033. Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.
«Οι 1000 μονάδες δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό επίπεδο αναφοράς, αφού η βασική μεσοπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζεται στις 1048 μονάδες, επίπεδο το οποίο έρχεται από το 2014. Ζητούμενο για να συμβούν όλα αυτά είναι η αύξηση του τζίρου, καθώς και των συμμετεχόντων, τα σημαντικά επιμέρους κέρδη από τις αρχές Νοεμβρίου δεν θα αφήσουν για πολύ ‘ασυγκίνητους’ τους κατέχοντες και ως εκ τούτου η αύξηση των συναλλαγών θα δημιουργήσει το απαραίτητο ‘δίχτυ ασφαλείας’ αναχαίτισης της προσφοράς. Μια μικρή στάση στα τρέχοντα επίπεδα είναι εντός προγράμματος, δημιουργώντας το απαραίτητο πλατό συσσώρευσης, πριν την μεγάλη μάχη των 1000 μονάδων», σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.
«Η στρατηγική εκποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία ανακοινώθηκε, εγκαινιάζει μια τριετή διαδικασία μέσω της οποίας το Ταμείο θα διαθέσει τις τραπεζικές του συμμετοχές και θα περάσει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη ιδιοκτησία ιδιωτών μέχρι το τέλος του 2025», εξηγεί η JP Morgan.
H JP Morgan δεν “βλέπει” το Ταμείο να βιάζεται ιδιαίτερα, αλλά δεν θα την εξέπληττε μια αρχική συναλλαγή τους επόμενους μήνες ως τρόπο σηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Το Ταμείο κατέχει, επί του παρόντος, 40,39% στην Εθνική, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στην Eurobank.
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει επιστρέψει στα ραντάρ των επενδυτών, όπως επισημαίνει η NBG Securities που επαναλαμβάνει την αξιολόγηση “outperform” λόγω θεμελιωδών και αποτιμήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή της, κυρίως για λόγους αποτίμησης. Πιο αναλυτικά, η NBG Securities, δίνει τιμή - στόχο τα 2,35 ευρώ για την Πειραιώς, από 1,85 ευρώ πριν, για την Eurobank τα 1,40 ευρώ, από 1,35 ευρώ προηγουμένως και για την Alpha Bank τα 1,55 ευρώ, από 1,45 ευρώ πριν.
Σύσταση για αγορά της μετοχής με τιμή-στόχο τα 4,30 ευρώ περιλαμβάνει η έκθεση της Ambrosia Capital για την Cenergy. Συγκεκριμένα, η Ambrosia Capital προβλέπει: Ο κύκλος εργασιών από το 1,05 δισ. ευρώ του 2021, θα διαμορφωθεί σε 1,46 δισ. το 2022, σε 1,535 δισ. το 2023 και σε 1,736 δισ. ευρώ το 2024. Τα καθαρά κέρδη αναμένονται από τα 22,1 εκατ. του 2021, στα 65,8 εκατ. πέρυσι, στα 76,4 εκατ. φέτος και στα 84,8 εκατ. το 2024.
«Η Ideal είναι μια μοναδική επενδυτική εναλλακτική για ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, με αποδεδειγμένο ιστορικό συγχωνεύσεων και εξαγορών. Διαθέτει έμπειρη επενδυτική ομάδα που εστιάζει στην δημιουργία αξίας, πριν από την έξοδο από μια συμμετοχή», σημειώνει η Pantelakis Sec., που αποδίδει εύλογη αξία €5,3 ανά μετοχή.
Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στο υψηλό ημέρας και στις 723,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,48%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, με υψηλό ημέρας στις 981,74 (+1,38%), ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 981,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.
Ο τζίρος στα 91 εκατ., από τα οποία τα 22,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΑΛΦΑ (+1,84%), ΕΤΕ (+1,54%), ΕΥΡΩΒ (+2,61%), ΠΕΙΡ (+5,45%), ΔΕΗ (+2,81%), ΜΥΤΙΛ (+3,64%), ΕΕΕ (+1,14%), ΕΥΔΑΠ (+1,35%), ΜΠΕΛΑ (+2,02%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,16%).
Με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι TITC (-0,29%), ΜΟΗ (-0,09%), ΑΡΑΙΓ (-1,72%), ΛΑΜΔΑ (-0,60%), ΒΙΟ (-0,24%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,70%) και ΕΛΠΕ (-0,40%).
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Μυτιληναίος (+3,64%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΤΤ (+8,82%), ΛΑΒΙ (+8,64%), ΚΛΜ (+8,37%), ΚΕΚΡ (+6,97%) και ΙΝΤΚΑ (+4,06%).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.