Xρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 10% ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος

Xρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 10% ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος

Με μικρές διακυμάνσεις κινήθηκε και σήμερα το χρηματιστήριο, προσπαθώντας να απορροφήσει τις πιέσεις από την εύλογη κατοχύρωση κερδών που παρατηρείται σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές αναφέρονται σε πιθανή, εκτενέστερη, διόρθωση σε δείκτες και επιμέρους μετοχές, κάτι για το οποίο προϊδεάζει και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι οι σημερινές απώλειες του γενικού δείκτη θα ήταν μεγαλύτερες, αν δεν συνέχιζε να υπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος, ενώ άξιες αναφοράς είναι και οι υψηλές συναλλαγές που έλαβαν χώρα στις τελικές δημοπρασίες, χωρίς να είναι προγραμματισμένο κάποιο rebalancing.

Σύμφωνα με αναλυτές, «ο επόμενος ανοδικός διαγραμματικός στόχος του γενικού δείκτη εντοπίζεται στις 1.037 - 1.040 μονάδες, που χρονολογούνται στο έτος 2014. Εντούτοις, η βαρύτητά του εν λόγω εμποδίου περιορίζεται λόγω του ότι στην οκταετία που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν αλλάξει, οι αποπληθωρισμένες τιμές είναι εντελώς διαφορετικές, οι σταθμίσεις υπολογισμού του δείκτη έχουν μεταβληθεί, Α.Μ.Κ. έχουν ολοκληρωθεί κ.ο.κ.».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «εν μέσω επιχειρηματικής κινητικότητας και διαρκών αναβαθμίσεων από τους ξένους οίκους, η αγορά συνεχίζει το ‘rotation’ στους ημερήσιους πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καταφέρνοντας να βρίσκει νέα ‘καύσιμα’ στο momentum, μολονότι έχει φτάσει σε τεχνικές υπερβολές και σε υπεραγορασμένες ζώνες που νομοτελειακά, κάποια στιγμή, θα φέρουν διόρθωση ώστε να ‘χωνευτούν’ τα νέα επίπεδα τιμών, να κλείσουν τα τεχνικά «κενά» σε δείκτες και μετοχές, να υπάρξει αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και πιθανή είσοδος νέων παικτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έως τώρα δυναμική της αγοράς έχει αιφνιδιάσει και τους πλέον αισιόδοξους, που σε καμιά περίπτωση δεν περίμεναν μία τέτοια εικόνα στο Χ.Α., κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και με τις ευρωπαϊκές αγορές ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

Γνώμονας για την εγχώρια αγορά θα παραμείνουν οι επιχειρηματικές διεργασίες – εξελίξεις, τα οικονομικά αποτελέσματα και οι δοκιμασμένες αντοχές των εισηγμένων να ανταπεξέλθουν της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και του υπέρβαρου ενεργειακού κόστους.

Εν τω μεταξύ, τις προβλέψεις της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς για τη φετινή χρονιά, έσπευσαν να τιμολογήσουν οι ξένοι οίκοι.

Η Morgan Stanley δίνει σύσταση «overweight« για τη μετοχή με την τιμή - στόχο να βρίσκεται στα 2,24 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank έχει σύσταση «hold» με την τιμή - στόχο στα 1,8 ευρώ.

Η Axia δίνει στη μετοχή σύσταση «buy» και βάζει την τιμή - στόχο στα 2,5 ευρώ.

Σε «Β», από «Β-» αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς η Fitch, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας την Παρασκευή και την αναβάθμιση του rating για Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. “Το outlook της αξιολόγησης παραμένει θετικό” σημειώνει ο οίκος.

Από την άλλη, η προσδοκία της NBG Sec. για φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, παρέχουν αμφότερα την απαραίτητη αφήγηση για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς.

Η ΑΧΕ, μετά το ράλι που έχουν σημειώσει οι ελληνικές μετοχές από τις αρχές του έτους, παραμένει πιο επιφυλακτική για τις προοπτικές τους στους υπόλοιπους λίγους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς η παγκόσμια μακροοικονομική προοπτική (εξέλιξη πληθωρισμού, αντίδραση της κεντρικής τράπεζας και γεωπολιτική) παραμένει αβέβαιη. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές που δίνουν μερίσματα, με πιο ανθεκτικούς ισολογισμούς που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.

Διατηρεί στις κορυφαίες επιλογές της τους ΟΤΕ (τιμή – στόχος 17,90 ευρώ), ΟΠΑΠ (τιμή – στόχος 15,90 ευρώ), Jumbo (τιμή – στόχος 18,60 ευρώ), Μυτιληναίο (τιμή – στόχος 31,20 ευρώ), Autohellas (τιμή – στόχος 12,80 ευρώ), Cenergy Holdings (τιμή – στόχος 4,00 ευρώ) και Τράπεζα Πειραιώς (τιμή – στόχος 2,35 ευρώ).

Η Piraeus Sec. επιλέγει για το 2023 τους τίτλους των Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και TITC.

Για την Jumbo αυξάνει την τιμή - στόχο στα 21,50 ευρώ ανά μετοχή (από 19,50 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως).

Για τη Motor Oil, διατηρεί την τρέχουσα τιμή - στόχο των 25,70 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης για μια παρατεταμένη περίοδο που συνεπάγεται το ισχυρό ξεκίνημα του έτους και το μεταβατικό σχέδιο ύψους €4 δισ. που περιλαμβάνεται μόνο εν μέρει στις εκτιμήσεις της, υποδηλώνουν σημαντική άνοδο στην αποτίμηση.

Για τη Μυτιληναίος, η τρέχουσα τιμή - στόχος διαμορφώνεται στα 26,30 ευρώ. Ο νέος καταλύτης για τη μετοχή στο μέλλον θα πρέπει να είναι η πεποίθηση της αγοράς ότι το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο υποστηρίζει σταθερή αύξηση κερδών με σταθερό ισολογισμό και υγιή μερισματική απόδοση τουλάχιστον 5%.

Για τον ΟΠΑΠ διατηρεί την τιμή - στόχο στα 16,80 ευρώ ανά μετοχή.

Προσθέτει τη ΔΕΗ στη λίστα των κορυφαίων επιλογών με τιμή - στόχο στα 15 ευρώ, λόγω του μεγάλου discount αποτίμησης σε σχέση με τους ευρωπαίους ομολόγους της.

Προσθέτει την Titan Cement International στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές, ενώ αυξάνει την τιμή - στόχο στα 19,00 ευρώ ανά μετοχή (από 17,30 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως) για να ενσωματώσει την επιτυχή εφαρμογή των αυξήσεων των τιμών το 2022.

Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 755,86 (-0,49%) και 778,78 μονάδων (+2,53%) και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 773,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,81% και μηνιαία κέρδη 20,72%.

Μεταξύ 1.028,58 (+0,37%) και 1,017,96 μονάδων (-0,66%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.022,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19% και μηναία κέρδη 10%.

Ο τζίρος στα 157 εκατ., από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΑΛΦΑ (+2,39%), ΕΥΡΩΒ (+3,20%), ΑΡΑΙΓ (+1,72%), ΚΟΥΕΣ (+1,54%), ΛΑΜΔΑ (+2,28%), ΣΑΡ (+5,48%) και TITC (+1,25%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΔΕΗ (-1,35%), ΕΛΧΑ (-1,70%), ΜΟΗ (-1,23%), ΜΠΕΛΑ (-2,89%), ΜΥΤΙΛ (-3,27%), ΟΠΑΠ (-1,29%), ΟΤΕ (-3,15%) και ΤΕΝΕΡΓ (-2,15%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΜΙΓ (+14,44%), ΕΝΤΕΡ (+5,60%), ΚΛΜ (+5,08%) και ΕΛΙΝ (+3,26%).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.