Η αβεβαιότητα «σκοτώνει» τα crypto
Shutterstock
Shutterstock

Η αβεβαιότητα «σκοτώνει» τα crypto

«Μαύρο» τριήμερο ήταν αυτό που πέρασε για την αγορά των crypto με το bitcoin να σημειώνει πτώση έως και άνω του 12%, φτάνοντας κάποια στιγμή να χάνει το σύνολο των κερδών του 2025. Το πλήγμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο για το ethereum με τις απώλειες να αγγίζουν το 32%, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα μικρότερων κρυπτονομισμάτων. Οι αγορές κινούνται πλέον και… επισήμως στον ρυθμό των δασμών.

Αυτό φάνηκε τόσο στο sell-off που έλαβε χώρα σε ολόκληρο το φάσμα των επενδύσεων που επηρεάζονται από την απότομη άνοδο της αβεβαιότητας, όσο και από τη σχετική ανάκαμψη των αγορών όταν έγινε γνωστό ότι η επιβολή δασμών στα μεξικανικά προϊόντα «παγώνει» για ένα μήνα. 

Ειδικά τα crypto βλέπουμε ότι λειτουργούν ως «βαρόμετρο κινδύνου» σε περιόδους έντονων αναταράξεων, εμφανίζοντας ακραία μεταβλητότητα. Υπενθυμίζεται ότι το bitcoin είδε την τιμή του να εκτινάσσεται και να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από τα 109.000 δολάρια στις 20 Ιανουαρίου, λόγω των προσδοκιών για πιο φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα πολιτικές από τον Τραμπ. 

Στις συναλλαγές της Δευτέρας λίγο έλειψε να χάσει ακόμα και το επίπεδο των 90.000 δολαρίων για να ανακάμψει στην πορεία, δοκιμάζοντας να επιστρέψει στα 100.000 δολάρια, όταν το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η βελτίωση αντικατοπτρίστηκε και στις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων. Από τις πρωινές απώλειες άνω του 2% στην Ασία, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση περίπου 1,2%, ενώ ακόμα μικρότερες ήταν οι απώλειες της Wall.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι τα crypto συνεχίζουν να δείχνουν υπερβολικά ευάλωτα κάθε φορά που ο φόβος αυξάνεται. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι διαπραγματεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (που συνεπάγεται ότι οι επενδυτές άρχισαν από τα crypto το sell-off όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς το Σάββατο), έχουμε την εικόνα για την «καταιγίδα» που τα έπληξε. Παρά το γεγονός ότι τα crypto εισήλθαν από πέρσι στις συμβατικές αγορές και ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές κεφαλαίων και από θεσμικούς επενδυτές, συνεχίζουν να θεωρούνται asset υψηλού έως ακραίου κινδύνου. 

Που συνεπάγεται πως κάθε φορά που το κλίμα επιδεινώνεται στις αγορές, κάθε φορά που μία εστία αβεβαιότητας σαρώνει την επικαιρότητα, οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις ψηφιακών νομισμάτων. Και λέμε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θεωρούνται risky asset διότι πολλοί ερασιτέχνες επενδυτές παρασύρονται και πιστεύουν ότι μέσω των crypto μπορούν να πετύχουν γρήγορο και εύκολο κέρδος.  

Υπάρχουν, βέβαια και οι αναλυτές που πιστεύουν ότι ενώ η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα είναι αναπόφευκτη, όταν λαμβάνει χώρα μία εξέλιξη τόσο σημαντική όσο οι νέοι δασμοί του Τραμπ, η μακροπρόθεσμη πορεία των ψηφιακών assets επηρεάζεται από πιο διαρθρωτικές τάσεις και όχι από μεμονωμένα συμβάντα. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η αγορά των crypto έχει ξεπεράσει και άλλες μεγάλες αναταράξεις και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται καθώς αλλάζει το σκηνικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, όπως και με κάθε άλλο asset που εμφανίζει ακραία μεταβλητότητα. Αναλυτές της Bernstein σημειώνουν ότι οι νέοι δασμοί ενισχύουν το δολάριο και τις πληθωριστικές προσδοκίες, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα να μειώσει σύντομα η Fed τα επιτόκια. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας παγκοσμίως και ασκεί πιέσεις στα assets υψηλού κινδύνου, όπως τα crypto. Το κλίμα μπορεί να… βαρύνει ακόμα περισσότερο στο σενάριο που η νέα πραγματικότητα των δασμών ενισχύσει τις ανησυχίες για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο Τραμπ θα έκανε πράξη την «απειλή» των δασμών. Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2024, οι επενδυτές γνωρίζουν την πρόθεσή του να επιβάλλει νέους δασμούς σε χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό και ο Καναδάς. Καλώς ήλθατε στη νέα φάση του εμπορικού πολέμου που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη Βόρεια Αμερική. Το περασμένο Σάββατο, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό, με εξαίρεση τις εισαγωγές ενέργειας από τον Καναδά, στις οποίες θα επιβληθούν δασμοί 10%. Επιβάλλονται επίσης δασμοί 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε με επιπλέον δασμούς στην περίπτωση που οι χώρες αυτές προχωρήσουν σε αντίποινα, ενώ αργότερα ανακοίνωσε ότι παγώνει η επιβολή δασμών σε μεξικανικά προϊόντα για ένα μήνα. Τα αντίποινα πάντως ξεκίνησαν, με τον Καναδά να επιβάλλει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα με τζίρο 155 δισ. δολάρια (από χυμούς πορτοκαλιού μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων), σταδιακά σε διάστημα τριών εβδομάδων. Και η Κίνα ετοιμάζεται να απαντήσει έμπρακτα, χαρακτηρίζοντας τους αμερικανικούς δασμούς ως σοβαρή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου.