Υπήρξε μια εποχή που η σχέση του Solana με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Sam Bankman-Fried δημιουργούσε μια θετική αλληλεπίδραση τονώνοντας τη χρηματοδότηση των startups που έχτιζαν τις εφαρμογές τους πάνω στο δίκτυο, παρέχοντας ρευστότητα, και δημιουργώντας ένα ταχέως οικοσύστημα που δημιουργούσε τις υποδομές για να ανταγωνιστεί το Ethereum, Binance Smart Chain και το Tron.
Πλέον ο συσχετισμός δημιουργεί αρνητική απόρροια. Τα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας DeFi στο Solana, έχουν πληγεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο blockchain δίκτυο από την κατάρρευση του FTX.
Ενώ το Solana ήταν σε τροχιά να είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων blockchain δικτύων -με βάση τους χρήστες και τα κεφάλαια σε αυτό- τώρα υπομένει την πιο σημαντική δοκιμασία της διετούς λειτουργίας του. Το συνολικό Total Locked Value, δηλαδή μια από τις σημαντικότερες μονάδες μεγέθους για τη ρευστότητα και απήχηση των πρωτοκολλων αποκεντρωμένης οικονομίας, έχει πέσει σχεδόν 70% στο Solana από τις 7 Νοεμβρίου, σε μόλις 303 εκατομμύρια δολάρια και το κρυπτονόμισμα $SOL έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του τις τελευταίες επτά ημέρες σε σύγκριση με την πτώση 7% που αντιμετωπίζει το Ether.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ισχυρών δεσμών του δικτύου με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX και το hedge fund Alameda Research, το οποίο επένδυσε στρατηγικά σε τουλάχιστον εννέα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας στο Solana από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022.
Το Solana πλέον βρίσκεται στην 11η θέση με βάση το Total Locked Value.
Ο Raj Gokal, συνιδρυτής και COO του Solana Labs, προσπάθησε να συγκεντρώσει υποστήριξη για το δίκτυό. «Αυτή η κρίσιμη στιγμή για το οικοσύστημα Σολάνα είναι τόσο δύσκολη όσο το προηγούμενο bear market. Η διαφορά είναι ότι είμαστε 10 φορές περισσότεροι από εμάς για να συνεισφέρουμε αυτή τη φορά. Την επόμενη φορά, θα υπάρχουν 10 φορές περισσότεροι. Και κάθε φορά, είμαστε πιο δυνατοί. τα θεμελιώδη είναι καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τα κρυπτονομίσματα γενικά» ανέφερε ο ίδιος.
Στις 9 Νοεμβρίου, ο Anatoly Yakovenko, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Solana Labs, έγραψε στο Twitter ότι έχει μάθει τα μαθήματα από τη συντριβή της αγοράς κρυπτονομισμάτων του 2018 και διατηρεί κεφάλαια για να διατηρήσει την ομάδα για τουλάχιστον 30 μήνες χωρίς να προβεί σε νέες πωλήσεις κρυπτονομισμάτων.
Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance, ανέστειλε προσωρινά τις καταθέσεις για τα USDC και USDT στο blockchain Solana χωρίς καμία εξήγηση. Έπειτα από κάποιες ώρες οι καταθέσεις για USDT έγιναν ξανά διαθέσιμες στο επενδυτικό κοινό. Το OKX, ένα άλλο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ότι δεν θα προσφέρει πλέον την δυνατότητα καταθέσεων USDC και το USDT στο δίκτυο Solana.
Αντίστοιχα μειώνονται και τα κρυπτονομίσματα που έχουν κλειδωθεί στο συμβόλαιο staking/ διακυβέρνησης του δικτύου. Στις 10 Νοεμβρίου, που τέλειωσε το epoch 370 (περίοδος όπου μπορείς να ξεκλειδώσεις τα κρυπτονομίσματα από το έξυπνο συμβόλαιο), έδειξε πως επενδυτές ακύρωσαν την διαδικασία staking με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σχεδόν 29,22 εκατομμύρια κρυπτονομίσματα SOL αφαιρέθηκαν από το staking του δικτύου, σύμφωνα με το Solana Compass. Συνολικά από τα epochs 370 έως 372 έχουν ξεκλειδωθεί περίπου 39 εκατομμύρια κρυπτονομίσματα SOL. Κάτι που μπορεί να δείχνει ότι οι επενδυτές θέλουν να τα έχουν άμεσα διαθέσιμα προς πώληση. Αυτό δείχνει ότι πολλοί επενδυτές SOL αποστρέφονται τον κίνδυνο.
Επτά από τα εννέα έργα στα οποία είχε επενδύσει στρατηγικά η Alameda ήταν αποκλειστικά για το blockchain Solana. Και ο Bankman-Fried επέλεξε να δημιουργήσει ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που ονομάζεται Serum στο Solana. Μετά την κυκλοφορία του, το Serum έγινε αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος Solana. Πολλά πρωτόκολλα βασισμένα στο Solana άρχισαν να το χρησιμοποιούν για την κύρια πηγή ρευστότητας τους.
Το Solana Foundation και το Solana Labs αποκάλυψαν ότι έχουν πουλήσει 58,08 εκατομμύρια κρυπτονομίσματα SOL στην Alameda Research και στο FTX, από το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της συνολικής προσφοράς των κρυπτονομισμάτων του Solana. Επιπλέον, το Ίδρυμα Solana δήλωσε ότι διαθέτει μετρητά/ισοδύναμα μετρητών, μετοχές στο FTX, κρυπτονομίσματα FTT ττου FTX και κρυπτονομίσματα SRM του Serum που είναι όλα δεσμευμένα στο ανταλλακτήριο FTX.
Επιπλέον, τα ψηφιακά κλειδιά για την αναβάθμιση του πρωτοκόλλου Serum το κατείχε το FTX. Ως εκ τούτου, για να μετριάσει οποιαδήποτε μελλοντική κακόβουλη ενέργεια, ο ανώνυμος προγραμματιστής του Solana με το ψευδώνυμο Mango Max συγκέντρωσε μια ομάδα προγραμματιστών Solana για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου δικτύου από τον ανοιχτό κώδικα του Serum. Το έργο έχει ήδη συγκεντρώσει υποστήριξη από πολλά πρωτόκολλα, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου δανεισμού Mango Markets.
Το FTX ήταν παράλληλα η εταιρεία που εξέδωσε τα wrapped κρυπτονομίσματα (ισοδύναμα) Bitcoin και το Ethereum στο Solana. Ωστόσο, από την κατάρρευση του FTX, το soBTC και το soETH έχουν χάσει το δεσμό τους και πλέον διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς του συνδεδεμένου κρυπτονομίσματος.
Η κατάρρευση του FTX ακολούθησε ακριβώς τη στιγμή που το Solana προσπαθούσε να επανέλθει στην κανονικότητα από μια σειρά προβλημάτων. Στις 2 Φεβρουαρίου, η γέφυρα σύνδεσης με άλλα δίκτυα, η Wormhole, δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με απώλεια 320 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, το Jump Crypto ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσουν και θα επιστρέψουν τα κεφάλαια των χρηστών. Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό περιστατικό διάσωσης σε αποκεντρωμένα πρωτόκολλα DeFi.
Στις 2 Μαΐου, το δίκτυο Solana ήταν εκτός λειτουργίας για επτά ώρες αφού τα bots κατέκλυσαν το δίκτυο για να δημιουργήσουν NFT. Ήταν μία από τις πολλές διακοπές που έχουν δημιουργηθεί. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, το Solana εξέπληξε ανακοινώνοντας σχέδια για την κατασκευή του Saga, ενός smartphone σχεδιασμένου για το οικοσύστημα Solana. Το κινητό δεν φαίνεται να τράβηξε το ενδιαφέρον των καταναλωτών με μόνο 6.545 παραγγελίες μέχρι σήμερα.
Η κεφαλαιοποίηση του Solana μειώθηκε περισσότερο από 63%, σε κάτι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και το κρυπτονόμισμα του δικτύου έχει υποχωρήσει από την πρώτη δεκάδα στην 17η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης κρυπτονομισμάτων.
Η επόμενη ημέρα για το Solana θα έχει ενδιαφέρον εάν το δίκτυο μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη του καθώς οι βασικοί χρηματοδότες του οικοσυστήματος πλέον δεν υπάρχουν.