Η εβδομάδα που πέρασε δεν έδωσε συνέχεια στην πολύ καλή πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της Δευτέρας, οι υπόλοιπες συνεδριάσεις ήταν όλες πτωτικές και στο τέλος της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ελάχιστα παραπάνω από τις 1.200 μονάδες.
Αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο τραγικό δεδομένης της σημαντικής ανόδου που είχε κάνει από τα χαμηλά του πρώτου δεκαήμερου του Οκτωβρίου όταν είχε πλησιάσει προς τις 1.100 μονάδες. Όμως η αδυναμία της αγοράς να κινηθεί ανοδικά και η πτώση του όγκου συναλλαγών προβλημάτισε αρκετούς επενδυτές αφού μέσα στην εβδομάδα είχαμε αρκετές πολύ καλές ειδήσεις για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αντίδραση μίας αγοράς ή μίας μετοχής σε θετικές ή αρνητικές ειδήσεις θεωρείται γενικά πως μας δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις μίας αγοράς. Σχετικά με αυτό, θυμηθήκαμε κάτι που είχαμε ακούσει να λέει πριν από πολλά χρόνια, στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC, ο γνωστός επενδυτής Jim Rogers: «όταν μία μετοχή πέφτει με την ανακοίνωση καλών νέων δανείζομαι μετοχές για να πουλήσω και όταν ανεβαίνει με την ανακοίνωση κακών νέων δανείζομαι χρήματα για να αγοράσω τη μετοχή».
Εδώ βέβαια αναφερόμαστε σε μία ολόκληρη αγορά και η άποψη του Rogers ίσως να μην ταιριάζει στην περίπτωση του δικού μας χρηματιστηρίου. Αναφερθήκαμε όμως σε αυτήν για να δείξουμε πως οι επενδυτές δίνουν πάντα αρκετή σημασία στην αντίδραση μίας αγοράς στο άκουσμα σημαντικών ειδήσεων.
Ποια ήταν τα καλά νέα της εβδομάδας για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά; Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων είχαμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank τα οποία ήρθαν σε συνέχεια αυτών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Είχαμε επίσης τα ισχυρότατα αποτελέσματα της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, τις πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις της ΔΕΗ και την επιβεβαίωση της πολύ καλής πορείας της Ideal Holdings.
Εκτός από πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα, είχαμε και αρκετές εξελίξεις σχετικά με επιχειρηματικές συμφωνίες. Στον τομέα αυτόν είχαμε πολλά από τη ΔΕΗ η οποία προχωρά με την εξαγορά της Κωτσόβολος ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε τους επενδυτές για το πόσο σημαντική θα είναι η συνεισφορά των ρουμανικών δραστηριοτήτων, που μόλις αγόρασε, στα οικονομικά της αποτελέσματα.
Στον τομέα της ενημέρωσης, η τράπεζα Eurobank έδωσε στην αγορά αρκετές λεπτομέρειες για το οφέλη που θα έχει εφόσον προχωρήσει η ένταξη της Ελληνικής Τράπεζας στον όμιλό της. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την οριστική έγκριση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Ιντρακάτ, η οποία πλέον μπορεί να προχωρήσει στην εκτέλεση του σχεδίου που έχει εκθέσει εδώ και καιρό στους επενδυτές.
Μέσα σε αυτές τις πολύ καλές ειδήσεις λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης έχασε περίπου 3% από τα ψηλά της συνεδρίασης της Δευτέρας μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής. Κάποιος θα μπορούσε να πει λοιπόν πως με βάση τη θεωρία του Jim Rogers θα έπρεπε να αρχίσουμε να πουλάμε τις μετοχές μας. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι: μπορεί ο Γενικός Δείκτης να σημείωσε πτώση αλλά κάποιες από τις μετοχές που έφεραν καλά νέα είχαν μία θετική εβδομάδα.
Ο Τιτάν, η ΔΕΗ, η Ιντρακάτ και η Ideal Holdings έκλεισαν με κέρδη, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές δεν αδιαφόρησαν στα καλά νέα τους. Το ίδιο όμως δε συνέβη με τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις εβδομαδιαίες απώλειες. Και δεδομένης της σημαντικής συμμετοχής που έχουν στη διαμόρφωση των δύο βασικών δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Γενικού και του FTSE Large Cap, αυτό σημαίνει πως σε μεγάλο βαθμό ήταν υπεύθυνες για την αρνητική κίνησή τους.
Το γιατί υστέρησαν οι τραπεζικές μετοχές την εβδομάδα που μας πέρασε μπορούμε να το αποδώσουμε σε δύο βασικούς παράγοντες: στην αναμονή των επενδυτών για τα νέα σχετικά με την τύχη της προσφοράς της ιταλικής Unicredit για την αγορά των μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ και στην επιφυλακτική εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων (τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής που έκλεισε η ελληνική αγορά) τα οποία δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την καλή πορεία της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Σχετικά με το θέμα της προσφοράς της Unicredit, η επιφυλακτική στάση των επενδυτών είναι απόλυτα λογική. Είναι βέβαιο πως προτιμούν να δουν γρήγορες εξελίξεις, και για να ολοκληρωθεί η πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Alpha έτσι ώστε η τράπεζα να γίνει η δεύτερη μετά την Eurobank που θα απαλλαγεί από την παρουσία του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο και για να ξεκινήσει η – μάλλον ακόμα σημαντικότερη – αντίστοιχη διαδικασία για το περίπου 40% της Εθνικής Τράπεζας. Ξέροντας πως τα νέα για την Alpha αναμένονται αργότερα σήμερα, η στάση αναμονής σε συνδυασμό με μερικές πωλήσεις για αποκόμιση κερδών δεν μας κάνει εντύπωση.
Όσο για την επίδραση της επιφυλακτικής στάσης των ξένων χρηματιστηρίων, πρέπει να παρατηρήσουμε πως δεν αφορά μόνο στην κίνηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αλλά και στα περισσότερα ελληνικά blue chips την προηγούμενη εβδομάδα, με την εξαίρεση ορισμένων που είχαν πολύ καλά νέα (όπως είδαμε προηγουμένως).
Η άμεση εξάρτηση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς από την πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία της Wall Street να συνεχίσει την άνοδο της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στις ευρωπαϊκές αγορές, μόνο που εδώ οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων συνοδεύονται και από την επιστροφή των προβλέψεων για σημαντική ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Δε μιλάμε όμως για πτώση των διεθνών αγορών, περισσότερο για στασιμότητα η οποία μπορεί να οφείλεται και στον προβληματισμό πολλών επενδυτών από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ανησυχία πως θα μπορούσε να χειροτερέψει απότομα.
Επιστρέφοντας στα δικά μας, μία εξέλιξη που κατά ορισμένους παρατηρητές της αγορές μπορεί να πίεσε πτωτικά την ελληνική αγορά την Παρασκευή ήταν η ανακοίνωση των οριστικών μεγεθών του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο από την ΕΛΣΤΑΤ. Το σκαρφάλωμα στο 3,4% από το 1,6,% του Σεπτεμβρίου σίγουρα δεν είναι καλό νέο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πορεία του ελληνικού πληθωρισμού δεν πρόκειται ποτέ να παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναφοράς. Αυτό δεν αναιρεί την πίεση που μπορεί να ασκήσει στην ελληνική οικονομία μία επιτάχυνση του πληθωρισμού αλλά η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ είναι μάλλον πιο σημαντικός παράγων για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε αυτό το μέτωπο δε νομίζω πως έχει αλλάξει τίποτα τις τελευταίες μέρες οπότε υποθέτουμε πως οι ανακοινώσεις για τον ελληνικό πληθωρισμό δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όπως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, τρία πράγματα επηρέασαν κυρίως την πορεία του Γενικού Δείκτη την προηγούμενη εβδομάδα και τον κράτησαν πίσω παρά τα γενικώς αρκετά θετικά νέα. Η αναμονή των επενδυτών για τις εξελίξεις στην υπόθεση των πωλήσεων των μετοχών των τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, η στασιμότητα των ξένων αγορών και βέβαια το γεγονός πως από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι την Δευτέρα που μας πέρασε η αγορά μας ήταν σχεδόν συνεχώς ανοδική.
Το αν αυτή η εκτίμησή μας είναι σωστή θα φανεί σταδιακά από σήμερα, ειδικά αν ξεκαθαρίσει η κατάσταση από το μέτωπο του ΤΧΣ και οι ξένες αγορές συνεχίσουν την ανάκαμψη που ξεκίνησε η Wall Street την Παρασκευή αφού είχε κλείσει η δική μας αγορά. «Κοντός ψαλμός αλληλούια»... που λέει ο λαός.