Γιατί το Bitcoin «έσπασε» τα 30 χιλ. δολάρια

Γιατί το Bitcoin «έσπασε» τα 30 χιλ. δολάρια

Παρά τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, το bitcoin, έσπασε ξανά το φράγμα το επίπεδο των 30.000 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Είναι η δεύτερη φορά για το 2023 που επιχειρεί να σπάσει το επίπεδο των 30.000 δολαρίων, εν μέσω ανακοινώσεων και φημών για την ενασχόληση του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος (TradFi) στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin έχει κερδίσει περισσότερο από 10% τις τελευταίες 24 ώρες, δημιουργώντας ξανά ενθουσιασμό στις αγορές κρυπτονομισμάτων σε μια στιγμή που το αφήγημα κατακλυζόταν από αρνητικές ειδήσεις. 

Το ράλι φαινομενικά οδηγείται από νέα, όπως οι αιτήσεις των BlackRock, Invesco και WisdomTree, που υπέβαλαν αίτηση για έγκριση ενός spot bitcoin ETF. Αντίστοιχα ξεκίνησε και η λειτουργία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων EDX, το οποίο υποστηρίζεται από την Fidelity Digital Assets, την Charles Schwab και την Citadel Securities και θα προσφέρει τέσσερα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων bitcoin,ether, bitcoin cash και litecoin.

Το Bitcoin cash (BHC) έχει επίσης ράλι μετά τις παραπάνω ειδήσεις, κερδίζοντας 25%. Άλλες εξελίξεις περιλαμβάνουν την αίτηση για άδεια θεματοφύλακα κρυπτονομισμάτων από την Deutsche Bank. Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν φαίνεται να αποθαρρύνονται από μια ρυθμιστική καταστολή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αλλά και άλλες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως. 

Το ράλι της τιμή ήρθε λίγο αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε ότι τα stablecoins είναι χρήματα και ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να παίξει ρόλο στην έγκριση της έκδοσής τους. Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, φαινόταν να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ψηφίσει νέα νομοσχέδια με στόχο τη δημιουργία μιας σαφέστερης διαδρομής για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.  

Αντίστοιχα έχει αυξηθεί και ο αριθμός συναλλαγών στο δίκτυο του Bitcoin, όπου σημειώθηκαν 385.000 συναλλαγές στις 14 Ιουνίου σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε 435.000 στις 20 Ιουνίου

Η επικράτηση του Bitcoin έναντι του συνόλου κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε σταθερά όλο τον Ιούνιο. 

Ωστόσο στην αγορά υπάρχουν και άλλοι αναλυτέςπου βλέπουν άλλα δεδομένα που μπορεί να εξηγούν την απότομη αύξηση στην τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin. Ο Ki Young Ju, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δεδομένων CryptoQuant συσχετίζει την άνοδο με τη ρευστότητα που δόθηκε στην αγορά μέσω καταθέσεων ύψους $1δις από το stablecoin TUSD.

Το 1 δισεκατομμύριο δολάρια εγχέονται στην αγορά του Bitcoin χρησιμοποιώντας το $TUSD που βασίζεται στο TRON στο Binance. Κεφάλαια ύψους 1 δις. $ TUSD(TRC20) κατατέθηκαν στο ανταλλακτήριο Binance πριν από μια εβδομάδα. Το 91% της συνολικής προσφοράς TUSD στο blockchain TRON βρίσκεται στο Binance. 

Το ζεύγος BTC/TUSD δείχνει τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στο ανταλλακτήριο Binance. 

Το Binance ανακοίνωσε μηδενικά τέλη συναλλαγών για όλα τα ζεύγη συναλλαγών του trueUSD (TUSD). Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να ανταλλάσσουν τα stablecoins χωρίς χρέωση κατά τη διάρκεια της περιόδου προσφοράς. Το TUSD είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση stablecoin συνδεδεμένο με το δολάριο, παλαιότερα γνωστό ως TrustToken.

Το 2020, μια σχεδόν άγνωστη στο επενδυτικό εταιρεία, η Techteryx εξαγόρασε την εταιρεία. Δημοσιεύματα του τύπου υποστηρίζουν ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του δικτύου Tron, Justin Sun,  βρίσκεται πίσω από το TUSD.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί για το TUSD. Οι αυτοματοποιημένες οικονομικές βεβαιώσεις για το TrueUSD έχουν τεθεί σε παύση. Το σύστημα λειτουργίας  εμφανίζει μήνυμα λάθος «Balances ripcord» που ενεργοποιείται από προσωρινές ανισορροπίες που παρατηρούνται σε κανονικές λειτουργίες (όπως κεφάλαια υπό μεταφορά ή διαχείριση νέου τραπεζικού λογαριασμού που δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο σύστημα).

Ωστόσο, το Ripcord μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί λόγω πραγματικής ανισορροπίας των υποχρεώσεων και των αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζουν την έκδοση νέων κρυπτονομισμάτων. Οι βεβαιώσεις σε πραγματικό χρόνο για το TrueUSD παρέχονταν προηγουμένως από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Armamino LLP πριν αποχωρήσει από τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία Network που έχει αναλάβει πλέον την υποστήριξη των οικονομικών αναφορών ιδρύθηκε από πρώην ελεγκτές Armamino.

Το TrueUSD χρειάστηκε να διακόψει τις εξαργυρώσεις και την έκδοση νέων κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με το θεματοφύλακα Prime Trust, ενώ η Prime Trust φέρεται να έχει συμφωνήσει κατ' αρχήν σε εξαγορά από την BitGo. Η TrueUSD έχει ανακοινώσει ότι υποστηρίζονται άλλοι τρόποι έκδοσης και εξαργύρωσης.

Στις πιο πρόσφατες οικονομικές βεβαιώσεις του, το TrueUSD λέει ότι τα κεφάλαια διατηρούνται σε:

  • Ομοσπονδιακά ασφαλισμένα ιδρύματα καταθέσεων των ΗΠΑ.
  • Ένα τραπεζικό ίδρυμα στο Χονγκ Κονγκ 
  • Ένα τραπεζικό ίδρυμα στις Μπαχάμες 
  • Ένα θεματοφύλακα περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία