Αν τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου των Pfizer-BioNtech παραμείνουν εντυπωσιακά και συνοδευτούν τις επόμενες εβδομάδες με την έγκριση τουλάχιστον 2-3 εμβολίων ακόμα-προκειμένου να είναι εφικτή η διανομή τους τουλάχιστον στο 25-30 % του πληθυσμού το 2021 και έως το 65% του πληθυσμού το 2022- τότε θα μπορούμε να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για το τέλος της υγειονομικής μας κρίσης.
Ταυτόχρονα και η οικονομία θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα τις ημέρες της πιο σκληρής ύφεσης από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ερώτημα για τους ανθρώπους των αγορών βέβαια είναι άλλο: Οι αγορές θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα τις μέρες της αποσύνδεσης τους από το οικονομικό γίγνεσθαι;
Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες ερωτήσεις, μια καταφατική απάντηση στην τελευταία δεν είναι και τόσο θετική για την επενδυτική κοινότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές από τον Μάρτιο και μετά επικεντρώθηκαν περισσότερο στην δημοσιονομική και νομισματική πλάτη από τις κυβερνήσεις και τις Κεντρικές Τράπεζες, παρά με το πόσες μονάδες από το παγκόσμιο ΑΕΠ αφαίρεσε ο Sars Cov-2 και πόσες θέσεις εργασίας εξαϋλωσε. Άλλωστε, με δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα της τάξης των 13+ τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι αγορές είχαν έναν εξαιρετικό αντιπερισπασμό και το έξυπνο χρήμα ένα ιδανικό καταφύγιο από το παγερό υπόγειο των αρνητικών επιτοκίων.
Η εξασθένηση της πανδημίας και η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε 12-24 μήνες στους πρότερους ρυθμούς, προφανώς και θα εξασθενήσει τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις και τα νομισματικά κίνητρα από τις Τράπεζες.
Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι που θα αποτιμηθεί στην αγορά των ομολόγων και των αγορών. Το πότε βέβαια παραμένει ο μεγάλος άγνωστος. Βλέπετε είναι πολύ νωρίς για μια άμεση αναπροσαρμογή. Οι τράπεζες δεν θα τραβήξουν άμεσα το χαλί ρευστότητας παρά μόνο όταν θα αρχίσει η οικονομία να ανακάμπτει δυναμικά. Από την άλλη, μια περίοδος χάριτος 2 ετών δεν θα ταίριαζε με τον προεξοφλητικό χαρακτήρα των αγορών.
Οι κεραίες λοιπόν πρέπει να ανέβουν και εφεξής κάθε ομιλία Κεντρικού Τραπεζίτη, θα αποτελεί πεδίο ενδελεχούς διερεύνησης του επίμαχου σημείου της έναρξης της ποσοτικής σύσφιξης και της απόσυρσης –σταδιακής πάντα- των μέτρων στήριξης και ...υποστήριξης.
Αν όλα πάνε κατ’ευχή λοιπόν, με την έγκριση των εμβολίων και τις δυνατότητες διανομής τους, το volatility των αγορών θα αρχίσει αργά και σταθερά να μετατοπίζεται από τις ανακοινώσεις των επιδημιολόγων, στις ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών.
Τι μπορεί να αλλάξει στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών
Για παράδειγμα, φανταστείτε την αντίδραση των αγορών αν η ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου δεν ανακοινώσει την επέκταση του Προγράμματος Πανδημίας από τα 1,35 τρισ. στα 2 τρισ. ευρώ.
Σενάριο όχι απίθανο, μιας και πολλά μέλη κάλλιστα θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου το καθιστούν μη απαραίτητο. Δύσκολα όμως θα είναι αποδεκτό από τις αγορές, που έχουν εθιστεί να παραλαμβάνουν ανά κύματα σημαντικά πακέτα ρευστότητας στους κόλπους τους.
Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά τους εθισμούς που έχουν προκαλέσει και θα φροντίσουν η απεξάρτηση να γίνει σταδιακά. Με τη σειρά τους όμως οι διεθνείς επενδυτές θα αρχίσουν να αποτιμούν το γεγονός ότι εμφανίζεται σιγά σιγά ένα χρονοδιάγραμμα ελέγχου της πανδημίας και το χρονοδιάγραμμα αυτό συνδέεται άρρηκτα με την απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης και ποσοτικής χαλάρωσης.
Γνωρίζουν όμως και κάτι άλλο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδόσεις παρά μόνο στους κόλπους των αγορών.
Το πιθανότερο λοιπόν για το εγγύς μέλλον είναι τα νέα για το εμβόλιο των Pfizer –BioNtech να πυροδοτήσουν ένα rotation από τους τίτλους που πρωταγωνίστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στους τίτλους που συνδέονται με την ανάκαμψη της οικονομίας και το αντίστροφο.
Η σκυτάλη ανάλογα τις εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου, θα αρχίσει να περνάει στους κλάδους που υπέστησαν την απόλυτη καθίζηση όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία, οι αερομεταφορές, η κρουαζιέρα, η ψυχαγωγία, η εστίαση, οι τράπεζες κ.α και θα επιστρέφει στις ψηφιακές πλατφόρμες, στους τεχνολογικούς κολοσσούς, κ.ο.κ κάθε φορά που ο SARS COV-2 θα μας δείχνει τα δόντια του μέχρι να καταφέρει η επιστήμη να να τον εξοβελίσει στο πυρ το εξώτερον.
Η αγορά των ομολόγων με τη σειρά της θα συντονιστεί απόλυτα με το χρονοδιάγραμμα που θα ορίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες όσον αφορά την απόσυρση της πλημμυρίδας ρευστότητας και της ανόδου των επιτοκίων.
Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό για τον κόσμο των αγορών. Αντίθετα οι επόμενοι μήνες μπορεί να αποδειχθούν μια ευτυχισμένη περίοδος για όσους αγαπάνε το trading και έχουν καλά αντανακλαστικά. Για τους υπόλοιπους, υπάρχουν πάντα οι αξίες «παντός καιρού» όπως των υποδομών, της πράσινης ενέργειας, της επεξεργασίας έρματος κλπ.
Το σίγουρο είναι ότι κανείς από τους ναυτιλομένους δεν θα βαρεθεί.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.