Η αναζήτηση της λύσης της επόμενης ημέρας για τη Λωρίδα της Γάζας είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο σήμερα στη παγκόσμια πολιτική σκηνή. Το Ισραήλ έχει θέσει σαν στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς. Το ίδιο επιθυμούν πλέον εμμέσως πλην σαφώς και οι περισσότερες κυβερνήσεις της περιοχής, που αντιλαμβάνονται ότι ένας θύλακας φανατισμού και τρομοκρατίας αποτελεί μεγάλο κίνδυνο στα πλαίσια της νέας εποχής που έχει ανατείλει για τον αραβικό κόσμο. Την εποχή της «εκδυτικοποίησης» των χωρών της αραβικής χερσονήσου, της τεχνολογικής έκρηξης, της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα και της προσέλκυσης «ανθρώπινου επιστημονικού κεφαλαίου υψηλής καλίμπρας».
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Ιράν, που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ μέσω αντιπροσώπων. Και αυτοί οι αντιπρόσωποι δεν είναι άλλοι από την Χαμάς, την Χεζμπολάχ, την Ισλαμική Τζιχάντ, τους Χούτι της Υεμένης και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Συρία και στο Ιράκ που ελέγχονται από τους Φρουρούς της Ιρανικής επανάστασης.
Είναι δεδομένο ότι η Χαμάς, δεν θα αποτελεί πολιτικό παράγοντα την επόμενη ημέρα, όποιο σενάριο ειρήνευσης και να επιλεγεί. Μπορεί οι Παλαιστίνιοι στην πλειοψηφία τους να επιθυμούν την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής όχθης να την αναλάβει το πολιτικό τμήμα της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ο διεθνής παράγοντας δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο. Ειδικά το Ισραήλ που έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος με εκατοντάδες άμαχους και στρατιώτες, από τις παρανοϊκές επιλογές της Χαμάς.
Ωστόσο σιγά σιγά η Φατάχ, η επίσημη Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και η Χαμάς σχεδιάζουν να προτείνουν μια διαφορετική λύση. Κι αυτή η λύση ακούει στο όνομα Μαρουάν Μπαργκουτί, τον οποίον χαρακτηρίζουν σαν τον «Παλαιστίνιο Νέλσον Μαντέλα». Μάλιστα, επιχειρείται ο Μπαργκουτί να ενταχθεί άμεσα στη λίστα των ονομάτων των Παλαιστινίων τρομοκρατών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές και οι οποίοι θα ανταλλαγούν σε επόμενη φάση, με τους ομήρους που έχει στα χέρια της η Χαμάς.
Το όνομα του Μαρουάν Μπαργκουτί, εμφανίζεται συχνά στο προσκήνιο όταν εξελίσσονται ενδοπαλαιστινιακές διαμάχες και όταν ανοίγει το μέτωπο των Παλαιστινίων με το Ισραήλ. Ποιος είναι ο Μπαρκουτί; Έχει καμία σχέση με την προσωπικότητα του πρώην ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα;
Ο Μαρουάν Χασίμπ Ιμπραήμ Μπαργκουτί, που βρίσκεται στις φυλακές μετά τη σύλληψη του από τον IDF στη Ραμάλα το 2002, ήταν ηγετικό στέλεχος της Πρώτης και Δεύτερης Ιντιφάντας. Και μάλιστα το Νοέμβριο του 2014 είχε κηρύξει μέσα από τις φυλακές την έναρξη της Τρίτης Ιντιφάντας κατά του Ισραήλ. Είχε διατελέσει αρχηγός της Τανζίμ, της παραστρατιωτικής οργάνωσης της Φατάχ. Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντας είχε διατελέσει ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μπριγάδες των Μαρτύρων Αλ-Άκσα», σχεδιάζοντας και συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις κατά αμάχων στο έδαφος του Ισραήλ.
Όταν ήταν γενικός γραμματέας της Φατάχ στη Δυτική Όχθη είχε ασκήσει δριμεία κριτική για διαφθορά και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του αρχηγού της, Γιάσερ Αραφάτ.
Μετά τη σύλληψη του είχε κατηγορηθεί για 33 επιθέσεις με 21 νεκρούς. Τον Μάιο του 2004 καταδικάστηκε για 3 επιθέσεις με 5 νεκρούς. Μεταξύ των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκε, ήταν ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της δολοφονίας του Έλληνα μοναχού Πατέρα Γερμανού (Γεωργίου Τσιμπουκτσάκη) το 2001.
Το 2021 επιθυμούσε να συμμετάσχει μέσα από τις φυλακές, στις εκλογές της Δυτικής Όχθης για την ανάληψη της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, ωστόσο οι εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά.
Ο Μπαργκουτί, είναι υπέρ της σύγκλισης της Φατάχ με τη Χαμάς και για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα να προτείνεται σήμερα σαν ένας ηγέτης που θα μπορούσε να συνενώσει τις αντιθέσεις και να κυβερνήσει τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Και δεν είναι τυχαίο ότι στις 8 Δεκεμβρίου 2023, που ήταν η επέτειος της έναρξης της Πρώτης Ιντιφάντας, είχε καλέσει τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης να μην παρακολουθούν στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας σαν απλοί θεατές, αλλά να ενταχθούν στη παραστρατιωτική ομάδα «Σαμπίμπα», να επιτεθούν σε στόχους του Ισραήλ και να γίνουν μάρτυρες για χάρη του προφήτη.
Είναι προφανές ότι ο Μπαργκουτί ουδεμία ιδεολογική ή άλλη σχέση έχει με τον πρώην ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και τους αγώνες που είχε δώσει κατά του απαρτχάιντ. Μπορεί να είναι η μόνη πολιτική λύση που έχει να παρουσιάσει η ριζοσπαστική παλαιστινιακή πτέρυγα που αντιτίθεται στην επίσημη Παλαιστινιακή Αρχή και υιοθετεί όλη την ατζέντα της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς. Αυτό όμως δεν αρκεί για να προκριθεί η λύση Μπαρκουντί, για τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, μετά την λήξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ.
Διότι δεν μπορεί ένας τρομοκράτης και δολοφόνος να αναλάβει πολιτικό ρόλο, την επόμενη ημέρα μετά τις εκκαθαρίσεις του Ισραηλινού στρατού.