Οι ασφαλιστικές της Ιαπωνίας επιστρέφουν στα αμερικανικά ομόλογα με δέλεαρ τις αποδόσεις

Οι ασφαλιστικές της Ιαπωνίας επιστρέφουν στα αμερικανικά ομόλογα με δέλεαρ τις αποδόσεις

Οι ασφαλιστικοί γίγαντες της Ιαπωνίας που διαχειρίζονται κεφάλαια $1,6 τρις επιστρέφουν στην αμερικανική αγορά ομολόγων μετά το πρόσφατο ξεφόρτωμα, καθώς η άνοδος των αποδόσεων κοντά στο 2% τα καθιστά ελκυστικά για αγορές.

Η επιστροφή τους αναμένεται να δράσει σταθεροποιητικά στην αγορά των Treasuries μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού λόγω της δυνατής ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η ταχεία άνοδος των αποδόσεων προσελκύει ξανά τους Ιάπωνες θεσμικούς που επενδύουν μακροπρόθεσμα μετά τη μείωση της έκθεσης τους το τελευταίο εξάμηνο.

Η απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου αναφοράς στις ΗΠΑ ανέβηκε στο 1,77%, υψηλό 14 μηνών, από 0,9% τον Δεκέμβριο και η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει το 2% στους επόμενους μήνες.

Στην ασφαλιστική  Dai-ichi Life εκτιμούν οτι οι εμβολιασμοί κατά της νόσου CoviD-19 στις ΗΠΑ προχωρούν ταχύτερα από ότι αναμενόταν όπως και η ανάκαμψη της οικονομίας που έχει αφήσει πίσω την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Η ταχύτητα της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων ξεπέρασε τις προβλέψεις και το 10ετες δεν αποκλείεται να υπερβεί το επίπεδο του 2% μέχρι τον Ιούνιο.

Οι ιαπωνικές ασφαλιστικές ξεφορτώνονταν ξένα ομόλογα για διάστημα οκτώ μηνών από τον περασμένο Ιούλιο, τοποθετώντας την ρευστότητα κυρίως σε εγχώρια ομόλογα καθώς η ψαλίδα των αποδόσεων είχε κλείσει σε μεγάλο βαθμό.

Περίπου τα δύο τρίτα των τοποθετήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών της Ιαπωνίας σε ξένο νόμισμα είναι στο δολάριο.

Λόγω της μεγάλης έκθεσης οι θεσμικοί επενδυτές της Ιαπωνίας ασφαλίζουν μεγάλο κομμάτι των τοποθετήσεων τους για συναλλαγματικό κίνδυνο.

Το κόστος ασφάλισης συναλλαγματικού ρίσκου στο δολάριο, που επηρεάζεται από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, εκτιμάται ότι θα παραμείνει χαμηλό καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει επανειλημμένα οτι θα κρατήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια κοντά στο 0% μέχρι το 2023.

Συμπεριλαμβάνοντας το κόστος του ασφαλίστρου, η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου βρίσκεται στο 1,28% από 0,25% τον Δεκέμβριο. Συγκριτικά η απόδοση στο 10ετες της Ιαπωνίας βρίσκεται στο 0,115% ενώ αυτή του 20ετους στο 0,49%.  

Η αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ενισχύθηκε την Παρασκευή μετά την είδηση ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 916.000 τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Φεβρουάριο ανέβασαν τις θέσεις εργασίας στις 486.000 από 379.000.

Η ελκυστικότητα των ξένων ομολόγων έχει αυξηθεί καθώς τα επενδυτικά ραντάρ δεν βλέπουν αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve, εκτιμούν οι διαχειριστές στη Sumitomo Life.

Μια άλλη επιλογή είναι η αγορά μακροχρόνιων αμερικανικών ομολόγων χωρίς ασφάλεια για συναλλαγματικό ρίσκο καθώς το δολάριο είναι πιθανό να ενισχυθεί έναντι του γεν και με τη διαφορά αποδόσεων στο μακροχρόνιο τμήμα της καμπύλης να διευρύνεται.  

Ωστόσο, για μερικούς θεσμικούς επενδυτές της Ιαπωνίας όπως την Nippon Life τα τρέχοντα επίπεδα των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ δεν έχουν γίνει αρκετά ελκυστικά ακόμη.

«Δεδομένου ότι η απόδοση στο 10ετες ήταν πάνω από το 2% πριν την πανδημία, δεν θεωρούμε το τρέχον επίπεδο αποδόσεων μετά το κόστος ασφαλίστρου για συναλλαγματικό κίνδυνο ελκυστικό» σχολιάζουν οι διαχειριστές στην Nippon Life.

Προτιμούν εταιρικά ομόλογα υψηλότερου ρίσκου που προσφέρουν υψηλότερη απόδοση, όχι όμως χρεόγραφα αναδυόμενων αγορών.

Οι τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές ενδείκνυνται όταν η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει καλά αλλά όταν μόνο η οικονομία των ΗΠΑ τα πηγαίνει καλά και προσφέρει υψηλές αποδόσεις οι αναδυόμενες αγορές συνήθως υποφέρουν από εκροές κεφαλαίων.