Xρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδισαν στα σημεία οι αγοραστές

Xρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδισαν στα σημεία οι αγοραστές

Από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, χαρακτηρίστηκε η σημερινή κίνηση του γενικού δείκτη, καθώς ήταν περισσότερο από εμφανής η υφιστάμενη νευρικότητα και οι αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών, με πεδίο αντιπαράθεσης τις 1.700 μονάδες.

Σαφώς επηρεασμένο το Χ.Α. από τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και από την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Έτσι, παρά το ανοδικό ξεκίνημα και την προσέγγιση των 1.708 μονάδων (υψηλό 14 ετών – Φεβρουάριος 2011), το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο άλλαξε μετά τις 11.30, με τον γενικό δείκτη να αλλάζει συνεχώς πρόσημα και με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι κάθε διόρθωση είναι λελογισμένη και απόλυτα αναμενόμενη. Όπως είναι λογικό, η εγχώρια αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τα επίπεδα που είχε να δει από τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε αρκετά χαρτοφυλάκια να «περάσουν από το ταμείο» και να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους.

Γενικότερα, όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα, η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς  αύριο θα λάβει χώρα το πρώτο triple witching του 2025 (τριπλή λήξη παραγώγων). Ωστόσο, στην παρούσα φάση και με το ανοδικό σκέλος που έχει τρέξει η Λεωφόρος Αθηνών αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα λάβουν χώρα και οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE-Russel.

Από την άλλη και αν συνεχιστούν οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση των αγοραστών που θα ψάξουν να πάρουν θέσεις, σε μία αγορά που δείχνει πως, ανεξάρτητα των βραχύβιων διορθώσεων, όχι μόνο δεν χάνει τη δυναμική της, αλλά διατηρεί και υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε εξέλιξη έως και την Παρασκευή 21 Μαρτίου η δημόσια προσφορά της Φάις Συμμετοχών, με το καμπανάκι για την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών να χτυπήσει στις 27 Μαρτίου και με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον από ιδιώτες και θεσμικούς.

Τεχνικά, οι 1.717 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση για τον γενικό δείκτη, ενώ μένει να φανεί αν θα διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Η Goldman Sachs προχωρά σε αναθεώρηση του στόχου της για τον γενικό δείκτη στο χρηματιστήριο Αθηνών, στις 1.700 μονάδες, από 1.475 μονάδες προηγουμένως μετά την πορεία της ελληνικής αγοράς από τις αρχές του έτους. Η σύσταση παραμένει «marketweight».

Η Alpha Bank παραμένει κορυφαία επιλογή, με τους αναλυτές της OPTIMA BANK να αναβαθμίζουν την τιμή-στόχο, για το 2025, στα 2,75 ευρώ ανά μετοχή, από προηγούμενη εκτίμηση 2,55 ευρώ. Οι νέες εκτιμήσεις διαμορφώνονται ως εξής: Καθαρά κέρδη 2025: 840 εκατ. ευρώ. Καθαρά κέρδη 2026: 922 εκατ. ευρώ. Καθαρά κέρδη 2027: 1,0 δισ. ευρώ.  

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.707,51 (+0,37%) και 1.689,89 μονάδων (-0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.702,82 μονάδες (+0,09%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 226 εκατ., από τα οποία τα 17 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη  οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,81%), ΔΑΑ (+1,47%), ΕΛΧΑ (+1,35%), ΟΠΑΠ (+2,68%), Σαράντης (+1,75%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι AKTR (-1,10%), Lamda Development (-1,18%), Jumbo (-1,71%), TITC (-1,08%) και Ελλάκτωρ (-3,31%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, Realcons (+4,27%), Unibios (+1,99%), ACAG (+1,67%), Λάμψα (+1,66%).