Τα deals που αλλάζουν τον «χάρτη» σε Τεχνολογία και Πληροφορική

Τα deals που αλλάζουν τον «χάρτη» σε Τεχνολογία και Πληροφορική

Νέες ανακατατάξεις στον χάρτη των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας αναμένονται για το 2024, καθώς οι πρωταγωνιστές του κλάδου ετοιμάζονται για τα μεγάλα έργα Πληροφορικής.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, ο οποίος επιταχύνθηκε την τελευταία διετία και συνεχίζει ανοδικά, το 2024 θα είναι και αυτό ένα «έτος πληροφορικής». 

Ο λόγος βέβαια, δεν είναι μόνο για τα έργα υποδομής που αφορούν τον δημόσιο τομέα, αλλά και τις εταιρείες όλων των κλάδων της οικονομίας και μεγεθών που προσπαθούν να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους. 

Καθώς τα διάφορα προβλήματα καθυστερήσεων στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) βρίσκουν σταδιακά τη λύση τους, κυρίως σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, μέσα στο 2024 αναμένεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησής τους.

Η ανάληψη των έργων Πληροφορικής, συνακόλουθα, θα αυξήσει σημαντικά τα μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες την τελευταία διετία έχουν δείξει μια μεγάλη κινητικότητα με μεγάλα deals. Για το άμεσο μέλλον, έχουν προγραμματιστεί δυο μετατάξεις εταιρειών πληροφορική από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρόκειται για τις Performance Technologies και Real Consulting. 

Για τη μετάταξη της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. εκκρεμεί η τυπική έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιείται στις 31 Ιανουαρίου. 

Η εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο του 2023  πέτυχε ιστορικό ρεκόρ εσόδων και μικτού κέρδους. Τα έσοδα της αυξήθηκαν έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου κατά 39% (40% σε ενοποιημένη βάση) και τα μικτά κέρδη της κατά 19,7% (20,3% σε ενοποιημένη βάση). Σημειώνεται ότι τα ενοποιημένα στοιχεία 1ου εξαμήνου 2023 περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της συμμετοχής στην  Adaptera,η οποία δημιουργεί ολοκληρωμένες λύσεις IT security  και αυτοματοποίησης, ενώ την αντίστοιχη περίοδο 2022 δεν περιλαμβάνονται, καθώς η συμμετοχή αποκτήθηκε εντός του 2ου εξάμηνου 2022.

Η Real Consulting, η οποία ετοιμάζεται, επίσης, για την μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, μέσα στο 2024, κατέγραψε και αυτή σημαντικές επιδόσεις μέσα στο 2023. 

Κατ’ αρχάς, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 προέβη στην εξαγορά του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Advanced Management Solutions, έναντι 1,6 εκατ,ευρώ, με ταυτόχρονη συμφωνία put/call option για την εξαγορά του υπολοίπου 40%, ως το 2025.

Η εταιρεία με την εξαγορά του 60% των μετοχών της Advanced Management Solutions Ltd επεκτείνει τη γεωγραφική της εμβέλεια και ισχυροποιεί τη θέση της ως ο κορυφαίος πάροχος λύσεων και υπηρεσιών SAP σε Ελλάδα και Κύπρο με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών και συνεργειών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά της αποτελέσματα, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, για το α’ εξάμηνο του 2023 η εταιρεία αύξησε κατά 20% τον κύκλο εργασιών της έναντι του αντιστοίχου διαστήματος το 2022. Ο κύκλος εργασιών ήταν 13,8 εκατ.ευρω, έναντι 11,5 εκατ,ευρώ. Τα αποτελέσματα EBITDA ήταν αυξημένα στο εξάμηνο κατά 32% στα 2,2 εκατ.ευρω, έναντι 1,67 του εξαμήνου του 2022.

Ο ανταγωνισμός των…deals

Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες στην Κύρια Αγορά του Χρημαιστηρίου Αθηνών η Entersoft και η Epsilon Net μέσα στο 2023, και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, επιδόθηκαν σε έναν πρωτότυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιa θα κάνει τα περισσότερα και μεγαλύτερα deals. 

Epsilon Net της οποίας η μεταβίβαση του 7,5% στην Εθνική Τράπεζα, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο πραγματοποίησε ένα «μπαράζ» εξαγορών με πιo πρόσφατη την απόκτηση του 60% της Scan έναντι 5 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο του 2023 απέκτησε τον όμιλο Diginet, εξαγοράζοντας το 60% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του 80% της Ορόσημο Πληροφορική έναντι 1,36 εκατ. ευρώ και της ΝΕΤΕΡΑ με 700.000 ευρώ και του 35% της Epsilon HR Α.Ε.

Η Epsilon Net, θα συνεχίσει και το 2024 τις εξαγορές, ενώ στόχος της είναι  να αυξήσει τον κύκλο εργασιών στα 150 εκατ. ευρώ το 2025. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να διευρύνει το αποτύπωμά της και εκτός συνόρων, με αιχμή του δόρατος και τον τουρισμό.

Για το εννεάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών της EpsilonNet ήταν 59,45 εκατ.εευρώ, αυξήμενος κατά 30,02%, έναντι του εννεαμήνου του 2022, με τα EBITDA να διαμορφώνοντσι σε 17,9 εκατ.ευρώ, κατά 30,53% του εννεαμήνου του 2022.

Η Entersoft, τη χρονιά που πέρασε απέκτησε το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, τον Ιούλιο γνωστοποίησε την εξαγορά του 100% της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα, στις αρχές του έτους απέκτησε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει ο CEO της εταιρείας κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο κύκλος των εξαγορών δεν έχει σταματήσει, αλλά θα συνεχιστεί, ενώ στο πλάνο της εταιρείας υπάρχει και η επέκταση στη Ρουμανία μέσω της Bit Software που έχει εξαγοράσει από το 2022.

Στο εννεάμηνο 2023 τα έσοδα της Entersoft διαμορφώθηκαν στα 26,8 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29% σε σχέση με το εννεάμηνο 2022 (€20,7 εκατ.). Τα EBITDA ανήλθαν στα 8,1 εκατ.ευρώ, αυξημένα κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, που ήταν 5,6 εκατ.ευρω. Τα Κέρδη προ φόρων ανήλθαν  στα 5,3 εκατ.ευρώ, αυξημένα κατά 47% σε σχέση με το εννεάμηνο 2022 που είχαν διαμορφωθεί σε (3,6 εκατ.ευρώ).

Θετικές οι προοπτικές για τον κλάδο

Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη έρευνα της χρηματιστηριακής Euroxx, η οποία εκτός από τις τέσσερεις προαναφερόμενες εταιρίες εξετάζει και τις υπόλοιπες εισηγμένες, δηλαδή, Quest Holdings, Ideal, Prοfile, Q&R, Ίλυδα, CPI και Λογισμός, βγαίνουν δυο σημαντικά συμπεράσματα. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας και Πληροφορικής υπερτερούν κατά μέσο όρο των ευρωπαϊκών σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους (ROE 16,41% στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη 12,2% στο IT Services και 4,3% στο λογισμικό).

Παράλληλα οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου διακρίνονται για τα υψηλά λειτουργικά περιθώρια κέρδους τους (κατά μέσο όρο το EBITDA margin στο 21,1% και το EBIT margin στο 14,91%), καθώς και για την πολύ ισχυρή τους ρευστότητα (μέσος δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας στο 2,19 και δείκτης ξένων προς ίδια κεφάλαια στο 0,46).

Με βάση την ίδια έρευνα, οι καταλύτες για την ανάπτυξη των εταιρειών αυτών είναι η συμμετοχή στα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, του ΕΣΠΑ κλπ και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που του δίνεται.

Παράλληλα τεχνολογίες όπως το Cloud Computing, τα Big Data, η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και η κυβερνοασφάλεια διευρύνουν σημαντικά τον ορίζοντα των δραστηριοτήτων τους.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Η εκτίμηση των αναλυτών για την πορεία της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των παραπάνω εταιρειών είναι ότι το 2024 θα διαμορφωθεί σε 1,54 δισ.ευρώ, έναντι 1,47 δισ.ευρώ το 2023 και 1,39 δισ. ευρώ το 2022, δίνοντας για την τριετία που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2024, μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 5,4%.