Xρηματιστήριο Αθηνών: H αφύπνιση των «μικρών»

Xρηματιστήριο Αθηνών: H αφύπνιση των «μικρών»

Η συμπλήρωση τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων από τα υψηλά της 27ης Ιουλίου μπορεί να μας δώσει κάποια γρήγορα συμπεράσματα για το πώς λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της Αγοράς. Από τις δύο ακραίες τιμές της περιόδου ο Γενικός Δείκτης πριν τη χθεσινή του ανάκαμψη έχασε περί το 6,5% αθροιστικά και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φετινή πτώση μετά τη διόρθωση του Μαρτίου στην οποία ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει απώλειες 13%. 

Το μοτίβο της διόρθωσης που ακολουθήθηκε τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη διορθωτική κίνηση της αγοράς είχε στο επίκεντρο των πιέσεων τις πιο κερδισμένες μετοχές της Αγοράς. Στον FTSE-25 διψήφια ποσοστά απωλειών εμφανίζουν οι μετοχές των Πειραιώς (-10%), ΔΕΗ (-10,3%), Ελβαλχαλκόρ (-11,6%) και Alpha Bank (-14,1%).

Οι τέσσερις μετοχές είχαν θετικές αποδόσεις ως τις 27 Ιουλίου με κέρδη από 27% έως 121%. Στον αντίποδα των αποδόσεων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης Helleniq Energy και ΟΤΕ στο διάστημα αυτό έδειξαν μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα κερδίζοντας 0,1%. Τόσο ο ΟΤΕ, όσο και η Helleniq Energy δεν είχαν ακολουθήσει το ράλι της αγοράς εμφανίζοντας αποδόσεις -1,8% και 4,1% αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΥΔΑΠ η οποία δεν ακολουθεί τη φετινή ανοδική δυναμική.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε γενικές γραμμές υπάρχει μια «δικαιοσύνη» στην κατανομή των αποδόσεων: Αυτοί που ανέβηκαν πολύ από την αρχή της χρονιάς υπέστησαν τις συνέπειες της διόρθωσης, όσοι δεν ακολούθησαν είχαν σχετικά ελεγχόμενη συμπεριφορά στις τέσσερις πτωτικές εβδομάδες. 

Εκεί που ωστόσο διαφοροποιείται πολύ η εικόνα είναι στα λεγόμενα «μικρά» χαρτιά. Για 17 εισηγμένες που είχαν κεφαλαιοποίηση από 2,5 έως 100 εκατ. ευρώ η διόρθωση της αγοράς πέρασε και δεν ακούμπησε. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι για τρεις εταιρίες (Δομική, Ξυλεμπορία, Εκτέρ) που διέπρεψαν αυτήν την περίοδο, η απόδοση από την αρχή του έτους ξεπέρασε το 100%.

Η άνοδος δεν περιορίστηκε μόνο στις μικρές του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά διέτρεξε και άλλα τμήματα του ξεχασμένου ταμπλό της αγοράς. Το τι έχουν να πουν οι εταιρίες αυτές μπορεί να το μάθουμε στο μέλλον, ωστόσο με τη χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά έδειξαν ότι πλέον έχει αφυπνιστεί και ένα λιγότερο θεσμικό τμήμα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αυτό ήταν ένα από τα ζητούμενα στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, όχι βέβαια η κόντρα κίνηση στην πτώση της αγοράς, αλλά η συναλλακτική αφύπνιση εταιριών που είχαν ή έχουν προϋποθέσεις να αυτονομηθούν με λόγους που ξεκινούν από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. 

Το αν και κατά πόσο θα δικαιολογηθεί η αισιοδοξία της Αγοράς θα το δείξει το μέλλον από τις επιχειρηματικές επιδόσεις των εταιριών. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτό το γκρουπ μετοχών οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να προσέρχονται με την απαραίτητη εγρήγορση και τα κατάλληλα αντανακλαστικά. Γιατί καλή μεν η αφύπνιση, αλλά όταν το ταμπλό «στεγνώνει» η ιστορία έχει δείξει ότι η χειμερία νάρκη μπορεί να διαρκέσει αν όχι χρόνια, σίγουρα πολλούς μήνες συναλλακτικής απραξίας. 

Ποιες μετοχές πήγαν ανάποδα στην τάση από τις 28 Ιουλίου (απόδοση >10%)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή