Διαβάζουμε, κάθε φορά που έχουμε μεγάλες πυρκαγιές δασών, τις αναλύσεις διακεκριμένων δασολόγων που περιέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία, αν και είναι πάντοτε, λίγο-πολύ, τα ίδια. Έχει πλέον καταντήσει επετειακό ανάγνωσμα. Έχουμε περισσότερα αεροπλάνα και γενικότερα μηχανικά μέσα, συγκριτικά με άλλα κράτη. Έχουμε περισσότερα μέσα από όσα θα χρειαζόταν μια (πιο) αποτελεσματική πυρόσβεση. Τι δεν έχουμε; Δασική πολιτική, λένε οι δασολόγοι.
Μου προξενεί εντύπωση. Όχι τώρα, πολύ πριν την προ εικοσαετίας αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία προστατεύτηκε κατά τρόπο απόλυτο και, υποθέσαμε τότε, αποτελεσματικό, το Περιβάλλον. Κάποιος λόγος υπήρχε για να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες «προφύλαξης» των και παλαιότερα καιγομένων δασών από τα δασαρχεία στην Πυροσβεστική. Αν ξεσκονίσουμε τη μνήμη μας, όλο και κάτι θα θυμηθούμε. Αλλά αυτή είναι δουλειά του Κοινοβουλίου που ψηφίζει τις διατάξεις και όχι μιας ή δύο ιντερνετικών αναζητήσεων σε sites που αποσκοπούν στη διάδοση συγκεκριμένων επαγγελματικών (άρα οικονομικών) απόψεων. Σίγουρα βεβαίως χρειάζεται εξεταστική επιτροπή, μήπως και βγει κάποιο συμπέρασμα αν οι αλλαγές που έγιναν μετά το 1998 οδήγησαν σε καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα.
Βεβαίως, οι δασάρχες δουλεύουν με συγκεκριμένες αεροφωτογραφίες, που μπορείτε να τις βρείτε πλέον στο Εθνικό Κτηματολόγιο (gis.ktimanet.gr). Χρησιμοποιούνται συχνά για τον «βασανισμό» νομιμοφρόνων πολιτών, αφού οι μη νομιμόφρονες έχουν βρει άλλους τρόπους να συνεννοούνται με τα κατά τόπους αρχηγεία των δασικών. Πολύ απλούστερο είναι, και φαντάζομαι ότι ο κ. Κικίλιας θα το έχει κάνει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, να ζουμάρει κανείς στα google maps. Η εικόνα σε πείθει, αφού ακόμη και σήμερα, αξίζει πολλές περισσότερες από τις χίλιες λέξεις που χρησιμοποιούν οι έμπειροι δασολόγοι για να μας πείσουν να κλείσουμε τους πυροσβέστες στα ….στρατόπεδά τους, δηλαδή στον αστικό ιστό, και να αναθέσουμε σε αυτούς, στους δασολόγους, ξανά, ολόκληρη την εργολαβία.
Ειδικά ο Βασίλης Κικίλιας θα γνώριζε ήδη πολύ καλά την εικόνα της Ρόδου στο google maps με την προηγούμενη ιδιότητα του υπουργού Τουρισμού, αφού η συνεισφορά της μεγαλονήσου στο τουριστικό προϊόν είναι ιστορική, ευμεγέθης και καθοριστική. Όποιος κι αν ρίξει όμως μια ψηφιακή ματιά στη Ρόδο θα δυσκολευθεί να αναγνωρίσει τις αντιπυρικές ζώνες που θα είχε ανοίξει η δασική, τους πυροσβεστικούς κρουνούς που θα είχε συνδέσει με δίκτυα παροχής νερού η τοπική αυτοδιοίκηση, τις διανοίξεις αξόνων πρόσβασης που θα είχε χαράξει η περιφέρεια.
Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Οι δημόσιοι-κρατικοί λειτουργοί περνούν ατελείωτες ώρες σε διάφορες γραφειοκρατικές δουλειές (υποθέτω πως οι περισσότερες από αυτές είναι ιδιαίτερα «προσοδοφόρες» για το δημόσιο συμφέρον) και κατά τον ελεύθερο χρόνο τους τα δίνουν όλα στα εξειδικευμένα ιστολόγια. Αλλιώς κάτι από τα τρία πιο πάνω θα έδειχναν τα google maps. Όπως θα δείχνουν αύριο τη μαυρίλα των καμένων στον ταξιδιώτη που θα γκουγκλάρει την περιοχή πίσω από τα θέρετρα του πανέμορφου θαλασσινού μετώπου από την ιστορική Λίνδο μέχρι το Κιοτάρι. Τόσος πλούτος κι όμως τον άφησαν απροστάτευτο.
Σιγά μη φταίνε οι δασικοί που πληρώνονται για να τα φροντίζουν ή οι κάτοικοι που τα θυμούνται όταν οι φλόγες πλησιάζουν τα σπιτικά τους, όπως δείχνουν να κατανοούν οι εθελοντές που αν και κανείς δεν τους έδωσε σχέδιο και προστασία, ρίχνονται στη φωτιά. Είναι η ίδια φωτιά που κινδυνεύει να κάψει τις 34 μονάδες διαφορά που πήρε στη Ρόδο το κυβερνητικό κόμμα από την «αξιωματική αντιπολίτευση». Να δείτε που το ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) όταν θα του ζητήσετε να αναφέρει τι δεν πήγε καλά με τις πυρκαγιές, θα γράψει «Φταίνε τα Δάση».