Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μην διεκδικεί δάφνες, οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α. μπόρεσαν να κάνουν το «7Χ7» για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., δείχνοντας ότι ελέγχουν την απόλυτα βραχυπρόθεσμη πορεία της εγχώριας αγοράς. Η τελευταία συνεδρίαση, πριν τις αργίες του Καθολικού Πάσχα, χαρακτηρίστηκε από τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των λίγων αγοραστών και από τους αισθητά χαμηλότερους συναλλακτικούς ρυθμούς.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το Χ.Α. συνέχισε ένα πολυήμερο ανοδικό σερί, εκπλήσσοντας τους περισσότερους των αναλυτών, που περίμεναν σταδιακή επιστροφή της επιφυλακτικότητας, λόγω των αργιών των Πάσχα, Καθολικού και Ορθοδόξου και λόγω του ότι προσεγγίζει η ημερομηνία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.
Εμφανής, μετά τα πρώτα λεπτά και το επιφυλακτικό ξεκίνημα, η πρόθεση των αγοραστών να κινηθούν συντηρητικά και να συντηρήσουν ενεργή την «long» τάση, που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία της εβδομάδας, καθώς η Παρασκευή θεωρείται χρηματιστηριακή αργία, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Η αγορά θα μείνει κλειστή και τη Μεγάλη Δευτέρα.
Από την άλλη πλευρά, ενόσω πλησιάζουμε προς το Ορθόδοξο Πάσχα, είναι σαφές ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα βαίνει μειούμενη, με τους επενδυτές να «κατεβάζουν» ρυθμούς, εν αναμονή και του εκλογικού Μαΐου, ο οποίος θα κρίνει την πορεία του β’ χρηματιστηριακού εξαμήνου, χωρίς να αποκλείεται το πολιτικό ρίσκο να αρχίσει να ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις.
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.069,61 (-0,01%) και 1.077,03 μονάδων (+0,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.074,0 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,40%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 46,5 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 1,84%, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννο Κοντόπουλο, «σειρά roadshows σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις ετοιμάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, πλην του καθιερωμένου ετήσιου roadshow του Λονδίνου το οποίο θα διοργανώσει η Morgan Stanley, ενώ τον Μάιο ξεκινά ο νέος δείκτης παραγώγων MSCI GR Rebased Index, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δέκα εταιρείες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή). Παράλληλα, κύριος στόχος παραμένει η αναβάθμιση του Χ.Α στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, ένα ορόσημο που ωστόσο έχει ακόμη δρόμο να επιτευχθεί, καθώς τοποθετείται για τα τέλη του 2024, έως τα μέσα του 2025».
Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα, ενώπιον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι μέτοχοι της Attica Bank για είσοδο του επενδυτικού σχήματος Thrivest στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όπως επιβεβαιώνουν κύκλοι της Thrivest, «νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ΤΜΕΔΕ, της διοίκησης της τράπεζας και της Thrivest, στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου οριστικοποιήθηκαν οι όροι συμμετοχής στην Α.Μ.Κ.». Η Thrivest και η Παγκρήτια θα μπουν στην ΑΜΚ με 64 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ με 329 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 40 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις και αναλύσεις. Έτσι, σε σημαντική αύξηση για την τιμή-στόχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε η Wood, η οποία «βλέπει» πλέον τα 18,2 ευρώ, από 12,8 ευρώ προηγουμένως. Αναμένει πως τα καθαρά κέρδη για τους μετόχους θα αυξηθούν στα 124 εκατ. ευρώ το 2022, από 36 εκατ. ευρώ το 2021 και θα ανέλθουν στα 159 εκατ. ευρώ το 2023. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης κερδοφορίας, αναμένεται σημαντική βελτίωση και της μερισματικής απόδοσης που από 0,12 ευρώ ανά μετοχή για το 2021, αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στα 0,21 ευρώ ανά μετοχή για το 2022 και 0,32 ευρώ ανά μετοχή το 2023.
Την τιμή-στόχο των 27,9 ευρώ και τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Motor Oil διατηρεί η Optima Bank, σε έκθεσή της στην οποία καταθέτει τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα 2022 της εισηγμένης. Όπως αναφέρει η Optima, «τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA της εταιρείας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 430 εκατ. ευρώ, εξαπλάσια σε ετήσια βάση και τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 278 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών στην προηγούμενη χρήση. Με βάση τα IFRS τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 400 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία θα εμφανίσει καθαρές ζημιές 44 εκατ. ευρώ (συνυπολογίζοντας την αρνητική επίδραση 298 εκατ. ευρώ από τον φόρο αλληλεγγύης)».
Σε σχέση με το μέρισμα, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει μέρισμα 1,1 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας τη συνολική διανομή για τη χρήση 2022 στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή.
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι Viohalco (+1,33%), ΔΕΗ (+2,52%), Μυτιληναίος (+1,78%) και ΟΤΕ (+1,05%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Eurobank (-1,75%), Quest (-2,72%) και ΕΥΔΑΠ (-1,03%).
Περιορισμένο παρέμεινε το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν θετικά οι Προοδευτική (+19,32%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,76%), ΕΧΑΕ (+4,11%), Frigoglass (+4,42%), Fourlis (+3,98%) και Profile (+3,81%).