Συμπληρώθηκαν αισίως 10 συνεδριάσεις από την αρχή της χρονιάς στο ΧΑ και η εικόνα της αγοράς παραμένει όπως τελείωσε το 2023: Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη ξεπεράσει με άνεση την απόδοση των εντόκων γραμματίων, κερδίζει 4,66% από την αρχή του έτους και έχει 9 θετικά πρόσημα εκ των οποίων τα 8 σε συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Η ανοδική εικόνα του Γενικού Δείκτη συνοδεύεται από πλειοψηφικό ρεύμα ανόδου και στην κατάταξη των κερδισμένων μετοχών: Το σκορ είναι 82-54 υπέρ των κερδισμένων μετοχών με αποδόσεις έως και 60%, ενώ στις 25 πιο εμπορεύσιμες μετοχές του ΧΑ η μέση απόδοση κινείται στο +5,1%.
Στις πιο «refuse to lose» μετοχές συναντάμε 7 εταιρίες με 8/10 θετικά πρόσημα: Viohalco (+18.6%), Παίρης (+11,6%), ΔΕΗ (+10,7%), Πειραιώς (+7,3%) SunriseMezz (+6.4%), Coca Cola (+4.1%) και Κρι-Κρι (+4,2%) εκ των οποίων οι ΔΕΗ και Κρι - Κρι έχουν μόλις μία αρνητική συνεδρίαση μέσα στο 2024.
Οι μόνες εταιρίες που δεν έχουν δει αρνητικό πρόσημο μέσα στη χρονιά (έχοντας ωστόσο συνεδριάσεις χωρίς συναλλαγές) είναι οι Τρία Αλφα (+11,3%), Δάιος Πλαστικά (+2,9%) και ΒΙΣ (+0,8%). Στον αντίποδα 8 πτωτικά κλεισίματα έχουν οι MIG (-3,4%) και Κλουκίνας (-15,4%). Ωστόσο, η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι αυτή της Doppler με απώλειες 33,5%.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώνεται σε 91,3 εκατ. ευρώ έναντι 75,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών οφείλεται και στην αυξημένη κεφαλαιοποίηση του ΧΑ η οποία έπιασε τα 92 δισ. ευρώ χθες έναντι των 68 δισ. ευρώ στις αρχές του 2023.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πραγματοποιούν το 41,3% της αξίας των συναλλαγών, η Εθνική Τράπεζα είναι η μετοχή με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στο ταμπλό (16,1 εκατ. ευρώ ημερησίως), ενώ από τις μη τραπεζικές μετοχές η ΔΕΗ πραγματοποιεί τον υψηλότερο τζίρο με 5,4 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Όλη αυτή η αισιοδοξία που περιγράφουν τα στατιστικά έχει οδηγήσει σε μια «ευχάριστη» αμηχανία τους εμπλεκόμενους οι οποίοι βλέπουν ρηχές διορθώσεις και συστηματικές κινήσεις αγορών που διατηρούν το ανοδικό momentum έστω και με διακυμάνσεις «τσούκου - τσούκου».
Το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα της χρονιάς μπορεί να εξηγήσει και την απροθυμία της αγοράς να διορθώσει. Το κλείδωμα των αποδόσεων που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της διαχειριστικής χρήσης έρχεται πολύ αργότερα μέσα στο χρόνο. Ενδεχομένως πιο οριστικές αποφάσεις αναδιαρθρώσεων να υπάρξουν στην περίοδο των αποτελεσμάτων όπου πλέον θα είναι πιο εμφανές το αν οι αποτιμήσεις δικαιολογούνται ή όχι.
Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές, ωστόσο οι ενδείξεις είναι ανάλογες με αυτές τις περυσινής χρονιάς. Και αν ισχύσει το «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μεγάλες συγκινήσεις (και) το 2024.